Review: Call of Duty: Classic

Review Call of Duty Classic – Tegenwoordig is iedereen wel bekend met de franchise Call of Duty, vooral na de release van de immens populaire Call of Duty: Modern Warfare 2, welk op drie systemen is uitgekomen. De eerste Call of Duty kwam echter alleen op de PC uit, maar is na zes jaar eindelijk te spelen op de PlayStation 3. Is het spel een must have of kan je het PSN-tegoed beter ergens anders aan spenderen? Als je dat wilt weten moet je snel verder lezen.

Welkom terug in de tweede wereldoorlog!

In Call of Duty: Classic kom je terecht waar Call of Duty bekend mee is geworden, middenin de tweede wereldoorlog. Nadat je hebt geleerd je wapens, granaten enzovoorts te gebruiken begint het spel echt: Je vecht aan de kant van de geallieerden, om specifiek te zijn met het Amerikaanse, Engelse en Rode (Sovjet-Unie) leger. Verschillende legers, maar allemaal hetzelfde doel: de Duitsers verslaan en Berlijn innemen. De oorlogsgebieden waar je in terechtkomt zijn onder andere Normandië, Berlijn, het Ruhrgbied, het bekende Stalingrad, de Belgische Ardennen en nog veel meer bekende landen, steden en gebieden.

Ouderwetse graphics

Met een port van oude naar een game van vandaag kan je natuurlijk nooit goede (HD) graphics verwachten, dus in deze game ook niet. Echt storend is dit gelukkig niet, het brengt het ‘klassieke’ gevoel juist tot zijn recht. En waar we tegenwoordig tussen de missies door moderne filmpjes vol met technische snufjes krijgen, moet je het in COD: Classic doen met het dagboek van de personage waarmee je speelt of met kaarten van het aan te vallen gebied. Al is dat laatste niet zo heel gek, het speelt zich immers in een tijd af waar je het moet doen zonder alle technische snufjes van tegenwoordig.

Gameplay en speeltijd; dik in orde!

De gameplay is best goed te noemen. Ook al heb je in het begin last van de aparte controls, als je dat eenmaal onder de knie hebt gaat het prima. Het zicht is prima, het switchen van wapens dan weer niet. Dit laatste gaat te langzaam, wat ook geld voor het gooien van een granaat: tegenwoordig zijn we gewend dat je met een knopje een granaat kan gooien. In COD: Classic moet je eerst door al je wapens heen zoeken naar een granaat. Wennen is het ook aan het health systeem, vooral als je games als Modern Warfare 2 hebt gespeeld. Je moet namelijk steeds ‘health packages’ oprapen zodat je health weer 100% is. Helaas dat deze packages soms wel heel raar geplaatst zijn. Afgezien van deze minpuntjes is de gameplay toch goed in orde.

Ook in orde is de speeltijd, want als je de game besluit te spelen op de moeilijkheidsgraad Normal dan heb je hem aardig snel uitgespeeld. Maar als je echt alle trofeeën wilt halen, of Normal gewoon te simpel vind, dan ben je best een tijdje bezig om de game op Hardened te halen. En mocht je echt een uitdaging willen, dan ben je echt een hele tijd zoet op Veteran.

Genoeg wapens en trofeeën

Als je had verwacht dat je de hele tijd met hetzelfde wapen moet spelen, dan heb je het helemaal fout. Ieder leger heeft zijn eigen wapens, gemiddeld drie verschillende per leger. In totaal komen er in het spel 25 wapens voor, inclusief granaten. Hierdoor heb je keuze zat. En ook het aanbod aan trofeeën is uitgebreid: in totaal zijn er maar liefst 38 trofeeën te behalen. De meeste zijn niet moeilijk te halen, maar echt bijzondere zitten er ook niet bij. Maar dit maakt deze game ook voor verzamelaars van trofeeën een aanrader.

Terug in de tijd met de multiplayer modus

Ook de multiplayer is heel anders dan we tegenwoordig gewend zijn: je hebt een health bar en als deze leeg gaat ben je gewoon dood. Killstreaks bestonden in die tijd nog niet, perks al helemaal niet. Het enige wat je kan kiezen is je wapen, that’s it! Er zullen aardig wat mensen zijn die dit liever hebben dat het huidige systeem, vooral de zogenaamde noobe-tube haters. Het is echter wel aardig moeilijk om in een match te komen, vooral private matches lukken vaak niet.

Conclusie

Call of Duty Classic is een goede port van de game waar alles mee begon. Op wat irritante puntjes na is de singleplayer zeer goed te doen, als je tenminste niet zonder goede graphics en geluid kan. De multiplayer op zich is in orde, ware het niet dat je geteisterd word door veel verbindingsfouten en je lang moet wachten tot je private match werkt. Deze game is zeker aan te raden als je fan bent van de COD franchise, of als je fan bent van shooters in het algemeen en terug in de gamegeschiedenis wilt gaan.

Pluspunten:

 • Goede singeplayer, niet te kort
 • Leuk om opnieuw te spelen
 • Gameplay en verhaal dik in orde
 • Lage prijs

Minpunten:

 • Controls slecht geport (toetsenbord -> PS3 controller)
 • Health packages raar gepositioneerd
 • Multiplayer geeft vaak verbindingsproblemen, private matches lukken vaak niet

trofeeën

Boxshot Call of Duty: Classic

Call of Duty: Classic

Releasedatum:
02-12-2009
Genre:
Actie
Uitgever:
Activision
Ontwikkelaar:

16 reacties

 1.    244 XP
  oOMorfieusOo's avatar

  Ik mis een prijskaartje? 😛

 2.    955 XP
  patrickg's avatar

  @oOMorfieusOo:

  15 euro 😛

 3.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  Leuk voor de echte fans van de game. Maar ik ben meer gewend geraakt aan HD dus dan kan ik deze maar beter skippen 🙂

 4.    244 XP
  oOMorfieusOo's avatar

  hah, thnx patrickg ^^

  misschien wel leuk, had al gehoord dat het een easy platinum was, misschien toch het proberen waard?

 5.    276 XP
  ClankStar's avatar

  @oOMorfieusOo:
  Hele easy trophies ja, dus als je het geld hebt, zal ik het doen als ik jou was ^^

 6. crew Redacteur -    748 XP
  Larssonio's avatar

  Somebody wanna share with me? Stuur effe PM, heb wel wat in de aanbieding XD

  @Review, toch blijft 2e wereldoorlog wel het tofst @ cod

 7.    2 XP
  Syqon's avatar

  @oOMorfieusOo: Easy platinum zou ik het niet willen noemen, easy trophies dat wel.

  De Veteran difficulty zit vol met checkpoint glitches waar nog steeds geen patch voor is. Daarbij is de game op deze difficulty 90% geluk 10% skill, vooral in de latere levels. Ik heb de platinum inmiddels gehaald maar het was zeker wel een frustrerende run.

 8. Anoniem -   
  stoney038's avatar

  goede info

  maar ik heb de game al flinke tijd platinum al in november zo iets 2 weeken naar dat tie in de store stond.
  is zeker niet gemakelijk om te hallen is moeilijker dan MW2 moet eerlijk zegen ik had de game zekers 2 weeken over gedaan om uit te spelen op alle 3 standen eerste ging wel maar op hard geen levens pakets die je op kunt rapen dus 4 de moeilijkste trophy die ik heb gehaalt

 9. Anoniem -   
  stoney038's avatar

  sorrie ik lees net dat jullie denken een easy platinum is

  vergeet dat me teen no way echt je moet echt goed je best doen geloof mij is 5 x moeilijker dan MW2 neem dat van mij aan aleen de beste mensen kunen hem haalen die heben er moeitje mee om platinum te hallen
  dan weeten jullie dit

  kijk op www.ps3trophycard.com kijk onder nederland ik sta nu 17 van nederland van trophies hallen 3 vrienden van mij staan hoger omdat ze meer trophies heben en platinums mijn gametag is stoney038 ken je daar zien dat ik call of duty classic platinum heb kijk goed naar de tijden waneer ik me trophies heb gehaalt.

  dus nog maals kijk op www.ps3trophycard.com of meld je zelf aan door je gametag + je email in toevoeren er is geen wacht woord nodig dan sta je ook in de lijst

 10.    6677 XP
  Myx's avatar

  Beter laat dan nooit, eerst wilde ik dit wel maar besefte toen dat ik het toch niet zou gaan spelen.

 11.    284 XP
  just1n's avatar

  Ik vond dit een makkelijke platinum. De enigste die ik moeilijk vond was dat je hem op hard moet uitspelen. Die vond ik nog moeilijker dan hem op Veteran uitspelen 0.o Ik denk dat het komt doordat ik bij veteran extra voorzichtig was en bij hard niet. Verder zijn de gameplay trophies makkelijk, je kan ze makkelijk halen in het 1e level (wel een paar keer dat level spelen natuurlijk) en de rest van de trophies kom je vanzelf tegen.

 12.    1919 XP
  ddvos's avatar

  ik denk niet dat ik hem ga kopen mw2 is voor mij denk ik toch leuker ik heb deel 1 namelijk nooit gespeeld

 13. Anoniem -   
  Hezzens's avatar

  De beste COD aller tijde!

  hier was het voor mij mee begonnen!

 14. Anoniem -   
  dom1nater's avatar

  voor stoney038

  jij mag wel zeggen dat dit een moelijke platinium is
  maar als ik op je profiel kijk bij die site die je hier op
  ps3 sense aangaf zie ik dat je ook niet onbekend met met de
  game save hacks noem 2 voorbeelden fuel alle trophy’s gehaald op
  dezelfde tijd en socom ook alle trophy’s op dezelfde tijd gehaald
  en ik weet namelijk dat er ook 2 save hacks zijn voor cod classis
  die voor hardend en veteraan dat je alleen de laatste lvl hoeft te spelen
  voor deze trophy’s

 15. Anoniem -   
  Denniskuhh's avatar

  Ik ben blij dat ik m platinum heb, ik heb m egt 3x tegen mijn zin uit moeten spelen 😉
  Ey, stoney heeft zeker gelijk, ik ken hem, en beide hebben we m zonder hacks platinum gehaald, en makkelijk is hij ook zeker niet te noemen….

 16.    1949 XP
  elazzja's avatar

  Dit spel is pas kwaliteit vergeleken met games van nu. Ik denk dat een remake wel een 9 zou krijgen. Een remake van Cod 1 en 2 met de engines van nu zullen echt niet slecht zijn.

Trophies: Call of Duty: Classic