Gespeeld: FIFA 16 – De competities mogen overal ter wereld dan wel zijn afgelopen, in Zuid-Amerika rolt de bal nog steeds, aangezien daar om de Copa America wordt gestreden. Tevens is in Canada het WK voetbal voor vrouwen aan de gang en dat laatste is gelijk een mooie manier om de brug te maken richting FIFA 16. Tijdens de persconferentie van EA werd deze game natuurlijk aangekondigd en daarbij kwam ook nog zomaar even ’s werelds beste voetballer, Pelé, het podium op. Tijdens de E3 kregen we de kans om zelf aan de slag te gaan met FIFA 16 en die kans grepen we met beide handen aan.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_5585551d223f1.jpg

Vrouwenteams en beginnende spelers

Onze eerste echte kennismaking met FIFA 16 begon met een presentatie waarbij de spreker nog maar eens aanhaalde dat het voor het eerst mogelijk is om met vrouwenteams te spelen. Gelukkig heeft men niet alleen maar klakkeloos vrouwenteams in de game gestopt, maar men heeft van tevoren een aantal vrouwen in mo-cap pakken gehesen om de bewegingen van vrouwelijke spelers zo natuurgetrouw over te laten komen. Een andere interessante toevoeging is ‘FIFA trainer’, een nieuwe modus die je aan kan zetten en die je meerdere knoppencombinaties laat zien tijdens het spelen. Zo kan je via deze combinaties van knoppen snel zien hoe je bepaalde acties kan uitvoeren. EA wil op die manier meer beginnende spelers erbij betrekken om hen ook de kans te geven beter te worden in het spelletje.

Daar blijft het niet bij, want deze FIFA moet nog meer gebalanceerd aanvoelen dan zijn voorganger. Zoals we ook tijdens onze speelsessie merkten, zijn daarom de kunstmatige intelligentie en de animaties van alle spelers flink opgekrikt. EA wil hier mooi mee uitpakken en deelt dit in drie categorieën in, namelijk ‘Confidence Defending’, ‘Control Midfield’ en ‘Moments of Magic’. Door de verbeterde animaties kunnen spelers merkbaar nog beter om hun as draaien om ineens een andere richting op te lopen. Bij balverlies lopen verdedigers nu tevens direct terug om indien mogelijk een aanvaller te blokken.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_558555905a107.jpg

Spelers reageren intelligenter en bevatten betere animaties

Spelers haken ook in op gebeurtenissen elders op het veld en zullen als het nodig is zelfs ‘hun eigen man’ verlaten om een doorgebroken aanvaller een halt toe te roepen. Het fijne aan verdedigen is nu ook dat je bij het inzetten van een tackle ook letterlijk direct weer op kan staan. Dat gaat zo snel dat je in één vloeiende beweging een sliding maakt, opstaat en de bal overneemt van iemand anders. Voor met name het van achteruit opbouwen is het handig dat je nu door juist te timen nog strakkere passes kan geven over een langere afstand. Dat is gezien de verbeterde intelligentie van de andere spelers overigens niet gemakkelijk, maar het vergt wel een zekere voldoening wanneer dit lukt en wanneer daardoor een vloeiende aanval ontstaat.

Met spelers – en dan met name met middenvelders en aanvallers – kan je nu nog meer behendige bewegingen maken. Neem Lionel Messi (wie anders), die een verdediger eerst in de luren legt met een schijnschot en vervolgens nog eens een schijnstap naar rechts maakt. De verdediger stapt vervolgens mee, waarna Messi een stap naar links zet en met de bal er aan de linkerkant voorbij gaat. Een actie die we zelf tijdens het spelen meermaals tegen kregen, zo moeten we bekennen. Tevens heb je als aanvaller nu de mogelijkheid om door goed te timen een verdediger alsnog te slim af te zijn. Wanneer je de bal precies op het juiste moment vooruit tikt, kan je tóch een vliegende tackle van een tegenstander ontwijken en over de benen van de inglijdende speler heen springen.

Het schotsysteem

Dat spelers verbeterde animaties hebben meegekregen en intelligenter opereren, maakt het gebeuren op het veld nog dynamischer en geeft het spel een nog realistischer gevoel mee. Dat is echter niet het enige dat verbeterd is, want ook het schietsysteem is op de schop gegaan. Wanneer je gaat spelen, zul je merken dat spelers hun voeten op meer verschillende manieren tegen de bal kunnen zetten. Dat zorgt er ook voor dat het spel nog dynamischer oogt en bovendien zie je schoten op meer verschillende manieren op het doel afgaan.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_558555be57ed0.jpg

Voorlopige conclusie

EA bouwt met FIFA 16 rustig voort op de succesformule die het al een aantal jaar hanteert. De game oogt grafisch nog steeds zeer degelijk en ook met het geluid zit het wel snor. Het zijn geen wereldschokkende veranderingen die je moet verwachten (het speelt nog steeds als FIFA), maar de aanpassingen die gedaan zijn, maken het spel wel realistischer én ook beter. Daarmee zeggen we niet gelijk dat FIFA 16 zijn voorganger nu alweer overtreft, maar EA is wat ons betreft wel weer op de goede weg om een zeer degelijke footie neer te gaan zetten.