In actie gezien: Uncharted 4: A Thief’s End


In actie gezien: Uncharted 4: A Thief’s End – Uncharted 4: A Thief’s End is wellicht het laatste avontuur met Nathan Drake in de hoofdrol en dat maakt dit vierde deel al zeer memorabel. Geheel in stijl van de serie sloot Sony zijn persconferentie af met spetterende beelden van deze game. Daarin zagen we Drake vechten, klimmen, schieten en onder andere ook aan een hoge snelheid in een jeep rijden. We werden op een einde getrakteerd waarin we onze held aan een kabel langs een brug zagen slingeren en dus rees direct de vraag hoe dit af zou lopen.

De actie gaat gewoon verder

Niet geheel onverwacht is onze favoriete avonturier nog steeds in leven als het tweede gedeelte van deze demo begint, het deel dat we achter gesloten deuren te zien kregen. Drake slingert nog steeds langs dezelfde brug om vervolgens meegesleept te worden over een weg die vol ligt met modder. ‘Nate’ geeft zich echter niet zomaar gewonnen en dus schiet hij al glijdend over de grond zijn tegenstanders die langs hem rijden overhoop. We hebben bijna geen tijd om hier even van bij te komen, want voordat we het weten, staat Drake te knokken in een laadbak van een vrachtwagen. Als deze truck in brand vliegt, zien we hoe Drake snel overspringt naar een voorbijrijdende jeep en daarbij nog even een aantal tegenstanders van zich af slaat om vervolgens zelf achter het stuur te kruipen.

Zoals we Naughty Dog gewend zijn, is het dan nog steeds niet over, want weer komt Drake in de problemen. Inmiddels heeft hij wel hulp gekregen van zijn broer Sam, die zich bij hem heeft gevoegd. Dat is net op tijd, want na een bijna fataal ongeluk ligt onze held weer op de grond onder de jeep die in brand is gevlogen. Zeker niet voor het eerst zien we vervolgens hoe gedetailleerd de game overkomt. Rechts van Drake is het dashboardkastje in brand gevlogen en dus is er voor Nathan weinig tijd meer over. Met een van pijn vertrokken gezicht – wat er ook weer wonderbaarlijk mooi uitzien – hijst Drake zich onder de wagen vandaag, waarna Sam hem op zijn motor slingert.

Het tempo is werkelijk ongekend, want direct raken beide heren weer verzeild in een waanzinnige achtervolging. Een achtervolging die alweer bijna fataal eindigt, maar Sam kan gelukkig goed rijden en Drake kan daardoor van achteren met zijn uzi tegenstanders van de weg knallen. De gepantserde wagen uit het eerste gedeelte van de video komt ook weer om de hoek kijken en dus is het maar goed dat Drake van achter op de motor kogels kan afvuren. De rit eindigt spectaculair met Drake en Sam die schuin onder een groter tanker doorschuiven die – hoe kan het ook anders – in de fik vliegt en ontploft.

Naughty Dog zal van dit deel niet alleen maar een adrenaline rush maken, zo blijkt ook uit de volgende scene. Daarin zien we Sam, Drake en Sully bij elkaar en praten de heren over een schat die door piraten erg gewild is. Sully is natuurlijk nieuwsgierig, maar om de plannen door te nemen, gaan de heren een kamer van een huis binnen die vol hangt met landkaarten. In dit huis, dat vermoedelijk dient als thuisbasis, treffen we vervolgens Drake’s bekende vriendin Elena aan die ditmaal wat minder blij lijkt te zijn met de binnenkomst van het drietal. Wellicht voelt ze al wat de heren van plan zijn.

Naast de afwisseling is er nog iets wat we in deze demo weer terugzien en wat we van Naughty Dog zo gewend zijn: het oog voor detail dat de ontwikkelaar heeft. We zien onder andere hoe de modder op Drakes kleren spettert en hoe de wagen waarin hij rijdt steeds smeriger wordt. Verder zien we hoe de wielen van de wagen (waarin Drake rijdt) dieper wegzakken in de modder wanneer er door een moerassig gebied gereden wordt. We zijn nog niet klaar, want detail-puristen als we zijn, willen we graag nog een paar zaken opmerken. Neem bijvoorbeeld het begin waarin Drake en Sullen op tegenstanders schieten. Alles wordt aan gort geschoten, van marktkraampjes tot zandzakken die vervolgens ook nog eens langzaam leeglopen.

Destructie is sowieso een groot onderdeel van de game; tijdens de genoemde achtervolging zien we bijvoorbeeld hoe ook kleine gebouwen eraan moeten geloven. Een grappig moment dient zich aan wanneer Drake door een volgehangen waslijn heenrijdt en vervolgens alle was meeneemt die even later weer van de auto waait. Verder willen nog eens de mimiek die de verschillende personages vertonen aanhalen. Rimpels zie je bijvoorbeeld in de gezichten vertrekken, wat er mede aan bijdraagt dat de emotie die zij tonen realistisch overkomt.

Voorlopige conclusie

Het doet ons pijn om het hierbij te moeten laten, want dit gedeelte van Drake’s avontuur heeft ons nu al gegrepen en niet zo’n klein beetje ook. We waanden ons in een ware actiefilm vol met schermvullende explosies, wilde achtervolgingen en humoristische interacties tussen de verschillende personages. Helaas duurt het nog wel even eer de game uitkomt; toch zal een volgende kennismaking eerder komen, aangezien er nog een beta zal verschijnen. Om hier toegang toe te krijgen, moet je later dit jaar alleen wel de Uncharted: Nathan Drake collectie aanschaffen.

Boxshot Uncharted 4: A Thief’s End

Uncharted 4: A Thief’s End

Releasedatum:
10-05-2016
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Sony Computer Entertainment
Ontwikkelaar:

6 reacties

 1.    146 XP
  johnny_89_'s avatar

  Heb er nu al zin in, wacht nog op nieuws over de multiplayer 🙂

 2.    115 XP
  CHEMICAL-NUDIST's avatar

  Ziet er super uit!!

 3.    567 XP
  roeloffzen's avatar

  Top! Vorige delen allemaal gespeeld maar koop de Drake Collection alleen al om hun kas te spekken, uit respect voor deze titel :p

 4.    1202 XP
  A Gamer's avatar

  Is al bevestigd dat dit Nathan Drake’s laatste deel is. Zijn verhaal wordt afgesloten.

 5.    536 XP
  Dreamingman's avatar

  Kijk en dit spel is pas een reden de ps4 te gaan kopen. Heb alle vorige delen in bezit. En ga dit deel zeker halen. Wat een geweldige demo zeg van het spel. En wat ziet het er super uit.

 6. Anoniem -   
  213.73.161..xxx's avatar

  Over details: Drake die realistisch door de menigte heen loopt en zich ook verontschuldigt aan een NPC omdat de speler tegen hem aan loopt, Sully die Drake voor een vijand met een shotgun waarschuwt, Drake die in cover heel realistisch om Sully heen kruipt zonder rare clipping tot gevolg, en de band en jerrycan achter op de jeep die blijkbaar hun eigen realtime physics hebben (iedere andere dev zou ze gewoon vast hebben gemaakt, en helemaal niemand die het zou hebben gemerkt).

Survival Arena multiplayer modus voor Uncharted 4: A Thief’s End ontvangt een trailer
Speel de Uncharted 4 multiplayer op de klassieke manier met de nieuwe update
Uncharted 4: A Thief’s End multiplayer patch fixt een hardnekkig probleem
Uncharted 4: A Thief’s End wordt permanent in prijs verlaagd