Microsoft Xbox heeft het zwaar en dat is mede te danken aan het feit dat de PlayStation 4 het zo ontzettend goed doet. De PS4 ligt immers mijlenver op de Xbox One voor qua wereldwijde verkoopcijfers en dit gat wordt alsmaar groter. Microsoft geeft de strijd natuurlijk niet zomaar op en we zitten nog redelijk aan het begin van de levenscyclus van beide consoles, dus er kan nog van alles gebeuren, kijk maar eens naar de vorige generatie.

Bij de PS3 en Xbox 360 was het verhaal immers omgekeerd en deed de Xbox 360 het lange tijd veel beter, maar de uiteindelijke eindstand qua verkoopcijfers werd toch enigszins ‘gelijk’. Microsoft zet ook al erg goed in op uitstekende games met onder andere Halo 5, Tomb Raider en Forza 6, stuk voor stuk toppers die absoluut gaan bijdragen aan betere verkoopcijfers.

Microsoft moet alleen wel stappen maken, zoals Sony destijds ook deed, om de Xbox One nog aantrekkelijker te maken. Vandaar dat ze vandaag dan ook een Xbox One introduceren met een 1 Terabyte grote harde schijf voor meer opslagruimte gezamenlijk met een nieuwe controller. Verder is de Xbox One weinig veranderd, behalve een andere matte finish en harde schijf is het nog steeds die lompe grote zwarte kast die meer doet denken aan een ouderwetse videorecorder dan een gaming console, maar dat is een kwestie van smaak.

De nieuwe controller heeft ietwat verbeterde triggers en nu ook een 3,5mm headphone-jack onderin, iets waar de DualShock 4 al vanaf het begin standaard mee geleverd wordt, goed nagedaan dus.

De prijs van de Xbox One is bijgesteld naar een permanenteΒ adviesprijs van 349 dollar, wat in de praktijk ongetwijfeld 329 dollar gaat betekenen of zelfs lager. Een PlayStation 4 koop je in de Verenigde Staten gemiddeld voor zo’n 379 tot 399 dollar. Voor 349 dollar krijg je een Xbox One, een controller, een Halo: The Master Chief Collection downloadcode en de bijbehorende kabels. Alle prijzen zijn exclusief belasting voor de Verenigde Staten.

De Xbox One heeft al eens op 299 dollar gestaan tijdens speciale promoties met kerst, maar Microsoft blijft erop hameren dat dit slechts tijdelijk was. De nieuwe adviesprijs ligt nu op 349 dollar en dat zal voorlopig ook zo blijven. Het nieuwe model lanceert overigens ook in het Verenigd Koninkrijk met een adviesprijs van 349 pond, inclusief belasting. In het Verenigd Koninkrijk koop je een ‘kale’ PS4 met enkel een controller voor minder dan 280 pond, hetzelfde als de oude 500GB Xbox One.

Als we kijken naar de markt van de Verenigde Staten biedt Microsoft simpelweg een beter product aan voor een lagere prijs, maar voor het Verenigd Koninkrijk en waarschijnlijk ook de rest van Europa is dit niet heel bijzonder, aangezien de console daar juist duurder is in plaats van goedkoper. Je krijgt dan wel een grotere HDD. Prijsverlaging is er dus enigszins wel, maar meer voor Noord-Amerika dan voor Europa en het is meer in de vorm van dat je meer waar krijgt voor je geld.

Update: De Nederlandse prijs is inmiddels ook bekend, dit wordt 449 euro.