Dit jaar zal er ongetwijfeld een spectaculaire E3 plaatsvinden. Sony is niet aanwezig op de GamesCom, dus de grote aankondigingen en details zullen op de E3 worden prijsgegeven. Er wordt enorm veel geteased van wat we sowieso kunnen verwachten op de E3 van menig uitgever, maar waar wij het meest van opkeken is de persconferentie van een specifieke uitgever; Bethesda.

Dit wordt de eerste keer dat Bethesda, naast alle andere grote namen, het podium voor haarzelf en haar games in beslag zal nemen. Dit is hoe dan ook een voorbode van groot nieuws en dit wordt met de dag duidelijker. Naast een teaser van de Doom reboot, verscheen vandaag ook ineens een Fallout teaser in de vorm van een countdown op hun website.

Please stand by…
Mind, was, blown. Dat werd tijd! Vooral na die website die ons allen zo lekker maakte voor een nieuw deel in de franchise wat later helaas een hoax bleek te zijn. Maar ondanks dit, wisten we zeker dat Fallout 4 een feit was door lekken over het algemene bestaan en ook nog inhoudelijke info.

Maar dat is nog niet alles, want de timer op de website loopt morgen af en dan mogen we natuurlijk meer verwachten. Maar wat dat is, dat blijft nog even onduidelijk. Wij denken dat het meer zal zijn dan slechts een teaser zoals die voor Doom verscheen, omdat het een speciale countdown heeft en dat is eigenlijk al een te grote teaser om opgevolgd te worden door een paar onduidelijk flitsen van de game. Tevens is het meteen het langste laadscherm van Fallout – ooit. Maar goed, wij wachten wel weer. Yes, we will gladly stand by!


Blijft het bij een Doom reboot?
Zijn we ontevreden over een Doom reboot? Nee, we zijn er zelfs erg blij mee. Doom gaat dan weer terug naar hoe het vroeger was en de bèta die je bij een pre-order van Wolfenstein: The New Order kreeg, verklapt dat er ook wederom een multiplayer aanwezig gaat zijn. Naast het verhaal en actie, wist Doom zich ook altijd goed te uiten in multiplayer. Dus als het weer terug gaat naar de roots dan zijn wij verzekerd van talloze slapeloze nachten waar we de multiplayer grijs zullen gaan spelen. Maar hier kan Bethesda het toch niet bij laten? Doom was ook “geannuleerd”, net als Prey 2. Zal deze naam op de E3 toch weer zijn opwachting maken of wellicht ergens anders in de toekomst? Alleen de tijd zal het leren.

Blijft Bethesda achter met remasters?
Tot nog toe heeft elke uitgever nog wel gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om één of meerdere remasters uit te brengen op de huidige generatie consoles. Het is dan ook een wonder dat we nog niets van Bethesda hebben gehoord omtrent mogelijke remasters van games uit hun répertoire. Het is geen vreemd idee om te denken dat we hierover op de E3 – of misschien zelfs daarvoor nog – meer informatie krijgen over welke games op de lijst staan voor een oppoetsbeurtje. Ze kwamen eerder al met een HD remake van Doom 3, dus wie weet is er nog een andere game die deze speciale behandeling is ondergaan. Naast Fallout 4, zouden wij geen nee zeggen tegen een duo-pack van Fallout 3 en Fallout: New Vegas. Hoewel we er ook helemaal naast kunnen zitten, lijkt ons Skyrim en nu ook Dishonored ook wel een mogelijkheid.

Met dit alles in het vooruitzicht, ook al is het meeste nog onbevestigd en zal Bethesda blijven zwijgen als het graf tot hun conferentie plaatsvindt, lijkt dit ons toch wel de grote klapper van de E3 te worden. We verwachten een overdaad aan CGI trailers, maar er bestaat vast wel een kans dat er al gameplay beelden getoond zullen worden. We hopen met smart op die van Fallout 4. Het is toch alweer 5 jaar geleden dat Fallout New Vegas uit kwam en we geloven niet dat Bethesda pas kort geleden is begonnen met de ontwikkeling van een nieuw deel. Integendeel, wij achten de kans vrij groot dat de game als verrassing van dit jaar daarbovenop ook nog eens de release van dit jaar gaat worden. Als we naar de vorige releases kijken, schatten we dat de game al in oktober gaat verschijnen (uitstel daar gelaten).

Maar Fallout is niet het enige wat blinkt (al blinkt het wel het hardste op het moment), want Bethesda heeft vast nog andere verrassingen achter de hand. We denken dat een nieuwe Elder Scrolls wordt overgeslagen dit jaar en dat een andere titel een vervolg gaat krijgen. De beste kanshebbers op een opvolgende game zijn Rage en Dishonored, welke beiden erg goed werden ontvangen, top reviewscores kregen en qua verhaal een uitstekende keuze zijn. Tevens is het ook wel weer tijd voor een nieuwe IP van Bethesda, want een vervolg op Brink of Wet is iets wat we bijna zeker weten uit te sluiten. Wellicht komen we er dan eindelijk achter wat dat mysterieuze Endless Summer nou eigenlijk inhoudt.

In een notendop
De persconferentie van Bethesda wordt in één woord: HUGE! De verwachtingen zijn ontzettend hoog en met een nieuwe Fallout in het vooruitzicht lopen de emoties hoog op. Wij verwachten een overdaad aan CGI en tenminste gameplay beelden van Fallout 4. We verwachten ook releasedata te horen te krijgen en als Pete Hines goede zin heeft gooit hij ook maar meteen de joker op: de Collector’s Edition van de game. Kom maar op met die Bobblehead stand, Wanderer in Power Armor figurine of ander soort Fallout collectibles – wij houden onze portemonnee alvast bij de hand. We zijn nagenoeg zeker van één of meerdere remasters van bestaande franchises en daarnaast ook een sequel of twee. Met een beetje geluk krijgen we ook een nieuwe IP te zien, maar zelfs zonder een nieuwe titel zijn we zeker dat Bethesda letterlijk gaat knallen op de E3 dit jaar. Dus Bethesda fans, maak je borst maar vast nat, dit wordt jullie jaar en er komt voor iedereen wat wils!