Review: Far Cry 4

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546a07dc87492.jpg

Review: Far Cry 4 – Far Cry 3 was in 2012 een hele aangename verrassing en wist de slechte beurt van Far Cry 2 weer helemaal recht te draaien. Dit jaar komt Ubisoft weer met een nieuwe Far Cry, namelijk deel 4, twee jaar nadat Far Cry 3 is uitgebracht. Far Cry 3 overtreffen is natuurlijk heel erg moeilijk, maar Ubisoft belooft met Far Cry 4 weer een hele goede game af te leveren. Wij namen de game eens stevig onder de loep en in deze review zul je er achter komen of Far Cry ook dit najaar weer in je console moet zitten.

Pagan Min

In Far Cry 3 had je Vaas, in Far Cry 4 heb je de bad-guy Pagan Min. Deze man maakt al meteen zijn introductie zodra je in de Himalaya-natie aankomt en dan wordt ook meteen duidelijk wat voor een gestoorde idioot het eigenlijk is. Het begin van Far Cry 4 komt meteen binnen en zet ook meteen de toon voor de meest gekke en ruige trip van je leven. The Clash zal al meteen door je speakers klinken met ‘Should I Stay or Should I Go’, erg toepasselijk, want het liefst keer je weer linea recta naar huis. Maar, dit is een game en net als in horror-films ga je risico’s nemen en ga je natuurlijk lekker op zoek naar het gevaar om de meest bizarre keuzes des levens te gaan maken.

De gids waarmee je naar de Himalaya-natie afreist komt er al meteen niet zo heel goed vanaf als jij en wanneer je Pagan Min een beetje leert kennen aan een prachtig gedekte etenstafel, zal er al vrij snel een vork in de rug van je gids gedouwd worden, die vervolgens verwijderd wordt van de tafel. Pagan Min vraagt je dan om even rustig te blijven zitten, je eten op te eten en dat hij zo weer terug is. Hier begint de ellende, je wilt natuurlijk zo snel mogelijk ontsnappen en terwijl je hiermee bezig bent kom je de good-guys tegen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546c832eb03c9.jpg

Jij speelt als Ajay Ghale een Amerikaan die als enige doel heeft om in Kyrat het as van je overleden moeder te plaatsen naar haar laatste wens. De good-guys die je tegenkomt maken deel uit van een groep separatisten die je moeder heeft geholpen op te bouwen. De separatisten groep is alleen niet meteen je beste vriend en zal het eigenlijk ook niet gaan worden. Je zult een hoop dingen met ze gaan meemaken die je wenkbrauwen zullen doen fronzen, maar, alles voor de laatste wens van je moeder.

Kyrat

De Pacifische eilanden van Far Cry 3 waren natuurlijk een prachtig decor en mooier dan dat kon haast niet. Far Cry 4 speelt zich af in de Himalaya-natie en deze wereld heet Kyrat, maar wat je meteen zal opvallen is dat deze wereld niet zo mooi is als de prachtige jungles en witte stranden van Far Cry 3. Natuurlijk hebben we op technisch vlak een enorme vooruitgang, omdat de game zich nu op nieuwe consoles bevindt, maar daar hebben we het straks over. Als we puur kijken naar de omgevingen is dat van Far Cry 3 toch een stuk ‘mooier’ dan die in Far Cry 4. Het lijkt ook wel of Ubisoft zich hier bewust van is, aangezien er behoorlijk wat missies zijn die ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk van het landschap ziet. Far Cry 3 was een speeltuin vol toffe plekken en in elk hoekje zat wel weer iets wat je verbaasde, dat is in Far Cry 4 toch aanzienlijk minder. De mooiste uitzichten en plekken vind je eigenlijk alleen maar puur via missies en niet zozeer als je gewoon aan het ronddolen bent.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546c835c5ffa6.jpg

Toch is er enigszins balans te vinden tussen Far Cry 3’s mooie stranden en jungles en Kyrat’s omgeving. Zo zijn er meer zijmissies te vinden en vermaak je jezelf een stuk gemakkelijker in de wereld van Kyrat. Zo zijn er naast het veroveren van outposts ook missies waarin je bijvoorbeeld iemand moet gijzelen, resources moet vinden en regelmatig vind je jezelf ook terug als hitman wanneer je iemand moet vermoorden. Deze missies zorgen er ook voor dat je het eiland beter leert kennen, maar toch was navigeren in Far Cry 3 een stuk makkelijker doordat je op één of andere manier wat meer herkenningspunten had. Ook kun je outposts nu meteen resetten, zonder dat er – zoals bij Far Cry 3 – later nog een patch aan toekomt.

Grafisch prachtig

Far Cry 4 ziet er grafisch enorm goed uit en dat uit zich niet alleen in de details van de textures in Kyrat. Personages zijn levensecht, bewegen realistisch en de voice-acting is in Far Cry 4 zoals gewoonlijk weer om van te smullen. Ik heb Far Cry 4 op twee platformen mogen spelen, PS4 en PC. Erg ver liggen de titels niet uit elkaar, maar op de PC is de game zoals vanouds wel een beetje mooier dankzij de anti-aliasing. Zo valt het op dat de PS4-versie eigenlijk best wel donker is, maar dat is iets wat je bij kan stellen door de brightness wat omhoog te gooien. In het begin dien je deze in te stellen net totdat de olifant niet meer zichtbaar is, maar ik raad aan het een aantal graden hoger te zetten dan dat.

Wat vooral prachtig is in Far Cry 4 zijn de explosies. Vuur is een stuk realistischer geworden ten opzichte van Far Cry 3 en ziet er werkelijk waar spectaculair uit. De framerate van Far Cry 4 op PS4 is iets waar ik alleen maar lof voor heb. Zelden maak ik een game mee die ongeacht wat er gebeurd een hele stabiele framerate weet te behouden. Dit is iets waar de PC-versie een aantal steekjes laat vallen, de PS4-versie is veruit de meest stabiele versie en ligt behoorlijk dichtbij de kwaliteit van een dure game PC. Steek die maar in je zak!

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546c7a3ebd3a6.jpg

Ubisoft heeft de reputatie om games na een aankondiging te downgraden, ondanks dat ze bij de aankondiging altijd aangeven dat de beelden live zijn gecaptured op een PS4. Met Far Cry 4 heb ik het gevoel dat dit een stuk minder is gedaan dan bijvoorbeeld Watch_Dogs of Far Cry 3, enkel het contrast en helderheid zijn verschillend van de beelden die door Ubisoft eerder vrij waren gegeven. De anti-aliasing was wel iets beter in de vrijgegeven beelden, maar overall ligt het redelijk dichtbij hetgeen beloofd is en daar zijn we erg blij om. Far Cry 4 is op technisch vlak dan ook een hele mooie game.

Voelt meer als een add-on voor Far Cry 3

Far Cry 3 werd erg goed ontvangen, daar was Ubisoft zich natuurlijk maar al te bewust van. Ze hebben met Far Cry 4 dan ook iets teveel geprobeerd de vele elementen uit deel 3 te behouden. Dat gaat zelfs zover dat je af en toe het gevoel hebt dat je gewoon downloadbare content aan het spelen bent voor Far Cry 3. Er wordt weinig nieuws in de franchise gebracht met dit deel en men heeft gewoon zo erg op ‘safe’ gespeeld dat de lol er veel sneller vanaf is. Er zitten bijna geen verrassingen in de game qua gameplay elementen en zelfs de missie-structuur en opdrachten komen erg overeen met die van Far Cry 3.

Ubisoft doet dit vaker en eerlijk gezegd vind ik veel Ubisoft games erg op elkaar lijken. Watch_Dogs voelde bij vlagen aan alsof het Assassin’s Creed was en zelfs qua animaties zag je veel overeenkomsten. Neem bijvoorbeeld het principe van ‘radio-torens’ veroveren om meer van de map te kunnen zien. Dit zit in Far Cry 3, Far Cry 4, Assassin’s Creed en Watch_Dogs, alleen dan allemaal net even een beetje anders. Dit principe kennen we wel evenals het veroveren van outposts, heel vaak krijg je het gevoel van ‘been there done that’. Er is nagenoeg geen innovatieve gameplay te vinden en het hele jagen op dieren, vermoord die, haal dat op en ontmoet die, dit is je kamp… we kennen het wel. Het is tijd voor wat nieuwe elementen. Een franchise die hier ook onder leed was bijvoorbeeld GTA, maar met GTA V is naar mijn mening de missie-structuur dermate veranderd (onder andere door drie personages) en zijn de missies inhoudelijk keer op keer anders vormgegeven. Dit mist Far Cry 4 in mijn optiek een beetje, het voelt teveel als een game met enkel een andere setting en nieuw volk. Zelfs het verhaal in Far Cry 4 heeft veel weg van Far Cry 3.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546c838d0dc53.jpg

Verhaallijn niet zo boeiend als in Far Cry 3

Doordat de game zo voorspelbaar is met hallucinerende missies, je veilige kamp, rebels versus de bad guys en meer is de verhaallijn niet meer zo heel boeiend als dat van Far Cry 3 destijds. Ook de personages zijn nauwelijks interessant en erg moeilijk om een band mee op te bouwen, doordat je heel wat mensen leert kennen in plaats van echt tijd investeert in een klein aantal personages. Het voelt als routine om de singleplayer uit te spelen, maar heb je Far Cry 3 niet gespeeld, dan zal je aangenaam verrast worden en erg veel plezier hieraan gaan beleven. Het is uiteindelijk toch een erg leuke shooter die makkelijk voor meer dan 25 uur aan gameplay gaat zorgen. De formule werkt absoluut goed en zal veel mensen aanspreken, maar Far Cry 3 spelers zullen toch echt bij vlagen de innovatieve gameplay missen.

Dat het verhaal niet al te interessant is zullen echter ook nieuwkomers gaan ondervinden, de enorm lange afstanden die je af en toe moet afleggen zullen voornamelijk irritatie gaan opleveren, maar gelukkig is er nu ook auto-drive. Auto-drive zorgt ervoor dat je op de automatische piloot bochten en dergelijke neemt en je slechts enkele keren hoeft bij te sturen. Het feit dat je dit kan/gaat gebruiken zegt eigenlijk al genoeg. Het moet immers leuk zijn om door de wereld te rijden naar de volgende missie, zoals in bijvoorbeeld Far Cry 3, maar ook Sleeping Dogs en GTA V het geval was. Dit zal snel afnemen wanneer je de fast-travel optie hebt vrijgespeeld in de game. Far Cry 4 moet zijn ‘versheid’ vooral hebben van de nieuwe speelomgeving, maar voor sommige gamers zal dat wellicht niet genoeg zijn.

Ook kent het verhaal weinig consistentie en dat haalt je er soms een beetje uit, waardoor je af en toe niet echt meer snapt waarom je nu precies iets doet. Ook is de AI af en toe nog steeds om te huilen en ben je soms vijanden aan het vermoorden op manieren waarvan je denkt; ‘het zal wel’. Een aantal keer heb ik vijanden naar de grond zien schieten terwijl ik vlak voor ze stond of heb ik een rondje om ze heen gelopen en kon ik nog steeds een ‘stealthkill’ uitvoeren.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546c83afc7db3.jpg

Conclusie:

Na het verrassende Far Cry 3 zullen spelers die bekend zijn met die game niet zo onder de indruk zijn van Far Cry 4. De game voelt meer aan als downloadbare content voor het derde deel met ook nog steeds de nodige ergernissen. De AI is bijvoorbeeld nog steeds niet zoals het moet zijn. Het verhaal van Far Cry 4 is niet al te boeiend en de personages zijn erg vergeetbaar. Qua innovatieve gameplay konden we lang zoeken, maar dit deel is toch echt meer van hetzelfde. Grafisch is de game erg mooi en een hele prestatie op de PS4, maar de wereld van Kyrat is niet zo indrukwekkend als de Pacifische eilanden in Far Cry 3. De game is goed voor heel wat uren gameplay, kent knotsgekke en toffe actie, maar lijkt zoveel op Far Cry 3 dat het af en toe wat vervelend kan worden. Hierdoor is wat ons betreft de replaywaarde wat aan de lage kant doordat de game gewoon niet meer zo interessant weet te zijn, mede door het niet consistente verhaal en het regelmatige ‘been there done that’-gevoel.

Pluspunten

  • Onwijs toffe actie
  • Bij vlagen erg lachwekkend dankzij goed uitgewerkte humor
  • Er zit nu een olifant in
  • Grafisch een hele prestatie op de PS4
  • Erg stabiele framerate
  • Gameplay is erg solide en zit goed in elkaar

Minpunten

  • Lijkt zoveel op Far Cry 3 dat het bij vlagen vervelend is
  • Game niet altijd even correct als het gaat om de kunstmatige intelligentie van vijanden
  • Weinig innovatieve gameplay
  • Vergeetbare personages en een niet altijd consistente verhaallijn

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_546c821aa55c7.jpg

Boxshot Far Cry 4

Far Cry 4

Releasedatum:
20-11-2014
Genre:
Shooter
Uitgever:
Ubisoft
Ontwikkelaar:

92 reacties

  1.    555 XP
    Crazygohan's avatar

    Heb me er goed mee vermaakt vanacht, vind het er goed uitzien en erg ouderwetse lekkere gameplay zoals je dat gewend ben van farcry, zie wel wat vergelijkingen met vorige delen, maar niks storends, daarom neem ik juist de game als het totaal anders en nieuw was dan was ik niet blij, snap 1 ding alleen niet je hebt 10 co op tickets die je naar je vriende kan sturen, betekend dit dan dat je maar 10x co op (share play) kunt doen? Want dat is eigenlijk een halve shareplay functie dan..

  2. Anoniem -   
    86.85.144.xxx's avatar

    Ook op de PC heb je een stabiele framerate met een niet al te dure pc hoor. Ligt eraan of je hem locked op 60 of 30 fps, iets wat een optie is op de pc. Bij 60 fps zal ie uiteraard minder stabiel zijn dan op 30 fps. Maar op 30 fps is ie op de pc net zo stabiel als de PS4 die sowieso beperkt is tot maar 30fps.

    Verder vind ik het punt dat het op Far Cry 3 lijkt een beetje slap. Datzelfde kan je zeggen over FIFA, COD, Battlefield, Assassins Creed en nog een aantal games. Toch zie je bij de games nooit dit punt worden genoemd. Zelfde geldt voor “weinig innovatieve gameplay”. Unity is ook niet echt qua gameplay een heel ander niveau dan Black Flag, zelfde geldt voor FIFA 15 en de nieuwste COD. Verschillen zijn vrij klein. Over de verhaallijn kan wel kloppen, maar ik vond zelf persoonlijk die verhaallijn van deel 3 ook niet al te sterk hoor.

  3. Anoniem -   
    81.82.105.xxx's avatar

    Mensen kijk naar de review op gamekings. Dat zijn teminste pro gamers. Dit is een casual review.

  4. Anoniem -   
    91.182.21.xxx's avatar

    Dus eigenlijk ongeveer een 8,5 voor de mensen die geen far cry 3 hebben gespeelt (zoals ik). Awesome!

  5.    582 XP
    Zuko's avatar

    Ik begin nu een beetje te twijfelen aan de review kwaliteit van deze reviewer.
    GTA een 10, maar FC4 een 7.5 serieus?

    Ik adviseer om mensen die twijfelen, inderdaad zoals andere comments hier al zeggen, te kijken naar andere reviews.

  6. Anoniem -   
    89.98.90..xxx's avatar

    Overal lovend en hier een 7.5 Ga ook eens de review van gamekings bekijken. Ik heb hem liggen, maar ga eerst effe gtav en assassins spelen

  7. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @Zuko: Iedereen heeft een andere mening, ik vind Far Cry 4 lang niet zo interessant om genoemde redenen. Slechte AI, totaal niet boeiende personages, Kyrat wat ook alweer niet zo indrukwekkend is. Het is een leuke game met veel actie en in mijn optiek een welverdiende 7.5. Als ik overigens even verder kijk zie ik dat menig grote site zelfs lager heeft gegeven.

  8.    994 XP
    BosnianBoss's avatar

    Heb fc3 ook gespeeld en vermaak me met deze deel.Vind deze game minstens een 8.
    Geef zelf weinig om reviews,merendeel is een en al hype of kijken af bij andere reviewers.

  9. Anoniem -   
    84.85.148..xxx's avatar

    GTA of FC4 (nooit fc gespeeld) op next gen?

  10. Anoniem -   
    77.173.156..xxx's avatar

    sorry maar ik vind de verhaal echt beter dan far cry 4 en 7.5 is wat te laag ik geef het een 8.5

  11. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @77.173.156..xxx: Gelukkig heeft iedereen een andere mening, maar kan me voorstellen dat het sommige mensen wat meer trekt, ik vond fc3 echt beter.

    @84.85.148..xxx: beide zijn goede games tis maar net welke setting je het meest aanspreekt, GTA blinkt uit als storygame en kent voor het genre een heeel goed verhaal en levendige stad

  12.    321 XP
    The_darknessking's avatar

    Goede review! Maar waarom geven jullie eigenlijk geen punt voor de ”story” bij de graadmeter? Vind ik toch een vrij essentieel onderdeel van een game 🙂

  13. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @The_darknessking: is een goed punt inderdaad, ga ik meenemen bij onze nieuwe versie van de graadmeter 🙂

  14. Anoniem -   
    24.132.148.xxx's avatar

    @77.173.156..xxx: replay haalt et gemiddelde wat omlaag. is ook bullshit punt imo.

  15. Anoniem -   
    77.248.48.xxx's avatar

    Bijzonder matig geschreven review.
    Het valt me op dat Roy Wijkstra nogal moeite heeft met het formulieren van goedlopende zinnen. Dat stoorde mij ook al in de GTA V review.
    Erg jammer, want behoudens de ondermaatse schrijfkwaliteiten is dit een site met veel potentie.

  16. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @77.248.48.xxx: Jammer dat je het zo ervaart kun je ook voorbeelden noemen? Dan heb ik er misschien nog wat aan, is namelijk iets wat ik niet vaak hoor.

  17. Anoniem -   
    212.83.76..xxx's avatar

    Een 7,5 vind ik maar magertjes hoor voor een topgame als Far Cry 4. Je moet er natuurlijk wel van houden, het is een hele andere shooter.

  18. Anoniem -   
    83.84.110..xxx's avatar

    Hoe kan ik deze review nou serieus nemen ? Je noemt hier als minpunt dat het teveel lijkt op Far Cry 3, en hier wordt dus (terecht) punten voor afgetrokken. Bij een game als GTA V next gen (die 100% hetzelfde is als voorganger) kan men geen minpunten bedenken.. Dan sla je wat mij betreft de plank volledig mis. Dit lijkt me dan ook meten met twee maten.
    Weet niet wat de reden hierachter is? Misschien was de GTA reviewer groot fan van de serie en bij Far Cry negatief omdat het nou eenmaal een ubisoft game is. Die krijgen de laatste tijd toch al bakken stront over zich heen waarom zouden ze hier bij psx-sense daar dan niet even een schepje bij doen…

    Overigens hebben ze bij Far Cry 4 juist iets geprobeerd te doen aan de replay value. De posts die je overneemt kunnen direct weer terug aangevallen (en overgenomen) worden door de vijand + als je later terugkomt ligt er een grote stapel rotzooi en kan je de missie overnieuw starten. Dus er zit zeker verbetering in t.o.v. FC3. Daar had de replay trouwens een 9,5

  19. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @83.84.110..xxx: GTA V is niet het juiste voorbeeld, deze game is niet voorzien van een cijfer met het idee dat het een vervolg is op vorig jaar, als dat zou geweest zou zijn was het een heel ander verhaal. fC4 is een vervolg geen remaster.

  20. Anoniem -   
    83.128.212.xxx's avatar

    Lijkt te veel op deel 3, daar was ik al bang voor.
    Ook al is het een top game ubisoft heeft inderdaad veel te veel op save gespeeld met dit deeltje 4.
    Wordt voor mij een budget bak game(jammer).

  21. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @83.84.110..xxx: Outposts resetten was later in fc3 ook mogelijk met patch, staat ook in review.

  22. Anoniem -   
    82.75.50..xxx's avatar

    Prima review maar ik persoonlijk zou de game toch wel een 8.5 geven. Lijkt veel op Far Cry 3 inderdaad maar wat is de game vermakelijk zeg en de graphics zijn prachtig.

    Maar ja, we kunnen niet allemaal dezelfde mening hebben over een game en dat is prima 🙂

  23.    29 XP
    mtchel112's avatar

    Beetje matige review, je zet de game echt slecht neer wat ik totaal onnodig vind. De review van gamekings beschreef de game een stuk beter.

  24. Anoniem -   
    84.25.8..xxx's avatar

    Ik weet niet waar de mensen last van hebben?? Maar deze review is gewoon goed slaat de spijker op zn kop! Gewoon Farcry 3.2 opgepoetste engine en hopen dat niemand zeurt!!
    We worden al jaren door de gameindustrie bezeikt, maar dat is een andere discussie!!!
    Farcry 4 : -6!

  25. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @mtchel112: Sja maar als ik dat vind ga ik het niet mooier maken dan wat mijn gevoel zegt.

    @84.25.8..xxx: dank!

  26. crew Redacteur -    2226 XP
    aarjen116's avatar

    @mtchel112: Kan jij mij uitleggen sinds wanneer een 7,5 slecht is?

  27.    279 XP
    WippertNL's avatar

    …nu de demo aan het downloaden, straks maar ff bekijken

  28.    225 XP
    ZeroY's avatar

    Dit vind ik echt een zeer slechte review. Kyrat is een van de mooiste gamewerelden ooit, hoe kan je dat nou niet zien.

  29.    53 XP
    RSDEVEGT's avatar

    Call of duty lijkt ieder jaar weer op elkaar en die cijfers zijn immens hoog.. Goede review, maar persoonlijk vindt ik t een hoger cijfer waard.

  30. Anoniem -   
    80.60.222..xxx's avatar

    @Zuko:

    Klopt. GTA 5 is puur herhaling in een iets mooier jasje. Far Cry 4 is briljant. Bijna alle reviews komen op een.8.5 of hoger uit.

  31.    438 XP
    XverderNix's avatar

    Een 7,5 is wel erg matig. CoD is toch ieder jaar een kopie van het jaar ervoor en scoort ook hoger. Tot nu toe vermaak ik me er meer mee dan met GTAV

  32. Anoniem -   
    143.176.147..xxx's avatar

    Het minpunt dat het veel op Far Cry 3 lijkt is voor mij juist een pluspunt.
    Ik koop tenslotte ook fifa 15, omdat het veel op fifa 14 lijkt.

    Ik vind de negativiteit over innovatie en verandering echt heel persoonlijk.
    Een prima game opnieuw uitbrengen in een nieuwe setting met wat kleine toevoegingen vind ik prima, vooral als je voort borduurt op een succes

  33.    4556 XP
    ps3dennis's avatar

    Ik heb deel 3 gespeeld en die vond ik een stuk leuker om te spelen, Denk dat het komt omdat de verassing er af is. Denk zelf dat een 8 meer op z’n plaats is.
    GTA-V verdient ook totaal geen 10 ‘maar eerder een 8.5 als ik eens een keer online kan spelen’. Het is me nog maar 1X keer gelukt om online te komen… en 5min later flikkerde ik wéér van de server af + mij vorderingen werden niet opgeslagen. Heb er spijt van dat ik The Lords Of The Fallen heb ingeruild voor deze 2 games.

  34. Anoniem -   
    84.195.255..xxx's avatar

    Woow mijn comment was daarjuist verwijderd omdat ik veel complimenten gaf aan far cry 4 blijkbaar mocht dat niet ! En idd dat vind ik aan de lage kant 7.5 maar ja ieder zn mening gta verdiende meer een 9.5 en far cry heb ik nog ni veel gespeeld dus wss zal ik wel elementen tegen komen wat de schrijver bedoelt ! Maar in ieder geval vind ik het sowieso minstens een 8 waard !!!

  35. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @84.195.255..xxx: Je comment is helemaal niet verwijderd, staat niks van je ip in het systeem, als jij positief bent over fc4 gaan we dat niet verwijderen, controleer dus of je wel goed plaatst voor je iets roept wat niet waar is.

  36.    12 XP
    o.damen's avatar

    Dat FC4 op deel 3 lijkt is wat mij betreft een plus punt, speel ‘m nu al paar uur en ik zeg kopen!

  37.    4556 XP
    ps3dennis's avatar

    @aarjen116: Tja ik zie een 7.5 voor een game ook als een matige game/score. Zal nooit een game kopen die gemiddeld een 7.5 krijgt, moet toch echt een 8 liefst 8.5+ krijgen.

  38.    12 XP
    o.damen's avatar

    Dat FC4 op deel 3 lijkt is wat mij betreft een plus punt, speel ‘m nu al paar uur en ik zeg kopen! 0

  39.    108 XP
    TRUE's avatar

    Uuh wtf mis ik iets? Fc4 heeft toch ook een multiplayer en een editor? Met deze min punten erbij, is deze fc3.5 gewoon een onvoldoende.

    Waarom worden de multiplayer en de editor overgeslagen in de review? Wel 50% van de game. btw bij cod review je toch ook niet alleen multiplayer ?

  40. Anoniem -   
    62.140.132.xxx's avatar

    Ik begrijp niet dat het spel minder punten krijgt als zijn voorganger. Never change a winning team. En dat heeft ubisoft gedaan met deel 4. Ik heb een ps4 met genoeg spellen en exclusives en nog was ik far cry 3 op ps3 aan spelen. En na het uitspelen van verhaal heb ik nog alle side missies gedaan. Enige waar ik me aan irriteerde was de frame rate en resolutie. Het spel is gigantisch en daar had de ps3 problemen mee. Heb assassins creed, far cry 4 en gta v gehaald. Ben nog bezig met unity. Ik heb een beetje van kyrat gezien en ii kan niet wachten om er helemaal in los te gaan. Gta v met zijn first person mode is voor mij out of this world. Het ziet er zo goed uit, het is bijna eng hoe realistisch het niet is. Kan niet wachten om weer los te gaan in los santos. Voor mij genoeg gameplezier de komende periode.

  41.    1737 XP
    derage88's avatar

    Deze game vind ik minstens een dikke 85 tot 90, een heruitgave van GTA krijgt hier een 10 waar vrijwel weinig aan veranderd is ten opzichte van het origineel, maar Far Cry 4 krijgt een lager cijfer omdat het niet origineel genoeg is?…

  42. Anoniem -   
    94.209.111.xxx's avatar

    Gta een 10 sloeg natuurlijk nergens op , precies de zelfde game met extra muziek en extra wapens en auto’s huppa weer 55 euro , geen actie voor mensen die hem al gekocht hadden voor de ps3 ,

  43.    5964 XP
    7th-son's avatar

    @Crazygohan:
    Je vrienden kunnen een “demo” van Far Cry 4 downloaden, waar ze een code voor nodig hebben.
    Jij hebt 10 codes gekregen, waarvan elke code geld voor 2 uur coop spelen met jou.
    Shareplay heeft hier in dit geval niets mee te maken, aangezien je geen shareplay kunt gebruiken met dit spel (kan wel, maar alleen je controller overnemen of meekijken). Shareplay om samen te spelen is alleen voor games die je samen kunt spelen op 1 console, bij shareplay ziet de ander tenslotte precies hetzelfde als wat jij ziet, geen compleet ander scherm 😉 (helaas)

  44. Anoniem -   
    84.195.255..xxx's avatar

    @M4GN3T: ja sorry voor de verwarring maar ik post met 2 ip adressen ! Gisteren had ik onder deze ip adres 188.189.92..xxx een comment gelaten bij de “PS Store deal van de week ” wrm er nog niets over far cry 4 was geschreven en even later kwam de review en werd mijn comment verwijderd ! Het was de enigste comment op die post ! Maar het maakt ook niet meer uit !

  45. Anoniem -   
    62.140.132.xxx's avatar

    Gta verdient in mijn ogen ook een tien. De first person view maakt het een totaal ander spel en de ervaring om de game zo te speleb is super. Maar far cry 4 verdient zeker meer nieuwe credits. Ze hebben niet alleen maar een kopie van far cry 3 gemaakt in een nieuwe omgeving. Er zijn nieuwe dieren, nieuwe stealthtake overs. De olifanten waar je op kan rijden. Het helicoptertje waar je mee kan vliegen en ga zo maar door. Ubisoft zei dat ze deze keer minder aandacht aan de verhaaltelling gingen doen omdat ze de speler het gevoel geven dat het om jou als speler gaat dan om een hoofdcharacter. En daar hebben ze zich aangehouden. Spel verdient zeker een 8.5

  46.    234 XP
    Johnny's avatar

    Zeer omslachtig cijfer had wel boven een 8 gemogen

  47.    8502 XP
    Flaming_Kaiser's avatar

    Ik denk persoonlijk dat je bij de meeste reviews wel een punt kan bijtellen als het niet in het straatje van de reviewer past. Ik heb persoonlijk bij GTA uitspelen missies halen en nooit meer spelen.

  48.    2957 XP
    PBJ85's avatar

    de hoeveelheid keer dat er Far Cry 3 geschreven wordt doet mij niks verbazen… de animaties zijn het zelfde, gameplay het zelfde, verhaal het zelfde, wederom Radio towers, out posts, geflipte bad guy, dieren killen voor upgrades, planten verzamelen voor spuitjes, een mooie grote open wereld, een mietje dat op eens een warrior wordt…. ect ect ect…

    Maar is dat nou net niet wat we zo goed vonden aan FC3? en is dat ook niet de reden dat we van deze game ZO kunnen genieten! FC3 is een ijzer sterke game! heerlijke leuke gameplay. een mooie open wereld (vooral op PC-settings MAX). wat had Ubi kunnen veranderen aan een al uniek winnend concept? een 7,5 is een mening. ik heb deze game (nog) niet gespeeld. maar als ik deze game weg zet tegen over GTAV dan verdienen de beide op z’n minst een even hoog cijfer! Als je goed tussen de regels door leest dan vind ik idd dat GTAV een te hoog cijfer (10 .red) heeft gekregen en deze game een te lage! Ik zou JUIST doordat ik GTA al op de PS3 heb gespeeld eerder kiezen voor FC4 dan voor GTA! maar goed!

  49.    2957 XP
    PBJ85's avatar

    @TRUE: Map editor is er wel maar kan niet in de MP gebruikt worden! de MP is enkel Co-Op 😉

  50.    483 XP
    Klart's avatar

    Het lijken op FC3 is voor mij een pluspunt, geen minpunt. Ben net heel tevreden dat ze niet te veel zaken hebben veranderd, FC3 was top.

  51.    438 XP
    XverderNix's avatar

    @PBJ85: Dit dus! Volledig met je eens!

  52. Anoniem -   
    84.195.255..xxx's avatar

    En wrm mag het niet een beetje hetzelfde zijn ! Fifa doet het ac doet het en nog veel meer games doen het ! En elke keer met iets extra’s ..mooiere graphics ander verhaal of gameplay maar het lijkt allemaal op elkaar dus ik snap niet wrm fc4 daarop word beschuldigd en de andere games die juist het zelfde doen niet :s

  53.    244 XP
    berry1983's avatar

    mmm….ik ga m van t weekend spelen en ik gok erop dat ik het niet met de review eens ben..ik denk namelijk dat het niet gaat vervelen dat het wat weg heeft van FC 3 en wat er eerder al gezegd werd, de game king review is totaal anders daarover! en inderdaad, hoeveel “nieuwe” games lijken wel niet op hun voorganger, soms moet je de kracht ook gewoon goed gebruiken! Ik ga er vanuit er veel plezier aan te beleven in ieder geval!

  54. crew Management -    2135 XP
    Rastapopulos's avatar

    @PBJ85: Eigenlijk niet haha. Ik heb Far Cry 3 pas afgelopen zomer uitgespeeld en ik vond het eigenlijk een vrij matige game. Die zijmissies heb ik in andere varianten al tien keer eerder gedaan in andere Ubisoft games. Het verhaal was zo slap dat het gewoon niet interessant was en ook alle randzaken er omheen boeiden me niet veel.

    Ik heb Far Cry 4 zelf niet gespeeld en zal daar ook niet direct een persoonlijk oordeel aanhangen, maar het komt allemaal wel heel erg veel overeen met Far Cry 3 als ik het zo hoor. Wederom een dictator die verslagen moet worden > dat is het verhaal, maar dan iets anders ingevuld.

    Wederom op jacht naar dieren, outposts veroveren, items zoeken, radiotorens ‘unlocken’… tja, ik krijg de indruk dat het wel heel erg gelijk is aan Far Cry 3. Omwille van die reden laat ik Far Cry 4 ook links liggen. Vond deel drie al niet heel boeiend dus dan zal deel vier mij ook niet boeien. Maar goed, dat is mijn opinie.

    De vergelijking met GTA is in dat opzicht wel interessant. Rockstar had met GTA geen enkele nieuwe toevoeging hoeven doen, het is immers een ‘remake’. Far Cry 4 is een nieuwe game en grappig genoeg ontbreekt het in de nieuwe game aan innovatie op wat kleine dingen na. En in de ‘remake’ barst het van de verbeteringen en vernieuwingen, met first person als grootste voorbeeld.

    Dat zet mij toch wel een beetje aan het denken in welke lijn je deze games met elkaar vergelijkt. Goed, het cijfer is een persoonlijk oordeel van een redacteur. Je kan het er mee eens zijn, maar ook niet. Dat blijft altijd een eeuwige discussie, net zoals of een 10 wel of niet kan voor een game 🙂

  55.    241 XP
    Squidward's avatar

    Of je het er nou mee eens bent of niet, dat maakt niet veel uit. Het is een eerlijke review. De feiten over deze game worden duidelijk geprezen: mooie graphics, zit technisch goed in elkaar, geluid is top. En die scoren dan ook hoog op de graadmeter. Ook de gameplay zit goed in elkaar en scoort hoog, Dan komt de replay en dat vertegenwoordigt eigenlijk de vraag: “Wat vind de reviewer van het spel?” Dan kan een game technisch nog zo goed in elkaar zitten, er nog zo mooi uitzien, maar als de reviewer het spel gewoon niet leuk (genoeg) vindt, dan verander je daar weinig aan. Het is zijn mening. Een reviewer die met volle teugen van de game geniet kan hem een 9 of zelfs 10 geven. Je kan het er mee eens zijn of niet, maar de review klopt wel! Overigens heb ik de game niet gespeeld, maar ik vermoed sterk dat ik er een hoger cijfer aan zou geven,

  56. Anoniem -   
    66.249.93..xxx's avatar

    @derage88: heb je hem weer met zijn GTA v gezwets…. Een hele grote verandering is toch echt wel de first person view wat volgens jou niet kan en zal werken in zo een game. Nu na de release hoor je alleen maar complimenten en positieve reacties…

    Ik ben een farcry fan en haal hem zoiezo, hat hij teveel op 3 lijkt vind ik niet zo een probleem. Ik vind het een goede review.

  57. Anoniem -   
    194.151.7..xxx's avatar

    @derage88: jij houd gewoon teveel van ubisoft.
    fanboyish

  58. Anoniem -   
    84.104.50..xxx's avatar

    Ik vind het ook heel vaag.. GTA een 10, maar FC4 een 7.5 .. en raar..

  59. Anoniem -   
    83.84.110..xxx's avatar

    @66.249.93..xxx:

    First person mode is niet meer dan een ordinaire gimmick…
    Een simpel trucje om alle schapen over de dam te krijgen en de game opnieuw te kopen voor de ”compleet nieuwe ervaring” *kuch* bullshit *kuch*

  60.    2398 XP
    peyj's avatar

    Vermakelijke review :). Had persoonlijk een hoger cijfer verwacht, ondanks dat het toch erg op Far Cry 3 lijkt. Maarja het is een Ubisoft game, dus een lager cijfer voor copy + paste is dan wel verdient voor hun. Het lijkt erop dat Ubisoft weer weet waar ze het geld kunnen halen en weer redelijk goede dingen gaan maken, ipv echt goede games (terwijl ze dat toch echt kunnen).

    Moest toch wel lachen om één van de pluspunten in de review :P. “Er zit nu een olifant in”. Was dat het halve puntje extra? 😉

  61.    110 XP
  62. Anoniem -   
    31.151.74.xxx's avatar

    Grafisch een hele prestatie op de ps4??? Beetje vreemde verwoording. Net of de console al 6 jaar op de markt is en dit op grafisch gebied verder reikt dan dat we tot nu toe gezien hebben

  63.    1737 XP
    derage88's avatar

    @66.249.93..xxx @194.151.7..xxx: De waarheid is hard hé, maar met vooral Rockstar groupies is niet te discussiëren.

    Daarnaast vind ik First-Person zo goed niet eens werken, voelt erg lomp en log aan en mist de respons die echte FPS games wel hebben.

  64. Anoniem -   
    188.207.120..xxx's avatar

    Ik check de reacties al een paar keet vandaag en moet helaas weer constateren dat er weer een aantal reacties van mensen zijn verwijderd terwijl dat dus niet eens noodzakelijk was. Erg vreemd weer.

    Begrijp de discussie eigenlijk ook niet want de schrijver van deze review is sowieso een gta fan (zie avatar) dus discussieren is op voorhand al totaal zinloos. Beter negeer je deze review dan ook volledig en trek je gewoon je eigen conclusies, wat in de basis altijd beter is, want reviews als deze zijn totaal niet representatief en ook nog eens a-professioneel om over objectief nog maar te zwijgen.

  65. Anoniem -   
    62.140.132..xxx's avatar

    @M4GN3T:

    Alles wat je noemt geldt ook voor GTA 5 plus fps mode in GTA hoort gewoon niet. Het is een onnodige en nutteloze feature. Ipv dit hadden ze beter een nieuw verhaal als dlc kunnen maken net als GTA 4.

    Maar GTA 5 krijgt wel een 10 en dit een 7,5, nou kunnen smaken verschillen maar als je de slechtste GTA ooit een 10 geeft dan spoor me niet. Period

    Ik wil het stokje graag over een qua reviews als dat kan?

  66. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @derage88: @188.207.120..xxx: @188.207.120..xxx: deze review gaat over far cry 4 en niet GTA V, over GTA V kun je commentaar bij de daarvoor behorende review plaatsen.

  67.    724 XP
    J-NL-B's avatar

    ik snap het gezeur niet zo over een ‘maar een 7,5’. Als je goed leest geeft hij aan wat hij minder goed vindt aan deze game en wat wel goed is. Het is maar een cijfer die een reviewer geeft op basis van zijn mening, en als je goed kijkt scoort een 7,5 hier ook als ‘goed’ dus ik begrijp niet waarom mensen dit ineens als slecht zouden moeten zien.

    Ik ben blij dat iemand kritisch en objectief naar een game kijkt, dan heb ik tenminste een goed beeld van de plus én min punten. Als ik vervolgens de reviews van andere sites (bijv. gk) bekijk kan ik voor mezelf een beeld krijgen of ik de game wil kopen of niet. Ik heb het bij de review van GTA next gen ook gezegd, een cijfer geven impliceert dat de game wel of niet goed is terwijl het een mening is van degene die de game heeft gespeeld.. niet meer en niet minder. Als je het er niet mee eens bent.. prima toch, dan bouw je zelf ook een website en zet je jouw cijfer daarop.

    Stelletje zeurpieten, tjonge jonge. Als er een 9 was gegeven had je waarschijnlijk ook weer mensen gehad die aangeven dat het overrated is.

  68.    168 XP
    DarkDoomsDay's avatar

    Het hoogtepunt wat ze met Far Cry 3 gehaald hebben.
    Laten ze met Far Cry 4 dubbel omlaag vallen.

  69. Anoniem -   
    213.46.46.xxx's avatar

    Gewoon een top spel: graphics, gameplay, vreselijk veel te doen, ontelbaar aantal wapens om te gebruiken, etc. Echt waar voor je geld! Ik was in het begin voordat ie uitkwam ook sceptisch, maar alles is weggevallen na een half uurtje spelen! Kopennnnnnnn

  70.    1959 XP
    Faunus's avatar

    @J-NL-B: Objectief een game bekijken kan niet hè. Je hebt er altijd een mening over. 😉

  71.    1737 XP
    derage88's avatar

    @M4GN3T: ik heb het alleen over de vergelijking tussen de reviews die de geloofwaardigheid omlaag trekt. Helaas zijn er altijd mensen die de feiten niet kunnen accepteren.

  72. crew Management -    4957 XP
    M4GN3T's avatar

    @derage88: Er zijn geen feiten in het spel, reviews zijn gebaseerd op meningen van de speler. In deze review vind je wat ik van FC4 vind in de andere vind je wat ik van GTA V vind. Je kan het niet eens zijn met mij, maar dat verandert mijn mening nog niet? Niemand die jou forceert het hier mee eens te zijn, er is vast wel een review op het internet te vinden waar jij het wel over eens bent. Net als dat er mensen zijn die het ook eens met mij zijn en mensen die dit niet zijn, wat is het probleem?

  73. Anoniem -   
    193.172.46..xxx's avatar

    32.5 punten gedeelt door 4 en dan een 7.5. Kan aan mij liggen maar volgens mij is dit dan minstens een 8.

  74. Anoniem -   
    92.69.238..xxx's avatar

    @M4GN3T wat vind je eigenlijk van de far cry 4 map editor en hoe is deze meegenomen/verwerkt in je eindoordeel want daar word met geen woord over gerept in je review?

  75. Anoniem -   
    31.161.127.xxx's avatar

    Ok een port van een ps3 game krijgt een 10 (GTA V) en bij een nieuw deel in een serie wordt al min punt aangegeven dat het teveel op het vorige deel
    Lijkt??
    Strange….

  76. Anoniem -   
    188.207.64.xxx's avatar

    @193.172.46 haha, echt hé, naast slecht schrijven is niet al te best rekenen blijkbaar ook één van de zwakte punten van onze Roy, ik gok dat daar ook vast een hele logische verklaring voor is die nooit zal volgen ?!?! 🙂

  77.    1203 XP
    A Gamer's avatar

    @188.207.64.xxx:

    Geldt voor alle reviews op PSX. Scores voor graphics, gameplay, etc. worden niet gemiddeld tot een totaalcijfer voor de game. Dat staat los van elkaar.

  78. Anoniem -   
    81.247.185..xxx's avatar

    Verdiend cijfer!

  79.    724 XP
    J-NL-B's avatar

    @Faunus: Objectief in de zin van; niet bevooroordeeld.

  80.    1737 XP
    derage88's avatar

    @M4GN3T: dat kan, maar het feit alleen al dat je een GTA avatar heb en dat die heruitgegeven game een 10/10 krijgt spreekt al boekdelen. Dat is net zoiets als een Apple fanboy mensen laten vertellen hoe goed Android is. Terwijl zoals ik al eerder zei Far Cry 4 afgerekend wordt omdat het niet origineel genoeg zou zijn…

  81.    6 XP
    mck83's avatar

    Wat een leuke reacties allemaal 🙂 ik heb hem gekocht en ik vermaak me er prima mee. Het ziet er goed uit, speelt lekker, en er is veel te doen, wat wil je nog meer?

  82.    438 XP
    XverderNix's avatar

    Totalespeeltijd tot nu toe: GTA 5: 3 uur, FarCry 4: 8 uur. Lijkt me duidelijk welke mij het meest boeit

  83.    5382 XP
    PattyS3's avatar

    Als je Call of Duty: Advanced Warfare een 9 geeft dan is deze game minimaal hetzelfde waard, lol. Letterlijk dezelfde argumenten zijn namelijk te gebruiken op Call of Duty.

  84. Anoniem -   
    81.165.68..xxx's avatar

    Als far cry 4 geen rete vette game is dan is het al ver gekomen met de verwende nestjes op deze site ! Game heeft alles dat het moet hebben , ja trekt op fc3 but so what ! Is nog pak beter en fc3 was al ubervet . Geen sec spijt van deze aankoop .

  85. Anoniem -   
    82.169.141..xxx's avatar

    Ik stop al met lezen bij de vergelijkingsfoto. Dat is helaas Ubicrap, overigens ziet het er alsnog vele malen beter uit. :”)

  86. Anoniem -   
    82.169.141..xxx's avatar

    @Faunus: Het is de bedoeling dat je duidelijk aangeeft waar je meningen zitten, en het is de bedoeling dat een reviewer dat naast zich neer kan leggen. “Far Cry 3 is mooier”. Nope, niet mee eens.

  87.    327 XP
    PlayStation-NL's avatar

    http://youtu.be/MrSDoshhwpQ

    Hier een link naar mijn review van o.a. Far Cry 4

  88.    327 XP
    PlayStation-NL's avatar

    http://youtu.be/MrSDoshhwpQ

    Hier mijn review van FC4

    Edit: Sorry voor dubbele comment

  89.    244 XP
    berry1983's avatar

    zo…weekend gespeeld en als eerder gezegd, ik kan me niet vinden in de beoordeling, want JA de game heeft veel dingen uit FC3…maar juist dat en hetgeen wat ze er nieuw bij hebben gedaan maakt hem BETER dan FC3..en de graphics, ik vind ze goed t is en blijft een open wereld en UBI is geen Rockstar 🙂 Ik ga me hier nog wel even mee vermaken!

  90.    29 XP
    mtchel112's avatar

    Ik vind dat een nieuwe review voor FC4 gemaakt moet worden. Ik heb er zelf net 10 uur op zitten, en heb zelf far cry 3 driemaal uitgespeeld.

    Ja het lijkt er wel op ja, maar er is zoveel toegevoegd (naast dat het natuurlijk een andere map is. FC4 leeft veel meer. Ook maar een 6 voor de replay waarde vind ik belabberd laag, kampen en forten kun je opnieuw spelen en elke keer een andere tactiek toepassen. Ook de hoofdmissies zou je eventueel nog op nieuw kunnen spelen omdat je bij veel missies meerdere keuzes hebt.

  91.    32 XP
    BigPig200's avatar

    @Crazygohan: als je vrienden Far Cry 4 demo dowloaden kun je ze een key geven zodat ze naar Kyrat kunnen gaan. Shareplay kan je oneindig keer doen

  92.    518 XP
    rufuzmitchell's avatar

    iemadn dit al gezien? De laatste update heeft een graphical effect eruit gesloopt. nl. de Godray:

    ziehier:
    http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=943591

    ik vind dit wel erg nasty..gewoon je game stiekum downgraden..wtf!

Gratis Far Cry 4 bij aanschaf PlayStation Plus voor 12 maanden
Custom Far Cry 4 map is helemaal Mad Max: Fury Road
Far Cry 4 Complete Edition is een console exclusive voor de PS4
PlayStation Store deal van de week geeft korting op Far Cry 4