Zie hierboven de trailer van een gameverfilming waar we later dit jaar mee te maken gaan krijgen. Rupert Friend (Homeland) stapt in de schoenen van Agent 47 om met zijn kale harses alles en iedereen van kant te maken. Deze verfilming staat nu natuurlijk niet op zichzelf, want er zijn in het verleden veel meer films op basis van games gemaakt. Bovendien staan er ook nog genoeg gameverfilmingen op de rol, denk maar aan de Uncharted film, de film van Assassin’s Creed en die van The Last of Us.

Vanuit een commercieel oogpunt is het logisch te noemen dat deze films worden gemaakt, maar zitten wij als fans van bepaalde games of series hier wel op te wachten? Niet al deze films zijn immers het kijken waard en ze benaderen lang niet allemaal het niveau van een bepaalde game. Zo worden er ook games verfilmd waarvan je je op voorhand kunt afvragen of zo’n game überhaupt wel een verfilming verdient.

De Duitse regisseur Uwe Boll bijvoorbeeld (wie kent hem niet) heeft een flink aantal matige gameverfilmingen op zijn naam staan. Dat klinkt wat subjectief, maar in het geval van Uwe Boll is het redelijk veilig om te stellen dat de meeste van zijn gameverfilmingen niet goed hebben uitgepakt. Voorbeelden van films over games die hij gemaakt heeft zijn; Bloodrayne, Alone in the Dark, Postal en Far Cry.

Aan de andere kant is het verfilmen van een bepaalde game of franchise ook niet altijd even gemakkelijk. Want wanneer wij een game uitspelen kunnen we daar rustig acht uur of langer over doen en een film duurt gemiddeld maar zo’n anderhalf tot tweeënhalf uur. Het is aan de filmmakers om zo trouw mogelijk te blijven aan het originele product en om een verhaal van een game op een passende manier om te buigen naar een filmversie.

Daarbij moet er altijd weer rekening worden gehouden met de verwachtingen van fans. Neem bijvoorbeeld een film als die van Uncharted. Ligt de serie je aan het hart, dan hoop je misschien wel dat een personage als Sully bijvoorbeeld een grotere rol krijgt dan hij in de games heeft. Maar stel je nou voor dat de filmmakers ervoor kiezen om alles om Nathan Drake te laten draaien en andere personages links te laten liggen. Is zo’n film dan gelijk al een een kleine teleurstelling voor je?

Het is maar net wat jij persoonlijk van zo’n film verwacht en dat maakt het ook een complex onderwerp. Iedereen bekijkt het tenslotte anders en iedereen heeft er een eigen mening over. Misschien vind je wel dat bepaalde games als Uncharted of Assassin’s Creed gewoon helemaal niet verfilmd moeten worden, dat kan immers ook. Of de hamvraag in deze; gameverfilmingen zijn zinloos, ze benaderen namelijk nooit het niveau van de game zelf.

Wij zijn daarom ook weer erg benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp! Laat je mening hierover dan ook vooral horen, maar probeer elkaar hierbij wel te respecteren en hou het dus netjes!