Special: Destiny – House of Wolves: The Reef en de upgrades – Destiny verscheen vorig jaar in september en nu maanden verder en na de eerste uitbreiding, The Dark Below, is de game naar ons idee op een kruispunt gekomen. In onze review hadden we al onze zorgen geuit of Destiny met de opzet van een shooter met daarbij RPG elementen wel genoeg content zou bevatten om een lange adem te hebben. Met The Dark Below was daar nieuwe content, maar voor veel bedreven Destiny spelers en dus liefhebbers was het net niet genoeg. Het gebrek aan variatie in de content en bepaalde keuzes van ontwikkelaar Bungie zorgden toch voor kritiek. De content voelde aan als te veel van hetzelfde en meer variatie en veelzijdigheid is dus gewenst.

The Reef

Gisterenavond trok Bungie via Twitch de sluier van de aankomende uitbreiding, House of Wolves, op en voorzichtig beginnen we toch enthousiast te worden. De ontwikkelaar lijkt de goede richting gekozen te hebben bij het kruispunt en probeert meer variatie en dynamiek door te voeren en dan met name voor de endgame gebruikers. Dit begint allemaal bij The Reef, welke je al eerder hebt verkend in de storyline van Destiny en waar de eerste kennismaking met de Queen plaatsvond. Ze werd toen geflankeerd door twee Fallen exemplaren wat vrij opvallend is, aangezien zij onderdeel uitmaken van het donkere kwaad dat nog steeds de vrede bedreigd in het universum van Destiny. De Queen van de Awoken vertrouwde ze echter, wat later niet zo slim bleek te zijn.

Uit de teaser konden we opmaken dat ze verraden is door de Fallen en dat ze zint op wraak. Dat laatste lijkt een terugkerende factor te zijn in Destiny, want ook Eris Morn van The Dark Below had het hier over. Afijn, over naar wat Bungie dus liet zien en dat was The Reef. Net als de Tower is dit een sociale hub waar je met jouw Guardian en collega´s rond kan wandelen en dansen, maar belangrijker nog is dat hier alle House of Wolves content beschikbaar is. Zo kun je bij Petra die al eerder te zien was bij het tijdelijke PvE evenement, Queens Wrath, de storyline starten van House of Wolves. Deze voer je uit via quests op zoal de Maan, Aarde en Venus.

Naast de verhaallijn zijn er ook specifieke bounties die elke dag wisselen, welke je kunt oppakken. Door dit te doen stijg je in rank bij de Queen en kun je emblemen en shaders kopen. Wat te zien was in de stream was nogal karig qua content die je als rewards kan krijgen, maar wellicht wordt dit geleidelijk aan uitgebreid en wilde Bungie nog niet alles tonen. The Reef oogt trouwens als een hangar en de vertrouwelijke bounties kun je daar dus ophalen evenals dat je kluis met wapens en gear daar ook te vinden is. Er zijn wel wat andere nieuwe onderdelen en dit heeft te maken met de nieuwe PvE en PvP activiteiten, welke de Prison of Elders en Trials of Osiris heten.

Eerste details Prison of Elders

Zo kun je namelijk naar Variks the Loyal gaan, welke van de House of Judgement is. Hij is opvallend genoeg een Fallen die ook nog eens Engels praat. Dat hebben we nog niet eerder gezien. Hij is in tegenstelling tot zijn soortgenoten trouw gebleven aan de Queen en heeft daar de rekening voor moeten betalen. Zo mist hij delen van zijn armen en nu is hij de persoon waar je jouw rewards gaat claimen voor de prestaties in de Prison of Elders. Het kan zijn dat je dit al hebt gelezen, maar House of Wolves bevat geen Raid. Nee, Bungie heeft iets nieuws en dat is de nieuwe PvE coöp modus voor drie spelers waarin je skills getest zullen worden en waarin je de uitdaging aan moet gaan. Net als de beide Raids en wekelijkse Strikes, zal je één keer per week een beloning kunnen krijgen voor deze activiteit.

Bungie lijkt hiermee meer variatie toe te willen voegen, want zo lijkt het erop dat de Prison of Elders elke week anders is qua opzet. Denk daarbij aan modifiers die we al kennen, zoals Juggler of Lightswitch. Bij die laatste leg je bij één mêlee aanval van de vijand meestal al het loodje. De burns waarbij Arc, Void en Solar meer schade aanrichten bij jou of de vijand lijken ook gebruikt te worden. Dit is nog niet zeker, maar vanuit Bungie´s woorden lijkt dit wel het geval. Hoe de Prison of Elders zelf is werd niet duidelijk uit de stream, maar verwacht een arenamodus waarin de Fallen je het lastig gaan maken. De beloningen bestaan uit nieuwe armor, wapens, class items, schepen en shaders. De wapens en armor krijg je als lootdrop en bij Variks kun je bekijken wat er die week kan vallen als loot voor de activiteit. Vervolgens kun je met materiaal, zoals de Fallen Core, weer upgrades uitvoeren. Hoe dat precies werkt werd nog niet duidelijk tijdens de livestream.

Nieuwe economie en upgraden van oude gear

Met The Reef ontstaat misschien het idee dat de Tower op Aarde straks uitgestorven is, maar Bungie heeft daar gelukkig aan gedacht, want ze gaan de economie in de game op de schop nemen. Zo zullen vooral endgame gebruikers blij worden, want zij kunnen met gemak materiaal omruilen of aanschaffen bij de meestal eenzame Speaker. Zo kun je eindelijk die Ascendant Shards uit de Vault of Glass inruilen voor het in-game geld, Glimmer. Bij de Gunsmith kun je de wapens uit House of Wolves andere eigenschappen en perks geven via het reforgen, wat voorheen alleen met Iron Banner wapens kon. Ook dit kost wat materiaal, maar dit lijkt minder grindwerk op te leveren. De nieuwe wapens van Vanguard, New Monarchy, Dead Orbit, Future War Cult en Crucible bevatten ook andere perks, zoals dat je na kills een boost krijgt bij het sprinten. Niet alleen nieuw dus, maar het heeft dus ook nog degelijke invloed op de gameplay.

Via een nieuw materiaal met de naam Etheric Light kun je tevens je oude legendarische wapens die je aan het begin van Destiny hebt bemachtigd van een upgrade voorzien, zodat ze van de oude 300 of 331 attack waarde naar de nieuwe 365 attack waarde gaan. We gokken dat bijvoorbeeld de Fatebringer, die je via de Vault of Glass kan krijgen snel een upgrade gaat ontvangen. Heb je deze al helemaal tot het maximale uitgebreid? Dan heb je alleen een Etheric Light nodig om deze in één keer te upgraden naar de nieuwe waarde. Daarbij kun je de exotische wapens ook voor minder glimmer, maar wel voor een exotic shard overzetten naar de nieuwe versie. Dit kan elke dag, want daar heb je Xur niet meer voor nodig.

De Etheric Light kun je via Prison of Elders, Trials of Osiris, Nightfall en Iron Banner verkrijgen. Doordat ze ook verkrijgbaar zijn bij de twee laatstgenoemde onderdelen kun je ook zonder de nieuwe uitbreiding de wapens voorzien van de nieuwe waarde. Als bezitter van de content heb je daardoor veel meer mogelijkheden. Buiten de wapens om zul je ook je oude kleding (armor) uit de afgelopen Raids kunnen upgraden en naar het nieuwe maximale level brengen wat voor House of Wolves 34 is. Op deze manier blijft al je gear die je door de loop van de tijd hebt verzameld relevant, maar zorgt het er tevens voor dat je de kleding meer kunt personaliseren. Op die manier moet er meer variatie ontstaan in het uiterlijk van de verschillende Guardians.

Minder grinden en meer afwisseling?

Wat duidelijk naar voren kwam tijdens de livestream gisteravond is dat Bungie wil laten zien dat ze luisteren naar de community en de wensen. Er komt een meer vergevende economie, welke voor nieuwe en meer ervaren spelers gestroomlijnd lijkt te worden. Minder grinden en meer afwisseling én wekelijkse dynamiek door de nieuwe activiteiten via House of Wolves op zowel PvE als PvP vlak. Deze eerste onthulling biedt dus perspectief voor de nieuwe uitbreiding, maar ook voor de toekomst van Destiny. Over het nieuwe PvP evenement, Trials of Osiris, werd nog niets verteld, maar wel dat dit van vrijdag tot dinsdag duurt. Volgende week woensdag zal er weer een livestream zijn op Twitch waarin ze deze content gaan onthullen.