De monsters van Evolve: Goliath, Kraken en Wraith – De afgelopen dagen hebben we ons gericht op de verschillende hunters van Evolve, maar waar het uiteraard om draait zijn de monsters die je gaat bestrijden als hunter samen met je team. De monsters zijn tot dusver afgeschilderd als de ultieme vijand, maar we mogen niet vergeten dat ook de monsters een belangrijke rol spelen in de game. Sterker nog, één van de spelers neemt immers het monster onder handen en waar de hunters met vier man sterk staan, zal het monster het in z’n eentje moeten doen.

Jij bent de sterkste

Eén tegen vier, dat moet wel een gelijke strijd blijven en reken maar dat dit in orde komt. De monsters zijn namelijk aanzienlijk groter dan de hunters, hebben een veel langere healthbalk en dan zijn ook hun aanvallen nog eens vele malen krachtiger. Net als bij de hunters zien we ook bij de monsters verschillende variaties voorbij komen en dat zit hem in het type monster. Ieder monster heeft weer zo zijn eigen speciale mogelijkheden en dat zorgt des te meer voor variatie in de gameplay.

Jij bent als monster de sterkste speler op het veld, maar om echt succesvol te zijn, zal je gebruik moeten maken van een belangrijk aspect en dat is de mogelijkheid om uit te groeien tot het hoogste niveau in de evolutie van het beest. Door rond te struinen over de map en je te vergapen aan alles wat leeft om het vervolgens op te eten, bouw je jezelf uit tot een ultiem wapen om die vervelende hunters eens een lesje te leren. Juist het eten van allerlei flora en fauna is daarbij in een vroeg stadium van de game erg belangrijk. Je moet namelijk zo snel mogelijk een zo groot mogelijke vorm aannemen, zodat je beter opgewassen bent tegen de hunters.

Natuurlijk ben je al sterk op het moment dat je aan een match begint, maar tegenover vier hunters kan dat een forse kluif zijn. Ben je echter al verder in de match en ben je naar de volgende stage gegaan binnen de evolutie, dan neemt je vorm en kracht toe, wat het voor de hunters alleen maar moeilijker maakt. Jij staat nog steeds centraal en zal altijd van meerdere kanten aangevallen worden. De beschikking hebben over de meest krachtige aanvallen is dan natuurlijk het belangrijkste om enigszins resultaat te boeken. Kortom: eten maar, doorgroeien en aanvallen die hap. Natuurlijk zit er verschil in de monsters en per monster gaan we even naar de mogelijkheden kijken.

Goliath

De Goliath is inmiddels zowat het icoon van Evolve geworden. Het eerste gepresenteerde monster is veelvuldig gebruikt in demo’s en hij ziet er bovendien angstaanjagend uit. Met het postuur van een soort megagorilla weet hij imposant over te komen en hij is zo lenig dat hij zonder problemen overal op kan klimmen. Hij is vooral het monster met de brute kracht en dus pikt hij zonder enige moeite rotsblokken op om deze naar de hunters te smijten. Of als dat iets te koeltjes voor je is, dan kan je ook zijn bek opentrekken en met vuur gaan spuwen. Naast stenen kunnen hunters eveneens niet tegen vuur, dus dat zijn al twee effectieve krachten die in het voordeel van Goliath werken. Alsof dat nog niet genoeg is, kan hij ook nog een sprong maken en bovenop een hunter terechtkomen, of een krachtige aanval opladen. Het mag duidelijk zijn: voor brute en effectieve kracht is Goliath het perfecte monster.

Kraken

De Kraken is alles behalve een mooi monster. Zijn lelijke uiterlijk doet je beven op de virtuele slachtvelden en daar komen zijn krachten dan nog eens bij kijken. De Kraken is een meester in duistere energie en gebruikt deze maar al te graag om de hunters hiermee het onderspit te laten delven. Hij gebruikt bliksemschichten, mijnen en aftershock-aanvallen om de hunters het nakijken te geven. Deze aanvallen zijn gevarieerd en wat minder traditioneel dan die van Goliath, maar dat maakt de Kraken juist wat interessanter. Dat is nog niet alles, want de Kraken heeft de mogelijkheid om te zweven en te vliegen, waardoor deze veel meer kanten op kan en zich sneller van de hunters kan ontdoen. Dat niet alleen, het kan ook andersom gebruikt worden om de hunters vanachter vanuit de lucht aan te vallen als een verrassing. Voeg daar nog een flink aantal mêlee combo moves aan toe en de Kraken is een bijzonder gevaarlijke tegenstander.

Wraith

Wraith is toch wel de lelijkste van het stel, maar onder dat uiterlijk schuilt een behendige snelle doder. Wraith is de kleinste van alle monsters en met zijn twee soort klauwzwaarden kan hij je op korte afstand zo in mootjes hakken. Doordat ze snel kan bewegen en effectieve klauwzwaarden heeft, is zij bij uitstek het monster om snel, stil en effectief toe te slaan. Dit is ook een goede manier van spelen, want ze is de kleinste en het meest zwakke monster doordat ze weinig health en armor heeft. Toch moeten we haar niet tekort doen door haar als minder dan Goliath en Kraken te omschrijven, want hoewel ze qua formaat minder imposant is, is zij misschien wel de meest dodelijke. Zij kan zich namelijk dermate snel verplaatsen dat het voor de hunters een stuk lastiger is om haar echt goed te bestoken, want voor je het weet, is ze weer weg. Daarbij kan ze nog aparte afleidingsmanoeuvres plaatsen die de hunters in de war brengen en erger nog, ze kan ook hunters ontvoeren, wat het voor een team gelijk een stuk lastiger maakt met een missende speler. Of wat dacht je van het inzetten van een Warp ontploffing of een Supernova Arena voor melee combo’s met haar klauwzwaarden? Jawel, oppassen dus met Wraith in het spel. Klein, maar oh zo dodelijk!