http://www.psx-sense.nl/images/file/img_54635005aca48.jpg

Review: SingStar Ultimate Party – Op de PlayStation 4 is het vanaf vandaag meer dan alleen complexe, toffe en overweldigende games spelen, want er is nu ook SingStar Ultimate Party. Op de PS3 was SingStar prominent aanwezig in de XMB als gratis app, maar men gaat nu toch terug naar de ouderwetse vertrouwde manier. Je kunt SingStar nu gewoon weer in de winkels kopen voor PS4 in de vorm van SingStar Ultimate Party, maar of je hier nu echt zo vrolijk van wordt als de mensen op de boxshot? Dat lees je in deze review.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546353e195d24.jpg

SingStar Ultimate Party zonder microfoon

Voor slechts 30 euro haal je SingStar Ultimate Party in huis, maar wel zonder microfoon. De microfoon heeft namelijk plaatsgemaakt voor de telefoon. Je kunt een app downloaden uit de Google Play Store of Apple App Store en deze verbind je vervolgens met je PS4. Nadat er verbinding is gemaakt, zie je een microfoon verschijnen op het scherm van je toestel.

De keuze voor een app is wellicht wat goedkoper, zorgt voor minder troep in de la, maar tegelijkertijd is het ook weer jammer. Zo is dat hele karaoke gevoel redelijk weg wanneer je tegen een iPhone ‘Call me Maybe’ aan het zingen bent. Je wilt immers toch gewoon een microfoon in je handen hebben als je karaoke gaat doen? Het is een leuk idee van Sony dit te verplaatsen naar een app, maar dan had er op z’n minst ook een optie moeten zijn om een microfoon aan te kunnen sluiten en die is er niet.

Bekijk de bovenstaande video bijvoorbeeld eens, dan kun je zien hoe belachelijk dit er nu eigenlijk uitziet. Het is fijn dat je geen microfoons meer hoeft te kopen, maar of je hier nu gelijk heel vrolijk van wordt, is nog maar de vraag. Om nog maar te zwijgen over hoe overdreven vrolijk de mensen in de video zijn terwijl ze zingen, je zou er haast misselijk van worden.

Tracklist

Nu je er al belachelijk uitziet met je telefoon in je klauwen en aan het zingen bent, komt daar ook nog eens bij dat je de keuze hebt uit de meest oninteressante tracklist ooit in een SingStar. Je hebt de keuze uit zo’n 30 liedjes, van classics tot hits en wat voor hits… Alsof je nog niet vaak genoeg dat irritante nummer ‘Call me Maybe’ hebt gehoord, kun je dat nu ook meezingen. De meeste muziek zal ongetwijfeld enkel pubers aanspreken, maar of die nu blij worden van de tracklist in deze SingStar… Dat lijkt me sterk.

Mocht je net als ik niet vrolijk worden van de tracklist van SingStar, dan kun je je portemonnee trekken. Voor zo’n €1.50 koop je namelijk nieuwe tracks in de PlayStation Store in de vorm van downloadbare content. Heb je in het verleden SingStar nummers gekocht op de PS3, dan kun je deze geheel gratis overzetten naar de PS4, tof toch? Nou nee, want als de liedjes die je in het verleden hebt gekocht niet in de PS4 catalogus staan, sta je met lege handen. En laat het nu net zo zijn dat deze PS4 catalogus niet zo uitgebreid is, al is dat wel iets waar Sony belooft de komende maanden aan te gaan werken. Fijn is dat. Oh en liedjes importeren vanaf oude discs? Grappig, nee dat werkt ook niet, leuk hè?

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_54635acf9be86.jpg

De fun is eruit

SingStar Ultimate Party is een drama, zoals je waarschijnlijk tot zover hebt kunnen lezen, maar dit strekt zich nog verder uit. In de oudere SingStars had je de mogelijkheid om een duet te zingen, een medley of zelfs tijdens het zingen de ‘mic’ door te geven om zo het competitie-gevoel naar boven te halen. Dit is allemaal weg, foetsie, zelfs de moeilijkheidsgraad is niet meer instelbaar. Wanneer je met iemand anders wilt zingen, is er een singalong mogelijk, maar dit is niets vergeleken met de opties die SingStar in het verleden had te bieden. Wel is er nog een online Battle modus, maar die zit niet in de gratis PS4-app, daarvoor moet je echt de disc kopen.

Het maakt niet uit hoe je zingt, het doet er niet bepaald toe

Het leuke aan karaoke is dat je jouw vrienden kunt uitlachen wanneer een hoge noot eruit komt alsof er een kat verkracht wordt door een bulldog in een klein steegje. Met SingStar mis je dit gevoel een beetje, want je stem komt niet uit de speakers. De muziek is hetgeen wat uit de speakers komt, maar je eigen stem, zoals dit hoort bij karaoke, verdwijnt gewoon in de achtergrond terwijl het overstemt wordt door de muziek. De speakers produceren vaak een veel breder volume dan je eigen stem en dus hoort toch bijna niemand wat je zingt. Laat dit nu net hetgeen zijn wat karaoke zo leuk maakt.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_54635af9857fc.jpg

Conclusie:

Ik ben echt niet ‘tegen’ karaoke, sterker nog, met genoeg drank op en vrienden over de vloer kan het hartstikke leuk zijn. SingStar Ultimate Party slaat de plank helaas volledig mis doordat je als een idioot met je telefoon in je hand aan het zingen bent, terwijl toch niemand het hoort. En dat op nummers waar menigeen niet zo heel vrolijk van zal worden. Het importeren van oude gekochte tracks is een drama, importeren vanaf oudere discs werkt niet, etc. Het is gewoon een belachelijk afgeraffeld product.

Pluspunten

  • Je hoeft geen microfoons meer te kopen
  • Menu’s zien er leuk uit

Minpunten

  • Oude digitaal gekochte nummers importeren is bijna niet te doen vanwege slechte beschikbaarheid
  • Nummers van oudere discs importeren niet mogelijk
  • Tracklist van 30 nummers is karig en te simpel
  • Je ziet er belachelijk uit, al zingend in je telefoon
  • Geen écht karaoke-gevoel doordat je stemmen niet uit de speakers komen en je geen microfoon vast hebt