DLC Special: Call of Duty: Advanced Warfare – Havoc – Het nieuwste deel in de Call of Duty serie, Advanced Warfare, is inmiddels alweer enkele maanden uit. Zoals elk jaar wordt het dan weer hoog tijd voor uitbreidingspakketten en met Havoc heeft de game het eerste grote DLC pakket ontvangen. Wij gingen uitgebreid aan de slag met alle nieuwe content die deze DLC te bieden heeft en in deze special kom je erachter of Havoc het geld waard is of niet.

De gebruikelijke inhoud

Call of Duty games ontvangen al jaren vier grote DLC-pakketten en de inhoud daarvan is vrijwel altijd gelijk. De Havoc DLC vormt hier geen uitzondering op. Dat betekent dat deze DLC vier nieuwe maps voor de multiplayer toevoegt, evenals nieuwe content voor de coöp-modus. Als laatste krijg je met Havoc de beschikking over een nieuw wapen voor de multiplayer. Al met al dus weer een mooie hoeveelheid aan content, waardoor de game opnieuw even fris aanvoelt.

Knallen tijdens Kerstmis

Laten we beginnen met de nieuwe multiplayer maps. Als eerste is er Drift, een map die zich afspeelt in de Rocky Mountains. De gevechten vinden plaats in een dorpje dat naast een grote berg ligt. Drift is enorm sfeervol en dat komt doordat het Kerstmis is op de map. Daarom kan je er, naast een behoorlijke laag sneeuw, verschillende kerstbomen, sfeerverlichting en toepasselijke muziek vinden. De map kenmerkt zich door nauwe straatjes en kleine gebouwen. Ideaal dus voor submachine guns en shotguns. Verder blinkt Drift nog uit vanwege een dynamisch event, dat ongeveer halverwege het potje plaatsvindt. Er is dan een enorme lawine, waardoor er een grote laag sneeuw van de berg op een gedeelte van de map valt. Het gevolg hiervan is dat er enkele nieuwe obstakels ontstaan. Mocht je precies onderaan de berg staan op het moment van de lawine, dan leg je vanzelfsprekend het loodje.

Clowns met bommen

De tweede map is Sideshow en deze map beviel ons het minst van de vier nieuwe maps. Laten we positief beginnen; Sideshow is ontzettend kleurrijk en daardoor erg aangenaam om naar te kijken. De map heeft clown als thema en in de verschillende gebouwen zal je dan ook veel clowns vinden. Het hoogtepunt is de enorme clown in het midden van de map, die tijdens een multiplayerpotje bommen verspreid over de map gooit. Deze bommen kan je oppakken om je tegenstanders ermee te doden en dit is best leuk. Wat het probleem van Sideshow echter is, zijn de lange open ruimtes en de vele daken waar je op kan springen. Dit resulteert in een grote hoeveelheid campers en snipers, waardoor de map het grootste deel van de potjes gewoon niet leuk is om op te spelen.

Open ruimtes en nauwe gangetjes

Dan hebben we Core, een map die zich in de Gobi woestijn bevindt. Je vecht tussen de overblijfselen van een verwoeste kerncentrale en kenmerkend voor deze map is de combinatie van open ruimtes en smalle tunnels. Verder kent de map een speciale scorestreak reward, die je via een care package kan verkrijgen. Het gaat hier om zogeheten ‘decontamination drones’. Deze kleine drones vliegen de hele map door en zoeken naar vijanden, om die vervolgens om te leggen. Core is een vrij compacte en solide map, die gewoon erg fijn speelt.

Urban betekent chaos

De laatste map van deze DLC heet Urban en dit is onze favoriet. Urban is een enorm kleine en daardoor heerlijk chaotische map met twee kleine gebouwen. Rondom deze gebouwen is er wat ruimte om in de open lucht rond te rennen. Qua lay-out heeft Urban dan ook wel wat weg van Nuketown uit Call of Duty: Black Ops. Elk potje dat je op Urban speelt, zal hectisch zijn en dit is juist erg tof. Door de grootte van de map raden we je aan om wapens te gebruiken die bedoeld zijn voor een kleine afstand. Verder heeft Urban nog een klein dynamisch evenement. Enkele muren zullen tijdens een potje verschuiven en deuren zullen opengaan, waardoor er weer net even andere routes ontstaan. Best leuk bedacht, maar in de praktijk heeft het weinig invloed op de gameplay.

Exo Zombies is het hoogtepunt

Naast nieuwe content voor de multiplayer is er ook een compleet nieuwe modus voor de fans van coöp: Exo Zombies. Havoc geeft je toegang tot de eerste episode van deze modus en we beginnen meteen maar met te zeggen dat de modus enorm tof is. De essentie van Exo Zombies is vrijwel gelijk aan die van de zombiemodus uit eerdere Call of Duty games: samen met drie anderen zolang mogelijk overleven, terwijl er oneindig veel hordes aan zombies op je af komen. Wat duidelijk wordt, is dat Sledgehammer Games goed heeft opgelet welke aspecten de zombiemodus in de andere delen zo goed maakten. Je zult namelijk veel bekende dingen tegenkomen.

Zo verdien je punten voor het doden van zombies. Met deze punten kan je deuren openen, die weer toegang geven tot nieuwe delen van de map. Ook kan je andere wapens aanschaffen en deze upgraden. Nieuw is echter de toevoeging van het exosuit. Aan het begin van Exo Zombies heb je deze nog niet in je bezit. Je moet eerst enkele rondes overleven om bij deze pakken te komen. Als je deze eenmaal hebt, blijkt pas hoe leuk de modus is. Door de mogelijkheden van je exo goed te gebruiken, heb je meer manieren dan ooit om aan de ondoden te ontkomen en in de praktijk werkt dit erg fijn. De zombiemodus wordt er direct een stuk spectaculairder door.

Je kunt je exo ook nog verder upgraden, waardoor je nog meer nieuwe krachten kan krijgen. Dit, in combinatie met de vele verschillende soorten zombies waartegen je vecht, zorgt ervoor dat de variatie groot is. Geen enkel potje van Exo Zombies is hetzelfde en dat maakt deze modus extra geslaagd.

Schieten met energie

Als laatste is er nog de AE4, het nieuwe schietijzer voor de multiplayer dat met Havoc meekomt. Dit wapen schiet niet met kogels, maar met korte pulsen energie. Hierdoor schiet de AE4 weer net even wat anders dan de meeste wapens uit de game en dit wapen voegt dan ook daadwerkelijk wat toe. Omdat je met energiepulsen schiet, hoef je het wapen ook nooit te herladen. Je moet alleen oppassen dat het niet oververhit raakt. De AE4 vergt dan ook een iets andere speelstijl. Het wapen is vrij sterk, maar verre van overpowered. Dit is wel zo fijn, aangezien niet iedereen het wapen heeft.

Conclusie

Wat ons betreft is Havoc een geslaagd begin van het DLC-seizoen voor Call of Duty: Advanced Warfare. De multiplayermaps zijn divers en spelen erg fijn, met uitzondering van Sideshow. Daarnaast is de AE4 een leuke toevoeging aan de game. Heb je nog altijd plezier met de multiplayer van de game, dan kan je Havoc gerust aanschaffen. Het hoogtepunt van de DLC is echter de Exo Zombies modus, waarin je urenlang kan knallen tegen de ondoden zonder je ook maar een seconde te vervelen. De modus is erg divers, dus wanneer je van coöp houdt, kom je met de Havoc DLC ook zeker aan je trekken.