Consumer electronics is een competitieve business. Fabrikanten zijn in een constante strijd verwikkeld om de grootste te zijn, het beste product op de markt te brengen, het publiek op hun hand te krijgen… En als we dat een oorlog mogen noemen, heeft er net een belangrijke veldslag plaatsgevonden. Op de jaarlijkse Pocket-lint Awards worden de winnaars bekendgemaakt in categorieën als “beste gadget”, “beste TV” en “beste home entertainment systeem”.

Apple bij de les met de iPhone 6

Wie zich dit jaar zeker tot de winnaars mag rekenen is Apple. Hun iPhone 6 kaapt niet alleen de prijs weg voor beste smartphone, hij werd ook uitgeroepen tot beste gadget van het jaar. Ondanks de eerdere populariteit van iPhone is het – en dat zal veel mensen misschien verbazen – pas de eerste keer dat Apple deze erkenning krijgt. Nochtans is het al de 11de keer dat deze awards worden georganiseerd. Een veel gehoorde verklaring hiervoor is het feit dat de iPhone 6 nu eindelijk ook een groter scherm heeft. Apple heeft die boot lange tijd afgehouden. Maar het succes van Android toestellen met een groter scherm heeft hen toch doen beslissen naar een 4,7 inch display te gaan.

Strijd der spelconsoles

Een andere grote winnaar is Sony. Niet alleen slepen zij de prijs voor beste TV in de wacht, ze hebben op dit moment ook de bovenhand in wat in het Engels de “console wars” wordt genoemd. Dan hebben we het meer bepaald over de keuze tussen de Playstation 4 en de Xbox One (resp. van Sony en Microsoft). De waarde van de eerste plaats in deze race wordt meteen duidelijk als je bedenkt dat de gaming industrie ondertussen al groter is dan de filmindustrie. En die beste TV om je Playstation op aan te sluiten is dit jaar dan de Sony KD-65X9005B 4K.

Het blijft natuurlijk een momentopname, maar de Pocket-lint Awards zijn toch altijd een zeer goede indicatie van wat er leeft in het wereldje. De beoordelingen komen niet enkel van een speciaal voor de gelegenheid samengesteld panel, maar ook van de tech industrie zelf en van het publiek. We kunnen dus veilig concluderen dat Apple en Sony in 2014 met een goed rapport naar huis mogen.