De week ligt weer achter ons en dus is het tijd voor weer een nieuw artikel in de rubriek ‘Jouw Mening’. Ditmaal pakken we het iets anders aan, want het onderwerp waar het deze keer over gaat kwam niet ter sprake in de afgelopen week. We nemen jullie nu mee naar de E3 van bijna twee jaar geleden toen Sony Microsoft publiekelijk belachelijk maakte door te wijzen op het DRM-beleid, wat toen voor de Xbox One was aangekondigd. Microsoft wilde op dat moment nog dat je je Xbox One elke 24 uur verbinding zou laten maken met het internet, anders zou je geen enkele game meer kunnen spelen.

Nu, bijna twee jaar later, is het interessant om eens te kijken of Sony zelf op DRM gebied haar zaakjes wel helemaal op orde heeft. Of dat daadwerkelijk zo is laten we graag aan jullie over, maar een klein voorzetje geven, daar zijn we natuurlijk niet vies van. Is het bijvoorbeeld wel zo handig – buiten de hoge prijzen om – om je games via het PlayStation Network aan te schaffen? Natuurlijk heeft dit zo zijn voordelen. Je hebt geen hoesjes meer om op te ruimen, losse discs kunnen niet kwijt of beschadigd raken en je kan nieuwe games rond middernacht bij de release direct spelen. Je hoeft dus ook de deur niet meer uit om de game in de winkel te halen.

Dat is allemaal best aardig, maar wat nu als Sony onderhoud pleegt aan het PlayStation Network? Of als het er weer eens uit ligt door een storing of DDoSsers? Dat gebeurt toch regelmatig en dan kan het voorkomen dat de games die je via het PSN hebt gekocht ineens voor kortere of voor langere tijd onspeelbaar zijn. Dan zie je bij die games zo’n slotje staan, zoals je hierboven op het screenshot ook ziet. ‘Licenties herstellen’ via instellingen in het menu van je console helpt op zo’n moment ook niet. Zelfs games die toch voor een groot deel draaien om de offline campagne – denk aan The Last of Us of aan Tomb Raider bijvoorbeeld – zijn dan soms ook niet speelbaar.

Wanneer je echter fysieke exemplaren van games koopt heb je hier weer geen last van en dat is toch wel een beetje raar, of niet? Moet je dit nu gebruiksvriendelijk noemen? Of wat denk je dat Sony hier volgens jou aan zou moeten doen? Of misschien heb je hier wel minder moeite mee en ga je op zo’n moment gewoon wat anders doen? Dan kan het natuurlijk ook nog zo zijn dat je sowieso je games niet digitaal, maar nog steeds in de winkel koopt. Juist vanwege oorzaken zoals deze. Sterker nog, Sony maakte Microsoft belachelijk, maar ondertussen hebben ze zelf ook een halfbakken en bij vlagen hinderlijk DRM systeem.

Je merkt het al, weer genoeg vragen en ook weer een interessant onderwerp om met elkaar over te discussiëren. Net zoals de voorgaande weken horen we je mening ook nu weer graag in deze rubriek. Laat er weer een levendige en gezellig discussie ontstaan, maar hou het uiteraard wel netjes.