DLC Special: Call of Duty: Advanced Warfare – Ascendance – Nu we de onthulling van Call of Duty: Black Ops III achter de rug hebben is het weer tijd om terug te keren naar Call of Duty: Advanced Warfare. Dit deel heeft met Havoc inmiddels zijn eerste DLC-uitbreiding al ontvangen en nu is ook Ascendance, de tweede uitbreiding, beschikbaar voor de PlayStation 3 en 4. Wij zijn uitgebreid aan de slag gegaan met alle nieuwe content die deze DLC te bieden heeft en laten je in deze special weten wat we ervan vinden.

Het bekende riedeltje en een nieuw wapen

Dat de inhoud van deze DLC weer uit vier maps voor de multiplayer en uit één extra map voor de zombie modus bestaat, mag ondertussen voor zich spreken. Ditmaal is er ook een aparte Exo Grappling Playlist toegevoegd en krijgen spelers weer de beschikking over een nieuw wapen, de OHM Werewolf Custom Variant. Dat is een kruising tussen een elektrisch aangedreven shotgun en een LMG. Mocht je de Season Pass al hebben gekocht, dan zul je dit wapen inmiddels kunnen gebruiken. De OMH Werewolf Custom Variant voelt redelijk stabiel aan en je kan er ook nauwkeurig mee schieten. Vooral wanneer je over een grotere afstand op vijanden aan het mikken bent, komt dit wapen het best tot zijn recht. Het enige nadeel is wel dat hij wat traag in de omgang is.

Perplex

Nu we het nieuwe wapen genoemd hebben, is het tijd om de vier maps voor de multiplayer aan je voor te stellen. We beginnen met Perplex, waarvan we gelijk kunnen zeggen dat dit onze favoriete map is. Perplex is een middelgrote map, gelegen nabij het Sydney Opera House, die tevens aan één kant aan het water grenst. Hier staan meerdere hypermoderne appartementen als een soort blokkendoos op elkaar gestouwd. Je bent in deze map vrijwel alleen maar omhoog naar de top aan het springen, waarbij je op elke verdieping wel met actie te maken krijgt. Het dynamische aan deze map zijn de verschillende losse appartementen die als losse modules in elkaar schuiven. Dit zorgt ervoor dat de actie zich verplaatst en ook dat je opeens andere kanten op kan gaan.

Climate

De tweede map die we aan je voorstellen heet Climate en deze is gesitueerd in een futuristisch ogende biodome. Deze map is ronder en vooral ook ruimer van opzet. De actie voelt hier daarom meer ‘horizontaal’ aan en je kan vijanden hier verrassen door een paadje tussendoor te nemen of ineens vanuit het water op te duiken. Datzelfde water kan tevens gevaarlijk zijn, want op een gegeven moment zal het tijdelijk vol lopen met een groen gif. Je kan dan maar beter uit dit water blijven, aangezien het anders uiteindelijk je dood zal betekenen. In het midden van deze map staat nog een klein rond gebouw dat uitermate geschikt lijkt om vanuit te ‘campen’.

Site 244

In Site 244 speel je tussen de brokstukken van een groot ruimteschip dat is neergestort nabij Mount Rushmore. Dit is de plek waar de gezichten van een aantal Amerikaanse presidenten in de rotsen zijn uitgehakt, al zal je dit tijdens het spelen niet opvallen. Je kan hier de strijd aangaan door het middelste pad te nemen, dat door een gedeelte van het ruimteschip loopt, maar je kan er ook aan twee kanten omheen. Vanwege de grootte van de map kom je hier met name goed aan je trekken wanneer je graag met een sniper rifle speelt. Weet je hier verder een soort easter-egg te behalen, dan kan je gebruik maken van een groen superserum waarmee je onder andere door muren heen kunt kijken en waardoor je zelf ook meer health hebt.

Chop Shop

De laatste in dit rijtje is Chop Shop, waarin de actie zich afspeelt in verlaten militaire basis waar ook een fabriek voor Exo Skeleton onderdelen in huist. Deze map is vrij plat, maar bevat wel redelijk wat verschillende gangen, veel hoeken en ook obstakels waar vijanden ineens achter vandaan kunnen komen. Liefhebbers van SMG’s zullen hier vooral plezier hebben, al is enige voorzichtigheid wel geboden. Je te snel in de actie willen mengen betekent namelijk ook dat je gauw het loodje zal leggen. Chop Shop bevat ook een speciale scorestreak, want met de Advanced Repulsion Turret kan je elektrische stralen wegschieten. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld met Hardpoint of met Domination een bepaald gebied moet zien te verdedigen.

Exo Grapple Mosh Pit

Met Exo Grapple Mosh Pit krijg je er tevens een aparte playlist bij waarin je als een volleerd Spider-Man door de verschillende mappen heen kunt slingeren. De Exo Grapple Ability kennen we nog uit de singleplayer en hiermee kan je sneller verder gelegen punten bereiken. Je kan ook nog steeds in de lucht heen en weer boosten, en je kunt zelfs heel even aan een wand blijven kleven. Dat laatste kan weer in je voordeel werken wanneer je bijvoorbeeld door iemand achterna wordt gezeten. Al dat slingeren door elke map zorgt er wel weer voor dat je met nog meer chaos te maken krijgt. Bovendien neemt de grappling hook de plaats in van je speciale Exo Ability, die je dan dus niet kan gebruiken.

Exo Zombies, Infection

Voor Exo Zombies is Infection het tweede hoofdstuk waarin je weer naar hartenlust zombies kan gaan afknallen. Nog steeds speel je met dezelfde vier personages die nu door de Atlas Corporation zijn meegenomen naar een ander gebied. Hier bevindt zich tevens de verlaten snackbar ‘Burger Town’, die je wellicht nog kent uit onder andere Call of Duty: Modern Warfare 2. Naast Burger Town is hier verder een verlaten opslagplaats te vinden en kan je ondergronds het riool in gaan. Dit gebied is weer een stuk groter dan de eerste map – ‘Outbreak’ – en daarom is het nu nog belangrijker om goed met elkaar samen te werken. De Goliath en de Acid Drippers zijn hier nieuw. De eerstgenoemde is een grote zombie met een schild en een joekel van een hamer. Daarmee kan hij flink hard op de grond slaan en een elektrische straling uitzenden. Ben je te dichtbij, dan kan je daardoor flink worden geraakt.

De Acid Drippers zijn zombies die allemaal stekels op hun lijf hebben zitten en wanneer zij je rake klappen uitdelen, betekent het dat je snel neer zult gaan. Daarnaast zul je nu ook overlevenden moeten zien te redden. Deze mensen komen om de zoveel tijd ergens tevoorschijn. Wanneer je hen in veiligheid weet te brengen, levert dat weer een upgrade voor je wapen op. Wapens kan je nog steeds op de normale manier upgraden, maar het is handig om dit tegelijk ook op deze manier te doen. Je kan nu tevens een aantal vallen inzetten waarmee je zombies makkelijk kan doden of ze tijdelijk op afstand kunt houden. Onze favoriet hierbij is een grote alligator die je onderin het riool kan laten ontwaken. Infection biedt vooral nog meer uitdaging en omdat je nu meer mogelijkheden hebt om zombies te doden en om je wapens te upgraden, vinden we het een verbetering ten opzichte van het eerste hoofdstuk, Outbreak.

Conclusie

Wij hebben ons zeker vermaakt met het spelen van de Ascendance DLC. De maps voor de multiplayer zijn over het algemeen zeer divers en zitten weer boordevol actie. Perplex willen we graag nogmaals noemen, want dit is absoluut onze favoriete map gebleken. Daarnaast is de OHM Werewolf Custom Variant een fijne toevoeging aan het wapenarsenaal, al is hij wel wat traag in de omgang. Het hoogtepunt van de DLC is echter de nieuwe map Infecton voor de Exo Zombies modus. Hierin kan je weer urenlang zombies gaan knallen samen met vrienden of vreemden. Speel je nog altijd graag de multiplayer of Exo Zombies? Dan kan je Ascendance wat ons betreft gerust aanschaffen!