De PlayStation 4 is al even op de markt en net als met de PlayStation 3 krijg je wanneer je een PlayStation Plus lidmaatschap hebt elke maand een paar gratis games van Sony. Dit zijn veelal echter wat kleinere games en zoals ook op het internet hier en daar is te bespeuren, is niet iedereen daar even tevreden mee. Het is dan ook hoog tijd om jullie hierin te raadplegen.

Neem bijvoorbeeld de PS Plus update van zowel april als mei. Het zijn nog steeds min of meer alleen indie-games die ‘gratis’ worden weggeven. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat dit geen leuke games zijn, want soms zitten er echt pareltjes tussen. Niet iedereen is echter een liefhebber is van dit type games. Wat zal dus de strategie van Sony hierin zijn? Dat is best interessant om daar eens over te brainstormen.

Er is aan de ene kant wel iets voor te zeggen dat er op dit moment nóg niet veel grotere PS4 titels gratis worden weggeven. De catalogus aan PS4 games is al aardig gegroeid, maar van een game die nog niet zo heel lang uit is, is het niet logisch om die te snel gratis weg te geven aan PS Plus abonnees. Daar komt nog bij dat van een aantal games een complete editie met alle DLC verschijnt. Wanneer een game weliswaar al even uit is en gratis wordt weggeven aan PS Plus leden, is het verleidelijker om voor die versie te kiezen in plaats van dat je later nog een ‘Complete Edition’ van dezelfde titel gaat aanschaffen.

Ook zit de PS4 nu ‘pas’ in het tweede jaar van zijn levenscyclus wat ongetwijfeld een belangrijke rol speelt. Toen de Instant Game Collection geïntroduceerd werd ten tijde van de PlayStation 3 was die console al een aantal jaren verkrijgbaar, met dus een vele malen grotere bibliotheek om uit te kiezen. Vergeet ook de PlayStation Vita niet, want daar werd de service pas na een jaar op geïntroduceerd. De PlayStation 4 kreeg PlayStation Plus direct bij de launch en dat maakt onder andere een verschil dan snel vergeten wordt. Aan de andere kant mag je na ruim anderhalf jaar wel iets meer verwachten dan alleen maar een sloot indies, nietwaar? Een aanhoudende en interessante discussie op zich.

Maar, misschien gaat Sony de E3 wel gebruiken om aan te kondigen dat er nog ‘grotere games’ gaan verschijnen en als je dan goed wil knallen, dan is de E3 daarvoor de beste plek. En als straks weer de najaarsgekte losbarst en er weer nieuwe games uit gaan komen, zou het bovendien geen gek idee zijn voor Sony om dan de eerste generatie Triple-A titels gestaag bij het aanbod aan gratis PS Plus games te voegen. Handig voor als Sony straks eventueel weer met allerlei reclames komt waarin de voordelen van het hebben van een PS Plus abonnement op de PS4 op een rij worden gezet.

Het is in ieder geval de hoogste tijd om hier eens met jullie over van gedachten te wisselen. Wij zijn erg benieuwd naar je mening die je weer onder dit artikel kwijt kunt. Zoals altijd benadrukken het belang van de huisregels, hou het netjes en blijf elkaar respecteren.