Special: De top 10 duurste games ooit gemaakt

Het is altijd wel leuk om het één en ander te weten over games. Of het nou gaat om de ontwikkeling of meer achtergrondinformatie over de acteurs of personages in een game, de extra leuke feiten zijn meestal best wel interessant. Wat ook wel interessant is om te weten zijn de kosten die aan een game hangen.

Hoeveel heeft een ontwikkelaar te besteden van de uitgever om een game zo goed te maken? Dat verschilt nogal per game en het kan zeker het succes van een game bepalen. Dat kunnen we zeker ook zien in deze special, die de top 10 laat zien van de games met het grootste budget.

10. Killzone 2 – $45 miljoen (€ 33.318.000,-)

Killzone 2

De game van de Nederlandse ontwikkelaar Guerrilla Games begon met een budget van $20 miljoen, maar dit is dus flink verdubbeld doordat de ontwikkeling van Killzone 2 langer duurder dan verwacht. Het schijnt zelfs dat het budget uiteindelijk uitgekomen is op $56 miljoen, maar dat is niet bevestigd door de heren in Amsterdam. Het is een aardig groot budget voor en PlayStation 3 exclusive en het is maar goed ook dat de game een succes is geworden. Nu hopen op een vervolg die nog succesvoller wordt dan zijn voorgangers.

9. Final Fantasy XII – $48 miljoen (€ 35.539.000,-)

Final Fantasy XII

Wat kunnen we nog zeggen over de zeer succesvolle franchise Final Fantasy. Het laatste deel wat is verschenen in Europa, volgende maand komt FFXIII uit, heeft een aardig budget gehad van maar liefst $48 miljoen. Dit alleen al zonder de kosten van de marketing voor Final Fantasy XII. Het gerucht gaat dat het budget voor FFXIII met maar liefst 50% is gestegen, maar Square Enix heeft dit nog niet bevestigd.

8. LA Noire – $50 miljoen (€ 37.040.000,-)

LA Noire

LA Noire is nog niet uit, maar het budget is wel bekend. Niemand minder dan Rockstar heeft een budget van maar liefst $50 miljoen ter beschikking voor deze game die wordt ontwikkeld in Australië. Dit budget moet voldoende zijn om het Los Angeles in de jaren ’40 tot in de details perfect te maken en dat zullen we hopelijk snel genoeg merken.

7. APB – $50 miljoen (€ 37.040.000,-)

APB

All Points Bulletin (APB) is de tweede game in de lijst die nog moet uitkomen en staat gepland voor volgende maand. Het is een massive online multiplayer game voor de PC die wordt ontwikkeld door Realtime Worlds en het is hun duurste project ooit. Het budget kan alleen nog maar groeien omdat ze de game blijven ondersteunen, wat geheel logisch is in deze tijd. Met een budget van tot nu toe $50 miljoen staan ze op de 7de plaats, maar reken erop dat elk kaar er een paar miljoen bijkomen om deze MMO te onderhouden.

6. Halo 3 – $55 miljoen (€ 40.744.000,-)

Halo 3

Deze Xbox 360 exclusieve franchise blijft het goed doen, ook met Halo 3. Ontwikkelaar Bungie kreeg van Microsoft een budget van $55 miljoen voor de ontwikkeling van de game. Dat valt eigenlijk in het niet met wat Microsoft heeft uitgegeven aan de game voor de promotie ervan: meer dan $200 miljoen.

5. Metal Gear Solid 4 – $60 miljoen (€ 44.448.000,-)

Metal Gear Solid 4

Metal Gear Solid 4 is het grootste project geweest in deze prachtige franchise van Konami. Dit deel wat uren aan cut scenes bevat, nam vier jaar in beslag voor de ontwikkeling met een budget van maar liefst $60 miljoen. Dit budget werdt uitgedeeld door Kojima Productions en Sony om er een prachtgame van te maken en dat is best wel gelukt.

4. Too Human – $60+ miljoen (€ 44.448.000,-)

Too Human

Ook games die geen succes zijn geworden kunnen een aardig budget hebben gekregen. Silicon Knights heeft van Epic Games en Microsoft een budget van maar liefst over de $60 miljoen gekregen, terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling was. Dit kwam door de problemen tussen Epic Games en de Unreal Engine 3, waarop de ontwikkelaar op het moment dat de game bijna klaar was , besloot een eigen engine te maken. Veel heeft het niet geholpen doordat de game niet het resultaat haalde wat er van werd verwacht.

3. Shenmue – $70 miljoen (€ 51.856.000,-)

Shenmue

Op de derde plaatst staat een game die is uitgekomen voor de SEGA Dreamcast: Shenmue. Een game die veel beloofde maar net als Too Human niet bracht wat SEGA hoopte. Met een budget van maar liefst $70 miljoen stonden ze lange tijd op de eerste plaats en dat is aardig veel voor een game die keihard gefaald is.

2. Gran Turismo 5 – $80 miljoen (€ 59.264.000,-)

Gran Turismo 5

Daar hebben we de PlayStation 3 exclusive die maar niet wil uitkomen: Gran Turismo 5. De game die al ruim vijf jaar in ontwikkeling is had in 2008 een budget van maar liefst $60 miljoen en is de laatste twee jaar met $20 miljoen gestegen voor Polyphony Digital. Het moet de meest realistische racegame ooit worden met meer dan 1.000 auto’s. Het is nog even afwachten totdat de game uitkomt, maar met zo’n budget staat ons heel wat te wachten.

1. Grand Theft Auto IV – $100 miljoen (€ 74.080.000,-)

Grand Theft Auto IV

Grand Theft Auto staat voor succes, ook het laatste deel wat zich afspeelde in Liberty City. Rockstar had maar liefst een budget van $100 miljoen voor de ontwikkeling en het is gebleken dat ze dit optimaal hebben benut. Nog steeds is de game een succes en dat blijft ook zo. Zeker gezien het feit dat beide DLC’s welke exclusief voor de Xbox 360 zijn uitgekomen, nu ook naar de PlayStation 3 komen. Een aardig groot budget voor GTA IV, maar dat hebben ze er allang uitgehaald en dat maakt deze game de duurste game ooit gemaakt tot nu toe en misschien ook wel de succesvolste ooit.

18 reacties

 1.    67 XP
  benn-gens's avatar

  zoo
  moet je naar gaan wat een prijzen waar komt het geld wel niet weg …

 2.    533 XP
  fazzel100's avatar

  Wajoo GTAIV 😛

 3.    6677 XP
  Myx's avatar

  Pfff gta is echt ziekelijk duur en too human is niet eens leuk en dan zo’n budget xD

 4.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  Ja zal je dat maar echt hebben het geld 😉

 5. Anoniem -   
  adin's avatar

  je verdient het na tijdej snel trug damn die gt5 moet snel doen kan niet wachten

 6. Anoniem -   
  Marck's avatar

  geef mij die € 74.080.000,- maar 😉

 7.    880 XP
  Woofer's avatar

  @Marck: 1% daarvan mag ook hoor 😀

 8. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  wtf ik ken alle games behalve nr3 xD

 9.    954 XP
  patrickg's avatar

  ik zag t al aankomen, maar gta V word denk ik nog duurder 0.0

 10.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  En ik denk dat de GT5 nog stijgende is

 11.    337 XP
  dicapo's avatar

  De volgende (nieuwe) gta wordt wss nog weer duurder

 12.    1250 XP
  Tommy88's avatar

  Ik ben nog heel benieuwd naar GT5. Ik heb het gevoel als nog veel te veel realisme achterblijft. Dan heb ik het over een schademodel voor alle auto’s, weersomstandigheden, rubber op de ideale lijn etc. Polyphony wil boven onze verwachtingen presteren. Ik mag hopen dat ze ook maar in de buurt komen van mijn verwachtingen. Het geld is er in ieder geval.

 13. Anoniem -   
  gewoon's avatar

  dat is best wel raar, 2 of 3 games die ik niet ken, 5 ofzo waarvan ik vind dat je het er echt niet aan kan zien, het enige waarvan ik het echt begrijp is killzone en halo, en mischien gran turismo. killzone heeft echt vette graphics, en halo is gewoon geweldig als je er een beetje onderzoek naar hebt gedaan op internet enz, met alle easter eggs etc

 14.    5882 XP
  7th-son's avatar

  @gewoon: het gaat niet alleen om het uiterlijk
  maar om alles, de muziek, de technologie, de tijd dat het heeft gekost eer het klaar was met maken etc

 15.    4556 XP
  ps3dennis's avatar

  Grand Theft Auto IV op 1! en dat voor een game die er slecht uit ziet.

 16.    1553 XP
  Roytjuh's avatar

  Je weet dat dat van GTA maar een gerucht was hè? Of heb je er een andere betrouwbare bron ervoor gevonden?

 17.    752 XP
  Knockelhead's avatar

  Zou dope zijn als je de opbrengst / game verkoop er ff bij vermeld 😀 ben wel benieuwd hoeveel dat nu verkoopt

 18.    1006 XP
  Vinyl Vonna's avatar

  En dan moet je voorstellen dat MW2 bijv. een normale budget had.
  Die gasten hebben het record met het verkopen.
  Zo veel geld!
  Alleen is de helft weg.