De games van 2015: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain & Yakuza 5 – Metal Gear Solid V: Ground Zeroes was slechts het begin, want The Phantom Pain is het echte werk. De proloog gaf al een voorproefje van wat je kan verwachten van The Phantom Pain en dat belooft in ieder geval veel goeds. Een andere interessante titel is Yakuza 5. SEGA heeft de rare gewoonte om de Yakuza games pas jaren later in het Westen uit te brengen, maar een ‘uitzondering’ op die regel is Yakuza 5, met slechts anderhalf jaar verschil ten opzichte van de Japanse release.


Metal Gear Solid V: The Phantom Pain – Snake is terug en dat brengt ons een enorme speelwereld, nieuwe mogelijkheden en natuurlijk de Mother Base. Kies je eigen benadering om een missie tot een goed einde te brengen. Kortom, een sandbox insteek voor een stealth game. Dat is op zich vrij bijzonder en geeft je als speler zoveel meer vrijheid dat het avontuur meerdere malen spelen ongetwijfeld de moeite waard zal zijn. Daarnaast heeft Ground Zeroes ons qua verhaal doen snakken naar meer, want wat is er precies aan de gang, hoe kijkt Snake op de gebeurtenissen terug en meer. Dat allemaal mogen we in The Phantom Pain zelf gaan ervaren. Kom maar op!

http://youtu.be/tXf1xKiKKu0

Waarom gaat dit een topper worden? Kojima heeft met Ground Zeroes laten zien welke richting Metal Gear Solid V: The Phantom Pain op gaat. Een nieuwe richting waarbij een open wereld benadering op de missie centraal staat. Dat is iets wat bewezen werkt en met de grootsheid (200 keer groter dan Ground Zeroes) hebben we hier te maken met een behoorlijk ambitieuze onderneming van Kojima-San. Niks is de man te gek en tot dusver heeft hij ons altijd prachtige avonturen gebracht. Dat samen met de online invasies van je Mother Base en Metal Gear Online kan zomaar eens gaan zorgen voor de beste Metal Gear Solid ooit.

Meer:
In actie gezien: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain
Video-preview: Metal Gear Solid V: The Phantom Pain


Yakuza 5 – In Yakuza 5 gaat het verhaal van Yakuza 4 verder waarin Saejima wederom een belangrijke rol speelt. We zullen hier uiteraard niets gaan spoilen, maar als je bezig bent met Yakuza 4 of deze (import) al gespeeld hebt, dan is het natuurlijk fantastisch nieuws dat we Yakuza 5 eindelijk mogen verwelkomen. Yakuza 5 bouwt voort op Yakuza 4 met daarbij de nodige zijmissies die tot het bizarre gaan. Zo zullen we in Yakuza 5 onder andere de taxichauffeur uit kunnen hangen, maar ook kunnen we even een middagje vissen of een danswedstrijd aangaan. Deze nonsens is natuurlijk geinig, maar in de kern vind je de harde Yakuza gameplay terug zoals je het wilt en dat zal in Yakuza 5 niet anders zijn.

Waarom gaat dit een topper worden? De Yakuza franchise is al sinds jaar en dag een uitstekende reeks van SEGA die op de één of andere (irritante) manier pas een forse tijd later in het Westen verschijnt. Yakuza 5 doet de nodige dingen rondom het verhaal, wat het voor fans absoluut tot een titel maakt die op de radar moet blijven staan. De game verschijnt nu voor de PlayStation 3, maar we hopen dat SEGA ook een PS4 versie overweegt om alle geïnteresseerden tegemoet te komen. Yakuza games zijn niet voor iedereen weggelegd. Het is uiteindelijk toch een soort niche, maar als je de serie interessant vindt, dan mag je deze natuurlijk niet missen.

Meer:
Aankondiging Westerse release Yakuza 5