We weten allemaal wel dat de PlayStation Vita er momenteel niet erg goed voor staat als het gaat om grote AAA-titels. Het lijkt er helaas op dat hier op korte termijn geen verandering in zal komen. Shuhei Yoshida heeft tegenover IGN namelijk aangegeven dat geen enkele first party ontwikkelaar van Sony momenteel een AAA-game voor de PS Vita in ontwikkeling heeft.

Hoewel dit natuurlijk treurig nieuws is voor de bezitters van de nieuwste handheld van Sony, wil het niet per definitie zeggen dat hetzelfde geldt voor third party studio’s. Yoshida gaf hierbij als voorbeeld het recent aangekondigde World of Final Fantasy van Square Enix. Ook zei hij dat er nog altijd genoeg goede digitale games verschijnen.

“To be honest, I wouldn’t say we will have big AAA Vita games from first party.

Yesterday, Square Enix announced the new World of Final Fantasy. That’s coming on PS Vita as well. And as you know and as I know, there are great games that come out digitally on PS Vita that are typically cross-platform with PS4. Volume is coming out soon and Super Time Force Ultra.

There’s no lack of great games you can play on PS Vita and PS4. You can play at home on PS4 and continue on with cloud save on PS Vita.”

De bijna volledige afwezigheid van de PlayStation Vita tijdens de E3 persconferentie van Sony verklaarde Yoshida door te zeggen dat de show te vol zat met grote titels voor de PlayStation 4. Hierdoor was er geen tijd meer om PS Vita games en kleinere titels te laten zien.

Het is toch erg jammer om te zien dat Sony de PS Vita op lijkt te geven wat betreft de grote titels. Zeker als je bedenkt dat er toch enkele hele sterke AAA-games voor de handheld zijn verschenen, zoals Uncharted: Golden Abyss en Killzone: Mercenary. We hopen dan ook ontzettend dat er, op wat voor manier dan ook, een keerpunt komt in deze negatieve ontwikkeling. Of die kans aanwezig is betwijfelen we alleen wel.