Gespeeld: Mad Max – Voor dood worden achtergelaten in de woestijn terwijl ook nog eens je eigen auto wordt gestolen… het overkomt onze held Mad Max. Na de film – Mad Max: Fury Road – verschijnt er begin september ook een game waarin we zelf met deze roestige actieheld het avontuur kunnen gaan opzoeken. Zoals dat met wel meer games het geval is geweest, kregen we tijdens de afgelopen E3 zelf de kans om Mad Max even te spelen en uiteraard lieten we ons deze kans niet ontnemen.

Helemaal opnieuw beginnen

Jij speelt dus Mad Max en je moet, nadat je voor dood bent achtergelaten, weer ‘helemaal opnieuw’ beginnen. Je gestolen auto was daarbij niet zomaar ‘een wagen’, nee, dit was een echte oorlogsmachine die tegelijk diende als een soort rijdende bunker. Ondanks dat je bijna niks meer hebt, is het onze Max echter wel weer gelukt om ergens een nieuwe wagen vandaan te toveren. Max zou daarnaast zichzelf niet zijn als hij niet meteen op zoek zou gaan naar nieuwe onderdelen om zijn Magnum Opus (zo word je voertuig genoemd) uit te bouwen tot een nieuw rijdend oorlogsvoertuig.

Nadat we dit verhaal van de ontwikkelaar ter introductie hadden meegekregen, konden we eindelijk gaan spelen, althans… eerst dienden we nog even een keuze te maken. Er waren namelijk twee verschillende demo’s beschikbaar en gezien de krappe tijd die we hadden, konden we maar één van deze twee demo’s kiezen om te spelen. We kozen uiteindelijk op advies van de ontwikkelaar voor de demo waarin we vooral onze wagen konden uittesten en waarbij we al rijdend een aantal vijanden konden gaan bestoken.

Een grote sfeervolle wereld die wordt bezet

Al aan het begin van onze speelsessie kregen we gelijk te zien hoe groot de map zelf is. Daarbij werd ons verteld dat we elke locatie die we in de verte waarnamen ook daadwerkelijk zullen kunnen bereiken in de uiteindelijke game. Wanneer je bij zo’n verre locatie aankomt, zal je hierdoor soms een ander gebied betreden. De hele wereld is namelijk opgedeeld in verschillende stukken en elk gebied wordt bezet door een groep vijanden. Max moet daarbij in elk gebied zien af te rekenen met de verschillende vijandige groepen. In het eerste kamp waar wij onze speelsessie startten, raakten we al snel verzeild in een gevecht met de daar aanwezige vijanden.

Simpel vechtsysteem, looten en rijden in je wagen

Heel lastig hadden we het overigens niet, want zonder pardon sloegen we de ene vijand na de ander tegen de vlakte. Het vechtsysteem kunnen we daarbij enigszins vergelijken met dat van bijvoorbeeld een game als Middle-earth: Shadow of Mordor. Tegelijkertijd werkt het knokken in Mad Max echter een stuk simpeler en het voelt tevens wat minder uitdagend aan. Het enige waar je eigenlijk mee bezig bent, is het maken van dezelfde soort combo’s terwijl je op tijd een counteraanval moet plaatsen.

Toen we echter eenmaal alle vijanden hadden uitgeschakeld, was het tijd om het kamp te doorzoeken naar allerlei bruikbare items waarmee we onze overlevingstocht konden voortzetten. Centraal daarin zijn water en brandstof. Water hebben we nodig om onze levensbalk aan te vullen en met brandstof kunnen we uiteraard ons voertuig bijtanken. Wat we over hebben aan water en brandstof kan worden opgeborgen in de kofferbak van de auto om mee te nemen en later te gebruiken, wel zo handig.

Zoeken naar onderdelen voor je wagen om die te verbeteren

Gelijk vertrekken is een mogelijkheid nadat je alles in het kamp onderzocht hebt, maar je kan ook de omgeving wat meer gaan afzoeken en dat leverde ons zoal ‘scraps’ op. Scraps zijn items waarvan je er een aantal in kan ruilen voor een upgrade voor je wagen. Tegelijkertijd is er ook de mogelijkheid om een upgrade (betere motor) te verdienen door de missie waaraan je begonnen bent netjes af te ronden. De hele spelwereld ligt in ieder geval vol met in potentie nuttige producten. Ons werd dan ook aangeraden om sowieso elk hoekje af te zoeken op zoek naar meer scraps, water, brandstof en andere items.

Wil je met Mad Max kunnen overleven in de dorre woestijnwereld, dan zul je je eigen voertuig dus wel sterker moeten maken. Dat is ook iets dat goed te merken was tijdens de hands-on, want het stikt van de vijandelijke konvooien in de woestijn en die kun je natuurlijk niet laten passeren. Hop, nieuwe en betere banden onder de wagen gooien voor meer grip en de achtervolging inzetten maar. Ook gelijk maar even een grill op de voorkant van onze bak zetten, om zo de vijanden ook nog eens gemakkelijker van de weg te beuken. Je merkt het al; je kunt allerlei kanten op met verschillende upgrades, iets dat een centrale rol in de gameplay speelt gezien het feit dat car combat zo’n belangrijke factor is.

Kies zorgvuldig de upgrade voor je wagen

Dat brengt ook weer een nadeel met zich mee, want door bepaalde onderdelen zoals deze grill op je auto te plaatsen, wordt het voertuig wel iets langzamer. Als gevolg daarvan kan de Magnum Opus bijvoorbeeld weer wat trager optrekken. Aan de andere kant zul je op een gegeven moment dermate veel wapens tot je beschikking hebben dat je vijanden die erg dichtbij komen gemakkelijk van je lijf kunt houden. Deze wapens beperken zich niet alleen tot Max, uiteraard, want zo kun je je rijdende moordmachine voorzien van vuurspuwers aan de zijkanten, welke prima zijn om anderen te roosteren.

Alsof dat nog niet genoeg is, hadden we onze bak tijdens de hands-on van een harpoen voorzien, waarmee we in slow-motion hele deuren uit andere wagens konden rukken met daarbij de bestuurders en andere inzittenden – spektakel gegarandeerd! Ook kan het voorkomen dat je vijanden op een grote afstand al spot. Dan kan je natuurlijk het snipergeweer van Max tevoorschijn halen om het gespuis op grote afstand al een kogel door de kop te jagen.

De game zit vol met mogelijkheden en hoewel we niet alles hebben kunnen proberen, hebben we wel gezien dat er enorm veel onderdelen voor de Magnum Opus zijn, evenals wapens voor Max. Veel zaken zijn te upgraden en te verbeteren waarbij je rekening moet houden met het effect dat bepaalde items hebben. Met name bij upgrades voor de bak van Max, want deze beïnvloeden de prestaties. Naast effectieve upgrades kun je ook nog cosmetische aanpassingen verrichten aan z’n moordmachine om het compleet te maken.

Voorlopige conlusie

Onze speelsessie met Mad Max heeft ons niet helemaal kunnen overtuigen. Dat komt met name doordat we zo onze twijfels hebben over het vechtsysteem en over de structuur van de missies. Het vechten in de game (zowel te voet als wanneer je in je wagen zit) voelt daarbij weinig uitdagend aan. Datzelfde geldt voor de missies waarin je voornamelijk bezig bent met het uitschakelen van vijandige kampen, sniper-posten of vijandige konvooien. Positiever zijn we over de vele mogelijkheden die je hebt om je voertuig sterker te maken en tevens willen we nog opmerken dat de game er grafisch netjes en sfeervol uitziet. Deze kennismaking met Mad Max is ons redelijk bevallen, al heeft de game geen onuitwisbare indruk op ons achtergelaten.