DLC Special: Destiny – House of Wolves – De vorige uitbreiding voor Destiny, The Dark Below, kwam vorig jaar in december uit en nu is het tijd voor de nieuwe uitbreiding, House of Wolves. In The Dark Below kwamen we meer te weten over de Hive en in deze nieuwe uitbreiding staat het ras Fallen centraal. De Queen van de Awoken uit The Reef is verraden door dit ras en zint op wraak. Bijgevolg mogen de Guardians weer een jachttocht gaan maken op de leiders van de Fallen, zo vertelt het verhaal van House of Wolves. Dat is echter niet het enige wat met deze content geïntroduceerd wordt. Er is namelijk ook een nieuwe arena modus aan Destiny toegevoegd, evenals een zeer competitieve multiplayer modus die luistert naar de naam Trials of Osiris. De afgelopen week zijn we er volop mee bezig geweest om jou te kunnen vertellen hoe deze content ons beviel, maar ook of Destiny er zelf beter door is geworden.

Het verraad van de Fallen

In House of Wolves leren we dus meer over de Fallen. Het blijkt dat de Queen, die een samenwerking had met dit ras, door hen is verraden. Als Guardian verzorg je de jachttocht en wraak op de leiders van de Fallen. Zo krijg je nieuwe bounties waarvoor je belangrijke doelen moet doden waarmee je je reputatie opvijzelt bij de Queen. Hiermee stijg je in rank bij haar en krijg je als beloning nieuwe items, zoals schepen en shaders, welke weer goed van pas komen. De bounties zijn eigenlijk losse doelwitten die je op Patrol kunt spelen, want in de missies jaag je op Skolas. Hij is één van de leiders en wil door middel van de techniek die een ander ras (Vex) gebruikt een voordeel krijgen op de Queen. Op die manier willen hij en zijn volgelingen de strijd snel beslissen.

House of Wolves bevat net als The Dark Below weer wat missies die je samen of alleen kunt spelen. Hoewel deze uitbreiding meer missies bevat, heeft ze helaas wel dezelfde minpunten als de voorganger. Zo worden omgevingen uit het ‘normale’ Destiny wederom hergebruikt. Je start een missie vanuit een andere hoek en er is een extra deel aan het level toegevoegd, maar echt heel veel extra biedt dit niet. Hierdoor ben je dus vaak in gebieden aan het knallen waar je al dikwijls bent geweest. De eerste missie uit de verhaallijn is het meest vermakelijk, want hierin krijg je een Heavy Pike tot je beschikking. Deze schiet sterkere kogels en je kunt er mijnen mee uitwerpen. Het is een tof voertuig, maar het is dan wat jammer dat deze in maar één shootout bruikbaar is.

In dezelfde missie kun je ook nog aan de slag met de Scorch Cannon door een Scorch Captain om te leggen. Vervolgens kan je dit wapen dan oppakken en gebruiken. Het is eigenlijk een groot kanon dat je op de schouders draagt en deze richt vooral veel schade aan. Hou je deze ingedrukt, dan bouw je de kracht verder op en kun je met gemak een groep vijanden met één harde klap uitschakelen. Dat zijn echt de nieuwe zaken hierbij, want in de rest van de verhaallijn zien we dus weer de bekende omgevingen. Ook de eerste Raid, Vault of Glass, wordt hierbij gebruikt, maar gezien de link met het verhaal is dat nog een leuk accent te noemen.

De verhaallijn van House of Wolves is vermakelijk, maar wat we vreemd vinden, is dat we te maken krijgen met de assistent van de Queen, Petra. De Queen zelf krijgen we echter nooit te zien en ook van haar broer, Crow, ontbreekt ieder spoor. Aangezien zij van essentieel belang zijn in het verhaal van Destiny en de Awoken, is het wat vreemd dat Bungie ze links laat liggen. Hun aanwezigheid was het geheel absoluut ten goede gekomen. Goed, terug naar de missies. Die zijn uiteindelijk leuk om te spelen en dien je ook allemaal te voltooien voordat je de Prison of Elders kan betreden. Het verhaal zelf is verder een simpele wraaktocht en voelt hierdoor een beetje als een lege huls aan. Het blijft wazig en dat is jammer, terwijl er zoveel mogelijk is in het universum. Wel is een leuk detail dat Skolas in de Prison of Elders een eindbaas van level 35 is.

Prison of Elders is de nieuwe en afwisselende PvE modus

Hoewel de Fallen het thema voor deze uitbreiding is, kom je nog genoeg vijanden van de andere rassen tegen, want in de Prison of Elders zijn namelijk verschillende sterke vijanden opgesloten, inclusief de voetsoldaten van de Fallen, Vex, Cabal en Hive. Deze nieuwe arenamodus voor drie spelers kun je op level 28, 32, 34 en 35 spelen. Hierin dien je een aantal rondes te doorstaan en je zult daarvoor ook de eerder genoemde eindbazen moeten verslaan. Met deze poging tracht Bungie meer afwisseling te creëren en dan met name voor de endgame gebruikers. Zo variëren de eindbazen altijd, behalve op level 35, want dit zal altijd Skolas zijn. Het mooie hiervan is dat je als speler niet weet wat je kan verwachten en dat je daardoor altijd goed moet opletten tijdens een gevecht, dat immers keer op keer anders is.

Per level heb je verschillende rondes. Zo heeft level 34 vijf rondes en level 35 zes rondes, en hierbij kan je in de ene ronde de Vex als tegenstander hebben en een ronde later weer de Fallen, om uiteindelijk te eindigen met een grote eindbaas van de Vex. Door nieuwe modifiers toe te voegen, zijn er meerdere factoren waar je rekening mee moet houden. Zo kan het zijn dat je primaire wapens meer schade aanrichten, terwijl een ronde later je granaten sneller laden of juist je Super erg traag terugkomt. Op de hogere levels kan je zelfs twee modifiers actief hebben. Om een voorbeeld te geven: het kan voorkomen dat je Grounded (meer schade als je op de grond bent) gecombineerd met Airborne (meer schade als je je in de lucht bevindt) hebt, wat dus een zeer effectieve combinatie is.

Prison of Elders is, ongeacht het level dat je bent, een uitdaging waar je echt je tanden in kan zetten samen met jouw fireteam. Je moet met een fireteam van drie goed samenwerken omdat je per ronde een aantal doelen moet behalen. Je hebt rondes waarin je elke vijand moet afknallen, maar ook waar je per ronde drie mijnen moet ontmantelen of moet vernietigen. Dat laatste gaat natuurlijk gemakkelijk vanop een afstand, maar als je moet ontmantelen, kost het wat meer moeite. Je moet dan namelijk onder een mijn gaan staan. In de overige rondes moet je zoal een eindbaas doden of een belangrijk doelwit stoppen alvorens deze het eindpunt in een level bereikt. Je moet hierbij gecoördineerd bezig zijn, want door de vele vijanden ontstaat er al snel een chaos. Eindbazen zijn trouwens een geval op zich, want die kunnen nog extra aanvallen inzetten, zoals bijvoorbeeld het in brand zetten van de grond, waardoor je bij wijze van spreken digitaal voetje van de vloer aan het spelen bent.

Nieuwe maps voor de Crucible

Prison of Elders is voorlopig voor de fervente Destiny speler leuk vermaak doordat de modifiers, doelen en eindbazen niet elke keer hetzelfde zijn. Er is dus genoeg nieuws op het gebied van PvE, maar ook de multiplayer werd niet vergeten. Zo zijn er vier nieuwe maps genaamd Thieves Den, Black Shield, Widow´s Court en Timekeeper. De eerste is op Venus en is geïnspireerd door de Fallen. Het is een fraaie map waarop smalle gangen gecombineerd worden met verschillende kleinere locaties. Black Shield bevindt zich op Mars en is een basis van de Cabal. Deze map bevat een combinatie van grote constructies en gangen met deuren.

Shadow´s Court is daarentegen totaal iets anders dan we gewend zijn van de Crucible maps. Het is een grotere map dan normaal en overal is veel begroeiing aanwezig. Het heeft ook niet de Russische stijl die we van de andere maps op Aarde kennen. De laatste map is Timekeeper en deze bevindt zich net zoals Black Shield op Mars. Het is een wat kleinere map, waarop de grotten het binnenterrein vormen en buiten kun je over de zandvlakte jezelf vlot verplaatsen naar een aantal belangrijke punten in de verschillende modi.

Trials of Osiris is de competitieve toevoeging voor PvP

De nieuwe maps bevielen ons prima, al is Trials of Osiris de echte grote additie tot Destiny op dit gebied. Dit is een speciaal PvP evenement dat van vrijdag tot de reset op dinsdag beschikbaar is. In deze modus ga je in een team van drie de strijd aan met een ander team van drie, met als doel eliminatie en dat op één map. Je hebt geen respawns en je kunt alleen een revive krijgen van teamgenoten. Het eerste team dat vijf punten scoort en dus vijf rondes wint, mag een overwinning op de Trials Passage zetten (meer uitleg hier), die je kunt kopen bij de verkoper van Trials of Osiris, Brother Vance. Hier kun je ook extra buffs kopen, zodat bijvoorbeeld je eerste overwinning telt als twee of je eerste nederlaag wordt weggestreept.

Dit is een zeer competitief onderdeel van de multiplayer waarbij je level en de sterkte van je wapens tellen. In totaal moet je 9 overwinningen zien te behalen, zodat je bij Brother Vance de beloningen kunt claimen. Bij 5 overwinningen kun je al een eerste pakket openen waar het nieuwe upgrade materiaal, Etheric Light, in zit. Verder kun je nieuwe armor en wapens verdienen, maar haal je 9 overwinningen op rij, dan mag je naar de Lighthouse, een nieuwe locatie op Mercurius. Open je daar de kist, dan heb je kans op armor en primaire wapens met elementaire effecten. De loot is dus zeker de moeite waard, maar dit is wel behoorlijk pittig en het vereist veel teamplay en tactiek. Deze modus is dan ook echt een gave toevoeging waar je echt goed mee vooruit kunt.

Conclusie

Bungie is naar onze mening een goede weg ingeslagen met House of Wolves en ze hebben duidelijk geleerd van The Dark Below. Daarin was de Raid te kort, te makkelijk en vol met exploits. Prison of Elders is voorlopig een aardige vervanger van een Raid, maar de tijd moet uitwijzen of hier genoeg replaywaarde in zit. Het is in ieder geval leuker dan The Dark Below, want het is uitdagender en meer veelzijdig doordat Bungie het wekelijks kan veranderen. De missies zijn prima, al zijn ze wel wat kort en helaas worden de omgevingen opnieuw gebruikt, wat een beetje gemakzuchtig is. Verder kunnen we Trials of Osiris een fraaie toevoeging voor PvP noemen. Als je nog veel Destiny speelt, is deze DLC toch wel een aanrader, want er valt weer voldoende te doen en er is ook nog eens nieuwe loot in de vorm van Fallen wapens, exotics en meer te verdienen. Voorlopig zijn wij wel weer even zoet met al het nieuws dat House of Wolves ons heeft gebracht.