DLC Special: Assassin’s Creed: Unity – Dead Kings – Als goedmaker voor alle problemen die Assassin’s Creed: Unity bij de lancering kende, heeft Ubisoft besloten de Dead Kings DLC gratis aan te bieden. Deze content is nu enkele dagen beschikbaar en zou normaal gezien €14.99 kosten. Een mooi gebaar van Ubisoft om iedereen tegemoet te komen, maar is de content ook daadwerkelijk interessant en leuk om te spelen? Wij zochten het voor je uit.

Op naar Friancade

In de Dead Kings DLC reis je met Arno naar de kleinere stad Friancade, dat ten opzichte van Parijs een grauwe grijze en bij vlagen spookachtige stad is. In deze stad is een kerk te vinden met daaronder een tombe waar verschillende koningen en belangrijke figuren zijn begraven. Arno is naar de stad afgereisd op verzoek om een speciaal artefact te zoeken en in zes missies ga je á la Nathan Drake of Lara Croft op schattenjacht. Dat brengt ook gelijk een kleine twist in de gameplay met zich mee, want waar Assassin’s Creed: Unity als volledige game voornamelijk gefixeerd is op het moorden en de vrijheid hierin, draait het nu om het jagen op een schat.

Dat is een welkome afwisseling, want je krijgt warempel een leuk aantal puzzels voorgeschoteld en daarnaast is het ronddwalen in tombes en andere ondergrondse tunnels een aangename bezigheid. Dat heeft er deels mee te maken dat er genoeg aan te verzamelen objecten te vinden zijn, wat je natuurlijk nog wat langer bezig zal houden. De hoofdmoot is echter het nieuwe verhaal en dat spreidt zich, zoals reeds aangegeven, uit over zes missies. Deze missies zijn per stuk al snel twintig minuten tot een half uurtje lang, dus het verhaal doorspelen kost je zo’n drie uur.

Hallo daar, Léon

Dit verhaal is best interessant en de vrij te spelen artefacten die je bemachtigt na je zoektocht maken het de moeite waard. Juist de combinatie van de missies en het verhaal maken het tot een heus schattenjager-avontuur, met daarbij het uitschakelen van vijanden als een bijzaak. Een leuke verandering die de game goed doet. Daarnaast maak je in de game ook kennis met een wees die luistert naar de naam Léon. Deze beste jongeman deinst nergens voor terug en neemt dan ook onnodige risico’s, zet een iets te grote mond op tegen Arno, en meer, maar dat maakt het tot een grappig figuur.

Sterker nog, het zou zo maar kunnen dat dit tienjarige jochie ooit eens in de voetsporen treedt van Arno. Het brengt in ieder geval een leuke dynamiek met zich mee, ondanks dat je uiteindelijk vooral zelf bezig bent om de missies tot een goed einde te brengen. Deze missies bevatten naast hoofddoelen natuurlijk ook extra specifieke opdrachten die dienen voor de 100% synchronisatie en als je deze wilt behalen, dan zal een tweede playthrough niet misstaan, wat de levensduur nog enigszins oprekt.

Veel te doen

De speelduur krijgt sowieso extra lengte doordat er nogal wat te doen is. Je bent binnen enkele minuten van de ene uithoek van Friancade naar de ander, maar desondanks heeft Ubisoft het volgepropt met extra content. Zo zijn er twee nieuwe moordmysteries die je op moet lossen en zijn er tegen de 50 kisten te verzamelen. Ook komen de Nostradamus raadsels weer voorbij en in plaats van kokardes verzamelen, moet je nu op zoek naar de hoeden van Napoleon. Ter afsluiting zijn er ook nog wapenschilden hier en daar te vinden. Al deze verzamelbare objecten vinden kost ook al snel twee uur en dan zijn er nog zijmissies in de vorm van ‘Verhalen van Friancade’. Dit alles heeft echter weinig om het lijf, dus je moet er maar net zin in hebben. Desalniettemin is het geen straf om te doorlopen.

Vanzelfsprekend biedt de content ook wat nieuwe zaken en dat zien we hier terug in zogenoemde Voorposten. Deze fors bewaakte gebieden en daarbij is het de bedoeling dat je per gebied de leiders uitschakelt om de aanwezige vijanden terug te dringen. Het is niet heel veel meer dan een gebied schoonvegen van vijanden, maar waar de uitdaging in zit, is dat het echt krioelt van de vijanden en dat gesnapt worden een behoorlijke uitdaging op kan leveren. Niet heel bijzonder, maar geinig genoeg om je mee bezig te houden. Afsluitend bevat de content nog wat nieuwe coöp-missies om het af te maken.

Nieuwe wapens en het is te druk

Een nieuw wapen ontbreekt uiteraard ook niet en verwijzingen hiernaar zagen we al in de gewone game, namelijk het guilotinegeweer. Dit is een gecombineerde bijl en geweer, waarmee je niet zoals de naam doet vermoeden kan schieten, maar granaten kan afvuren. Het ding is vooral voor de wat lompere kracht erg handig, want bij het inhakken op vijanden is dit wapen zeer krachtig en effectief. Tegelijkertijd kan je van op afstand vijanden bestoken met granaten en die zijn ideaal om grote groepen vijanden uit te schakelen.

Iets wat maar al te goed van pas komt in Friancade, want het is er een beetje overbevolkt aan vijanden. Friancade is een kleine stad en ondanks dat het uit twee lagen bestaat (tombes en tunnels) is er een overkill van vijanden aanwezig. Op elke hoek van de straat staan wel vijanden en die komen vaak zat achter je aan. Doordat er zoveel vijanden zijn, zal dit meer dan voorheen voorkomen en dat kan zo nu en dan wat op de zenuwen werken en wat lichte frustratie tot gevolg hebben. Een positief detail in de tunnels en tombe is wel dat ‘mijnwerkers’ aangestuurd worden door een leider en als je die uitschakelt, deze werkers automatisch vluchten. Een geinige twist binnen een extra groep vijanden bovenop het bestaande geheel.

Conclusie:

De Dead Kings DLC heeft genoeg te bieden om je zeker een kleine tien uur te vermaken en dat is voor gratis content absoluut niet verkeerd. Het verhaal is misschien ietwat voorspelbaar, maar doordat het gefixeerd is op de zoektocht naar schatten blijft het interessant en leuk om te spelen. De vele dingen die je er omheen kan doen, zorgen voor leuke afwisseling en het nieuwe wapen is een toffe uitbreiding op het al bestaande wapenarsenaal. Wel is de stad Friancade naar verhouding iets te overbevolkt als het gaat om vijanden, wat soms wat onnodige frustratie op kan roepen. Dat gezegd hebbende is de Dead Kings uitbreiding zeker een aanrader om binnen te halen. Het is immers toch gratis.