Gespeeld: Pro Evolution Soccer 2016 – Vorig jaar bracht Konami met PES 2015 de serie voor het eerst naar de huidige generatie consoles. Dit jaar zullen we op de PlayStation 4 wederom een nieuw deel van deze gerenommeerde serie mogen begroeten. Voorafgaand aan de E3 werd Pro Evolution Soccer 2016 al officieel onthuld en op de E3 zelf kregen we de kans om de game te spelen. Of Konami met PES 2016 weer een voorlopig positieve indruk weet achter te laten, lees je in deze preview.

Het plezier hebben in het spelletje

Dat je plezier moet kunnen hebben met het spelen van PES 2016, moet nog steeds de boventoon voeren, zo vinden de makers. Als je alleen maar wilt spelen met teams waarvan alle namen en licenties kloppen, dan moet je nog steeds niet bij de nieuwe PES zijn. Bij PES 2016 draait het net als in het vorige deel voornamelijk om de gameplay die weer een stukje verder op de schop is gegaan. Laten we gelijk maar beginnen met het benoemen van een aantal veranderingen.

Spelers bevatten nóg meer animaties dan voorheen en opereren tevens een stuk intelligenter. Ze zoeken nog eerder de ruimte op op het veld en staan tevens beter gepositioneerd om op die manier fysieke duels in hun voordeel te kunnen beslechten. Het hebben van de juiste timing is daarbij nog belangrijker dan voorheen. In de praktijk betekent dit dat het minder zin heeft om bijvoorbeeld met een verdediger als een kip zonder kop naar een aanvaller toe te sprinten. Voorheen was het op zo’n moment vrij eenvoudig om via het drukken op kruisje een speler de bal te ontfutselen. Spelers met de bal aan de voeten kunnen nu gemakkelijker wegdraaien, waardoor het spel nog soepeler aanvoelt.

Wendbaarheid en fysieke eigenschappen

Dat spelers wendbaarder zijn dan voorheen, is ook duidelijk te merken wanneer je het spel voor het eerst speelt, al hoef je als verdediger niet te wanhopen. Alle spelers, zo ook verdedigers, hebben nu meer physics meegekregen. Daardoor kun je als verdediger onder andere gemakkelijker tussen de bal en de aanvaller uitkomen. Aanvallers trappen de bal bij het dribbelen namelijk verder naar voren en wanneer je als verdediger over een goede timing beschikt, dan kan je met meer duw en trekwerk de bal sneller op de aanvaller veroveren.

Doordat spelers meer fysieke eigenschappen hebben meegekregen, is het tevens niet automatisch meer zo dat een langere en stevigere speler een kopduel wint van een speler die kleiner is. Weer is het hebben van de juiste timing hier heel belangrijk. Als je als kleinere speler bijvoorbeeld op het juiste moment een duw in de zij geeft van je tegenstander, dan kan jij het duel winnen en kan je de bal doorkoppen naar een teamgenoot.

Eén-op-één duels en beter oplettende verdedigers

Eén-op-één duels zijn in de nieuwe PES nog belangrijker geworden, zo vertelde de ontwikkelaar ons. Je hebt als speler nog meer controle over de bal. Zo hebben aanvallers nog meer schijnbewegingen in huis om je, als je niet goed oplet, helemaal het bos in te spelen. Zeker wanneer je echt de controle hebt over de bal en over de speler die je bestuurt, zal je nog meer Barceloneske aanvallen op de mat kunnen leggen, iets wat de gameplay een meer dynamische uitstraling geeft. Dankzij een betere AI zullen verdedigers ook beter reageren op diepgaande aanvallers, die nu bijvoorbeeld minder gemakkelijk uit de rug van verdedigers kunnen weglopen.

https://youtu.be/HshfqDVGWJU

Het strakker inspelen van de bal en explosieve schoten op het doel

Naast verbeterde animaties en meer intelligentie kunnen spelers elkaar de bal nu nog strakker inspelen en het is tevens moeilijker geworden om explosieve schoten vanop afstand te produceren. Dit heeft te maken met het moment waarop je een dergelijke actie inzet, maar ook met hoelang je een knop op je controller ingedrukt houdt. Daardoor voelt de gameplay weer iets minder arcade en weer iets realistischer aan. Wat daarbij ook minder makkelijk is dan voorheen, is het maken van lobjes over de keeper.

Grafische verbetering

We schreven hier al dat spelers betere animaties hebben meegekregen, maar ze zien er daarnaast ook een stuk realistischer uit. Neymar en Messi lijken nu angstaanjagend echt en dit is volgens ons dan ook een pluspunt, zeker als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met hoe de gezichten van de meeste spelers er in FIFA uitzien. Konami heeft echter meer verbeterd. Zo heeft de grasmat een nog groenere kleur en vallen schaduwen van spelers nu natuurgetrouw op het veld. Tot slot bevatten zelfs de bal en het doel verbeterde animaties. Zo wuift het net van het doel nog beter mee wanneer je de leren knikker een keer tegen de touwen ramt.

De Champions League

Liefhebbers van de Champions League kunnen hun hart weer ophalen, want dit toernooi is samen met onder andere de Europa League nog steeds exclusief aanwezig in PES 2016. Tijdens een presentatie praatte de ontwikkelaar ons verder ook nog bij over een aantal andere veranderingen in een aantal modi. Zo kent de Master League meer verschillende cut-scènes, zoals dat je spelers bijvoorbeeld ook een persconferentie ziet geven. Verder bevat de MyClub modus beter zichtbare Player Icons, zodat je onder andere statistieken van spelers nog beter kan checken. Tevens kan je ook je eigen foto’s importeren in het spel, iets wat best leuk is en waardoor je het nog persoonlijker kan maken.

Voorlopige conclusie

In alles voelt PES 2016 nu al aan als een verbetering ten opzichte van PES 2015 en dat is wat ons betreft een absoluut goed teken. Konami lijkt (zeggen we voorzichtig) nu echt de weg naar boven te hebben gevonden. De gameplay is nog verder op de schop genomen en voelt iets meer realistisch, maar nog altijd zeer soepel aan. Spelers bevatten verbeterde animaties en zien er tevens ook realistischer uit. Spelers bevatten bovendien ook een nog betere AI en meer fysieke eigenschappen, en ze kunnen nu ook doelpunten op meer verschillende manieren vieren. Dat Konami nog steeds niet alle licenties op orde heeft, nemen we voor lief. Dat is immers niet waar het bij PES hoofdzakelijk om draait.