Review: Batman: Arkham Knight


Review: Batman: Arkham Knight – Wie op een dag voor zichzelf beslist om gekleed als een vleermuis criminelen tot pulp te gaan slaan, heeft ze eigenlijk niet meer alle vijf op een rij. Een massa geld en een tragisch achtergrondverhaal zorgen echter voor verzachtende omstandigheden die miljonair Bruce Wayne maar al te graag bovenhaalt. De roofmoord op zijn ouders luidde weliswaar het begin van een nieuw tijdperk in, maar de lijdensweg van de vleermuisman eindigt daar allerminst. Wie de vorige Arkham games gespeeld heeft, kan zich voorstellen wat voor zorgen zich tussen de puntige oortjes van Bruce Wayne schuilhouden. En zelfs zij kunnen zich niet voorbereiden op de bij vlagen ronduit schokkende nachtmerries die Scarecrow voor hem in petto heeft. Welkom in Batman: Arkham Knight.

Terreur, terreur en nog eens terreur

Rocksteady keert terug naar Gotham City om nog één keer een Batman avontuur om U tegen te zeggen in elkaar te boksen. Dat ze hierin zouden slagen, stond eigenlijk vooraf al buiten kijf. Nu de assen van de Joker ergens op de begraafplaats van een plaatselijke gevangenis uitgestrooid zijn, ziet het ernaar uit dat de geplaagde stad van Bruce Wayne een periode van rust en vrede tegemoet gaat. Dat is echter buiten Jonathan Crane, a.k.a. Scarecrow gerekend, die met een welgemikt dreigement erin slaagt om een gehele evacuatie van Gotham City teweeg te brengen. Eens te meer lopen de straten vol met gespuis dat dringend getrakteerd dient te worden op een langdurig verblijf achter de tralies en wanneer er dan ook nog eens een gloednieuwe snoodaard opduikt, wordt duidelijk dat dit geen sinecure zal zijn.

Batman komt namelijk tegenover de Arkham Knight te staan, een op het eerste zicht nobele onbekende die Batman als zijn aartsvijand beschouwt. Hij heeft zich elke gevechtstechniek van de vleermuisman eigen gemaakt en deinst niet terug om de smerige middelen boven te halen. Samen met Scarecrow stampte de Arkham Knight een samenzwering van superschurken uit de grond met slechts één doel: een enkeltje richting hiernamaals voor ieders favoriete superheld, en als het even kan met zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers. Dat kunnen Batman en co. – o.a. Oracle, Robin en Nightwing maken hun voorspelbare opwachting – uiteraard niet zomaar laten gebeuren. Het resultaat is een narratief dat verbaast, shockeert en pleziert, maar als puntje bij paaltje komt helaas ook een beetje teleurstelt. Ik leg even uit waarom.

Laten we positief beginnen. Rocksteady profileert zich met Batman: Arkham Knight nog maar eens als een superfan van het bronmateriaal en zorgt er dan ook moeiteloos voor dat liefhebbers van de comics geregeld zullen kraaien van plezier. Het verhaal waar ze dit keer mee op de proppen komen, bevat voldoende bochten en uitstapjes richting een kleine eeuw aan Batman mythologie om zelfs een leek zover te krijgen dat hij even Wikipedia opzoekt. Wie zichzelf niet als een kenner beschouwt, hoeft zich evenwel geen zorgen te maken. Rocksteady voorziet voldoende achtergrondinfo om Arkham Knight ook voor het grote publiek verteerbaar te maken, al neemt dat niet weg dat fans de overduidelijke knipogen naar A Death In The Family en The Killing Joke zullen waarderen. Knap werk, zoals altijd.

Wie zich de twist op het einde van Arkham City nog voor de geest kan halen, weet dat Rocksteady er als geen ander in slaagt om gamers op het verkeerde spoor te zetten. De ontwikkelaar probeert ook dit keer enkele interessante raadsels op te zetten, al zijn die nu iets doorzichtiger van aard. Ik schrok wel geregeld van de duistere, volwassen toon die bovengehaald wordt. Stellen dat mijn kin een aantal keer in ongeloof de vloer aantikte, zou eigenlijk een understatement zijn. De puzzelstukjes zijn er dus zeker om de voorgaande games op verhaalvlak te overtreffen, al schiet Arkham Knight op dat vlak nét te kort. Daarvoor is het plot soms iets te fragmentarisch en voelt de manier waarop de verschillende schurken voor de camera gesleurd worden iets te geforceerd aan. Ach, je kan niet alles willen, toch?

De Batman-simulator

Kort samengevat: op verhaalvlak maken de verschillende onderdelen indruk, maar de som der gehelen klinkt iets minder overtuigend. Diezelfde bedenking hoef ik gelukkig niet te maken wat gameplay betreft. Rocksteady heeft de inmiddels meermaals geteste formule geperfectioneerd en zet met Arkham Knight een Batman-simulator pur sang neer. In stealth modus een stel gewapende bandieten één voor één uitschakelen voelt door een stel nieuwe moves nu nog intuïtiever aan en ook het reeds sublieme gevechtssysteem werd passend getweakt, met een betere ervaring als gevolg. Ook de manier waarop je geregeld de speurneus mag uithangen, verdient een eervolle vermelding. Rocksteady neemt je niet langer bij het handje, maar geeft je de mogelijkheden om alles zelf uit te zoeken. Bewonderenswaardig, vind ik dat.

Om ervoor te zorgen dat je als gamer steevast uitgedaagd wordt, krijg je dit keer ook een aantal nieuwe types vijanden voorgeschoteld. Zo lopen er geregeld medics rond op het slagveld, die hun kameraden terug bij bewustzijn brengen en soms zelfs van een gevaarlijke elektrische lading voorzien. Rondvliegende drones en om hun as draaiende sentry guns bemoeilijken daarnaast bijna elke stealth sectie, terwijl er nu ook snoodaards rondlopen die Batman kunnen opsporen wanneer hij zijn detectivevisie te lang aan laat staan. Gelukkig heeft de vleermuisman een aantal nieuwe of geüpdate gadgets tot zijn beschikking, zodat hij op zijn minst de middelen heeft om elke situatie aan te pakken. Denk dan bijvoorbeeld aan een apparaatje dat de stem van een superschurk kan nabootsen, zodat je de routes van vijanden kan beïnvloeden.

Batman zou Batman niet zijn zonder zijn vaste kliek aan bondgenoten en Rocksteady heeft Robin en Nightwing (en nog enkele anderen die we hier niet gaan spoilen) nu een iets actievere rol in het verhaal gegeven. Op vaste punten in de game kan je met hen samenwerken, wat leidt tot dubbele finishers en enkele leuke scenario’s waarin je beide helden onder je duim krijgt. Helaas is Arkham Knight qua gameplay niet allemaal rozengeur en maneschijn. Zo durft de camera wel eens tegen te werken, waardoor de anders visueel bijzonder aantrekkelijke ‘dual takedowns’ heel wat aan kracht moeten inboeten. De hoeveelheid opties is daarnaast soms eerder overweldigend dan aanmoedigend, terwijl we het gebrek aan bossfights als een ernstig gemis ervaren met enkele leuke confrontaties uit de vorige games in het achterhoofd.

Het is een auto! Het is een tank! Neen, het is…

Ook de manier waarop je je door Gotham City heen beweegt, draagt bij aan dat oh zo belangrijke gevoel dat jij – en niemand anders! – de enige echte Batman bent. Wie Arkham City en Arkham Origins gespeeld heeft, weet reeds hoe heerlijk het is om door het luchtruim van de stad te zweven. Het zal hen dan ook plezieren om te horen dat Rocksteady dit systeem nog meer getweakt heeft, zodat je nu praktisch van het ene eind van Gotham naar het andere kan vliegen zonder ooit de grond te raken. De belangrijkste toevoeging aan de Arkham franchise is echter niets minder dan de Batmobiel, die een heel nieuwe soort gameplay aan het totaalpakket toevoegt. De eerste minuten in dit monsterlijke vervoermiddel zijn een verademing, maar helaas blijft die dronken roes na dat eerste ritje niet lang duren.

De Batmobiel laat zich besturen als de gemiddelde wagen in een arcade racer, maar voelt heerlijk log aan, zodat je het gewicht van dat ding haast in je controller voelt. Het is iets te gemakkelijk om uit de bocht te vliegen, maar wanneer je merkt dat de Batmobiel zich haast letterlijk door niets of niemand laat tegenhouden, wil je eigenlijk niets anders meer. Dit ding boort zich probleemloos door bakstenen muren heen, heeft absoluut geen genade voor de lokale flora en blaast eventuele voorbijgangers uit de weg met een pijnlijke elektrische lading. Het is telkens weer een genot om op hoge snelheid de achtervolging op een stel bandieten in te zetten en het bij elke bocht opnieuw bakstenen te laten regenen. Batman vermoordt weliswaar geen mensen, maar heeft duidelijk geen moeite met een gezonde dosis vandalisme.

Met een druk op de knop verandert de Batmobiel transformersgewijs in een soort tank, waarmee je (rubberen) kogels en raketten kan afvuren op het legertje drones dat de Arkham Knight meegebracht heeft. Deze vuurgevechten – waarbij je steevast zijwaarts beweegt om inkomende aanvallen te ontwijken, terwijl je geduldig wacht om zelf je arsenaal te kunnen inzetten – bieden aanvankelijk een leuke afwisseling, maar blijken uiteindelijk zo alomtegenwoordig te zijn dat je op den duur begint te zuchten wanneer je nog maar eens gedwongen wordt om de tankmodus aan te zetten. Hetzelfde geldt voor een aantal stealth secties waarin je met de Batmobiel ongemerkt achter vijandige tanks moet zien te geraken, zodat je het vuur kan openen op hun zwakke plek: tof wanneer je het de eerste keer doet, na de derde keer gewoon vervelend.

Tel daar nog eens een aantal ronduit frustrerende platform segmenten bij, waarin je de Batmobiel over daken moet zien te manoeuvreren, en je begrijpt dat we eigenlijk een stuk minder te spreken zijn over Batmans legendarische vervoermiddel dan we gehoopt hadden. Rocksteady heeft de look en feel van de Batmobiel mooi weten te vertalen naar een videogame, maar blijft er zodanig de nadruk op leggen, dat het niet anders kan dan opvallen dat dit ding helemaal niet zo lekker in de hand ligt als je aanvankelijk dacht. Om de haverklap word je gedwongen om opnieuw een tankgevecht aan te gaan en die segmenten voelen – hoe je het ook draait of keert – een beetje misplaatst aan in een Batman game. Meer sporadisch of optioneel gebruik van de Batmobiel was de game ongetwijfeld ten goede gekomen.

Het wauw-gevoel

Qua level design heeft Rocksteady zichzelf moeiteloos overtroffen. In Arkham Knight ligt heel Gotham City aan je voeten en deze stad zit zo tjokvol zijmissies en easter eggs, dat je niet anders kan dan onder de indruk zijn. Het helpt ook dat het er visueel allemaal gewoonweg verbluffend uitziet. De regen druipt haast levensecht van je scherm af, terwijl je de hitte van een ontploffing bijna kan voelen tot in je woonkamer. De audio ondersteunt het visuele huzarenstukje dat Rocksteady hier presenteert, met een heerlijk sfeervolle soundtrack en voice-acting die zich moeiteloos kan meten met de top. Kevin Conroy is zoals altijd bijzonder overtuigend als Batman, John Noble is heerlijk intimiderend als Scarecrow en Mark Hamill zorgt voor de kers op de taart als de Joker, die ook na zijn dood nog berichten weet na te laten.

Conclusie

Batman: Arkham Knight is een zeer sterke Batman game, maar als je het mij vraagt, slaagt Rocksteady er niet in om het sublieme Arkham City te overtreffen. Op audiovisueel vlak kan de game zich meten met het beste wat er momenteel bij de lokale gameboer in de winkelrekken ligt, het verhaal maakt – ondanks een zeker gebrek aan een coherent geheel – indruk, en de gameplay werd op alle vlakken uitgebreid en intuïtiever gemaakt, maar nieuwe toevoegingen als de Batmobiel weten niet altijd de indruk na te laten die we eigenlijk verwacht hadden. Batmans vervoermiddel laat zich niet altijd even goed besturen en dat is vooral irritant omdat Rocksteady je maar blijft dwingen om achter het stuur plaats te nemen. Spijtig, al is dit geenszins een reden om een aankoop niet te rechtvaardigen.

Pluspunten

 • Interessant verhaal
 • Getweakte gameplay
 • Het gevoel dat je Batman bent
 • De eerste paar keer dat je in de Batmobiel kruipt
 • Gotham City
 • Grafisch indrukwekkend
 • Subliem stemmenwerk

Minpunten

 • Verhaal beetje fragmentarisch
 • Camera beetje tegendraads
 • Gebrek aan baasgevechten
 • Nadruk op onhandige Batmobiel segmenten

Boxshot Batman: Arkham Knight

Batman: Arkham Knight

Releasedatum:
23-06-2015
Genre:
Actie-avontuur
Uitgever:
Warner Bros.
Ontwikkelaar:

38 reacties

 1.    1788 XP
  Wesley_PS's avatar

  Too much Batmobile 8.5/10

 2. Anoniem -   
  86.88.142.xxx's avatar

  prima game en supper gaaf alleen wie heeft hier ook batman add me even gamegek33

 3. Anoniem -   
  93.212.176.xxx's avatar

  Schijtspel.
  Rijden in de fagmobiel is nog erger als rijden bij The crew.
  Zekers niet goty The witcher/Bloodborne enz zijn velen malen beter.

 4.    1694 XP
  chronic010's avatar

  @93.212.176.xxx: Dat vind jij. Ik vind Batman echt een topgame en beleef juist in de batmobiel toffe dingen.

 5. Anoniem -   
  178.85.151.xxx's avatar

  TOP-spel. Veel afwisseling in zijmissies. Speelt goed.

 6.    510 XP
  Birdnest1's avatar

  @86.88.142.xxx: Waarom? Je kan toch niet online of Coop?

 7.    2216 XP
  Sony's avatar

  Ik kom dan gemiddeld op een 9 uit.

  Leuk review, zit er sterk aan te twijfelen.

 8.    127 XP
  CoeXisT's avatar

  BATtlefieldMAN.

  Zojuist per ongeluk uitgespeeld…
  Moet nog enkele sidequests en Riddler trophys scoren.

  De Batmobile geeft soms irritante gameplay. Maar aan de andere kant geeft het je wel een ultiem Batman gevoel.

  Fijne game. Ik zeg een 9.

 9.    142 XP
  MarckVision-'s avatar

  @Sony: Zou zeggen, als je het geld helpt, why not? Tis het zeker waard. Zit je niet in de hype en kan het wachten? Haal hem over een tijdje voor 30 op marktplaats 😉

 10.    497 XP
  BornedKiller1908's avatar

  Way too much batmobile! 7,5/10
  Veel te weinig challenge maps (combat en predator)
  Geen xp bij straatgevechten??

 11.    673 XP
  MightyMostert's avatar

  Ik zal hem zeker een keer aanschaffen als die me de prijs waard is en ik mn gamelijst wat heb weg gewerkt.

 12.    28 XP
  Ryo Hazuki's avatar

  Veel te veel batmobile, de eerste drie delen waren een pak beter !

 13. Anoniem -   
  93.212.176.xxx's avatar

  2much fagmobiel

 14. crew Redacteur -    222 XP
  Wallsight's avatar

  @Ryo Hazuki: Ben het met je eens dat City en Asylum beter zijn dan Knight. Persoonlijk vind ik Origins nog altijd het zwakste deel in de reeks. Dat spel miste naar mijn mening gewoon de feel en flow die de andere games zo uniek maken. Als ik ze zou rangschikken, kom ik uit op: City > Asylum > Knight > Origins.

  @Sony: Het hoofdcijfer is geen gemiddelde van de kleinere cijfers. Op deze manier kan elke redacteur zijn eigen nadrukken leggen en bepaalde onderdelen wat zwaarder laten doorwegen. De minpunten die ik aanhaalde, waren in mijn ogen voldoende om onder de 9 te blijven. Goede game, net niet top.

 15.    4300 XP
  Peter01's avatar

  je kan lullen wat je wilt, maar batman is geen superheld. het is iemand met belachelijk veel geld en die veel naar de sportschool gaat.

 16. Anoniem -   
  77.250.22..xxx's avatar

  Ik vermaak me er prima mee. Vind deze persoonlijk leuker en gevarieerder dan arkham city.
  Sowieso een aankoop waar je geen spijt van krijgt. Met de sfeer en graphics als absolute hoogtepunt.

  Batmobile is meer een kwestie van wennen. In het begin komt het klungelig over omaat de indeling van de knoppen totaal niet overeenkomt met een race game. Geef jezelf wat tijd en het gaat stukken beter

 17.    8479 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @Peter01: Ik zou het hem niet nadoen ook al had ik veel geld.

 18. Anoniem -   
  62.238.74..xxx's avatar

  Dit spel is gewoon een dikke 9 waard! En al die gaytjes hier die het een fagmobiel noemen, die kunnen het niet handle;)

 19.    4032 XP
  20style [20]'s avatar

  Batmobiel is idd te veel bullshit maar de rest is voor de rest een top spel

 20. Anoniem -   
  94.215.29..xxx's avatar

  Heb de game even gespeeld en moet zeggen dat de game “mij” enorm teleurstelt. Heb de game nog niet lang gespeeld maar “mijn” voorlopige conclusie is 6.5/10, ik hoop dat dit cijfer na verloop omhoog gaat, maar ik vrees dat het niet hoger komt dan een 7.5/10 . Een 7.5/10 is voor “mij” al een no go. Mij cijfer is persoonlijk en heeft niks met de kwaliteit van de game te maken.

 21. Anoniem -   
  93.212.176.xxx's avatar

  Een 5 omdat Batman een rijke stinkerd is en geen superheld en een -1 omdat hij in een fagmobiel rijd.
  Dus een 4 voor dit spel.
  Wat zal de Next hype fail game zijn?
  Iets met Tomb raider denk ik

 22. Anoniem -   
  86.88.142.xxx's avatar

  zeg zeurkousen batman is een top game en wie bv the crew beter vind is niet wijs dat is pas een schijtgame waardeloze graphics en shit gameplay

 23.    281 XP
  Chazz_D's avatar

  Wat ik het meeste verwacht te gaan missen tijdens het spelen zijn de boss fights.. keek er toch altijd naar uit tijdens het spelen van voorgaande Arkham games om de volgende unieke boss encounter tegen te komen.

 24.    4300 XP
  Peter01's avatar

  @Flaming_Kaiser: ik zou wel naar de sportschool gaan als ik rijk was lol. ik zou wel een dikke auto collectie hebben. en het enige heldhaftige wat ik zou doen was een overvaller aanrijden als ik toeval;lig net langsrijd lol. hij komt net de bank uit met een zak geld, WOEPSIE “kennelijk zijn die jaren zestig mustangs niet zo veilig voor voetgangers meneer de overvaller” lol

 25.    4300 XP
  Peter01's avatar

  @93.212.176.xxx: en waar rijd jij dan in wijsneus ? een of andere hatchback ? ook niet echt metaforisch gezien een auto met borsthaar of wel soms ?

 26.    93 XP
  sorro4's avatar

  Gelukkig heeft niet iedereen dezelfde smaak. Ik geef Arkham Knight een dikke 9. Veel gevarieerde gameplay. Een redelijk verhaal met heel veel Batman personages. Een fantastisch uitziend Gotham waarin je altijd iets kunt doen. Fijne nieuwe en oude gadgets. En de Batmobile is helemaal niet zo vaak nodig. In bepaalde missies wel maar om van a naar b te komen kun je altijd gaan vliegen.
  Dit is tot nu toe mijn GOTY. Beter dan The Witcher die ik na 3 dagen ploeteren maar weer heb verkocht.

 27.    180 XP
  Ajmal-UK's avatar

  Miljonair?? Bruce Wayne is biljonair. In de game zegt the arkham knight nog daar komt batman met zijn biljoen dollar batmobile

 28.    490 XP
  Goregash's avatar

  Je laatste zin in “Het Wauw-gevoel” bevat een gigantische spoiler. Ik zou deze er zeker uit halen voor mensen die de game nog moeten spelen. Voor mij was dat namelijk een van de tofste plottwists ooit, zeker als je je bedenkt hoe de game begint.

  De batmobile vind ik echt heel vet en leuk gedaan. En eerlijk vind ik het nog wel meevallen hoe vaak je ermee aan de haal moet. Ook het verhaal vind ik juist extreem goed. Ik zit echt de hele tijd op het puntje van me stoel. Ik kan niet wachten tot er weer wat meer achtergrond informatie vrij gegeven wordt en als ik het allemaal zo zie ontrafelen valt mijn mond steeds meer open. Al met al een geweldige opvolger van Arkham City!

 29. Anoniem -   
  82.73.176..xxx's avatar

  @Peter01: Precies wat ik dacht! De batmobile is een beest, apc missies zijn cool! En ja, soms best wel frustrerend 🙂

 30. Anoniem -   
  62.140.132..xxx's avatar

  Je kan de controls van de batmobile aanpassen hè, fijne vrienden?

 31. Anoniem -   
  82.74.151..xxx's avatar

  @sorro4: ik kan die 8,5 begrijpen, als je niks net auto’s hebt zit je opgescheept met je batmobiel heel de tijd.

 32.    41 XP
  shadow's avatar

  @82.74.151..xxx: ik heb niks met auto’s maar de batmobile vidn ik wel gaaf en voor iedereen die het niks vind of kan besturen probeer aanvals modes dat maak bochten enzo soms zo makkelijk

 33.    4300 XP
  Peter01's avatar

  @62.140.132..xxx: luister VRIEND niet iedereen hier zeurt over de batmobile ja ? dus je hoeft ons niet allemaal over een kam te scheren. oke vriend ?

 34.    4940 XP
  tyger1's avatar

  Hebben jullie nog nooit een auto bestuurd met een bakje in de speelgoedwinkels ?
  Zo ja dan begrijp ik jullie gelul niet over de Batmobiel die besturing is top .
  En deze game verdiend deze score .
  Wat moeten jullie nog meer ???

 35. Anoniem -   
  188.202..xxx's avatar

  @Peter01: duss bill gates + sportschool = batman?

 36.    4300 XP
  Peter01's avatar
 37.    8479 XP
  Flaming_Kaiser's avatar

  @188.202..xxx: Nope Bill is niet zo rechtschapen. Batman is voor mij wel een held en wat hij doet gaat boven het normale menselijke vermogen voor mij heeft de titel superheld verdient.

 38.    210 XP
  Jokerfanhenders's avatar

  Van mij krijgt dit spel een 10

Stemacteur Kevin Conroy (Batman) zegt dat er geen nieuwe Arkham-games meer komen
Rocksteady Studios werkt hard aan volgende game, geen PS4 Pro patch voor Batman: Arkham Knight
Batman: Arkham Knight is de ‘Deal van de Week’
Batman: Arkham Knight – Game of the Year Edition duikt op bij retailer