Gespeeld: Need for Speed – Need for Speed is een langlopende franchise waarvan we al flink wat delen voorbij hebben zien komen die helaas niet allemaal even goed waren. Dit jaar kiezen EA en Ghost Games voor een andere insteek door het nieuwe deel terug te brengen naar waar de roots van de franchise liggen. Geen subtitels meer zoals ‘Underground’, ‘Most Wanted’ of ‘Hot Persuit’, de nieuwe game heet gewoon Need for Speed en moet fans de meest complete ervaring tot nu toe bezorgen. Klinkt ambitieus en daarom waren wij verheugd dat we tijdens de E3 zelf de kans kregen om de game alvast te spelen.

De meest complete ervaring en vijf verschillende rijstijlen

Zoals we hierboven al schreven, hebben de makers er expres voor gekozen om deze Need for Speed geen subtitel mee te geven. Spelers moeten de kans krijgen om de game te spelen op de manier die zij zelf willen. Toch wil dat niet zeggen dat men bij het ontwikkelen van deze titel niet naar de voorgaande delen gekeken heeft. Wat men heeft gedaan, is eigenlijk heel logisch. De ontwikkelaars van Ghost Games hebben de hoofden eens goed bij elkaar gestoken om alle voorgaande delen te evalueren. Alles wat volgens hen goed was, hebben ze meegenomen in de ontwikkeling van deze Need for Speed. De makers bestempelen deze Need for Speed dan ook als een mengelmoes van alle delen hiervoor en dat moet de ervaring dus zo compleet mogelijk maken.

Te beginnen met de vijf verschillende rijstijlen die je als racer kan aannemen; die gaan we maar gelijk even overlopen. We hebben Speed, Build, Style, Outlaw en Crew. Gedurende het spelen (je bepaalt zelf of je de verhaallijn volgt of tegen andere mensen gaat racen) kan je ervoor kiezen om je voornamelijk te richten op één bepaalde rijstijl, maar je kan er tevens meerdere combineren. Dat laatste is gelijk de beste manier om snel zoveel mogelijk reputatiepunten te verdienen. Zo verdien je meer reputatie door zo hard mogelijk te rijden, door zoveel mogelijk te driften en vergaar je tevens punten door je wagen zoveel mogelijk te pimpen.

Het combineren of perfectioneren van bepaalde rijstijlen

Daarnaast is er niks leukers dan over de weg scheuren terwijl je de politie achter je aan hebt, waarmee je – mits je ze kwijtraakt – ook weer extra punten verdient. Opereer je daarbij ook nog eens in een crew, dan verdien je nóg meer extra punten. Elke speler verdient per rijstijl een bepaalde score en krijgt aan het eind van een bepaalde activiteit ook nog eens een totaalscore te zien. Met het combineren van alle rijstijlen vergaar je daarnaast niet alleen veel punten, maar je krijgt ook sneller meer reputatie, al is het ons nog niet duidelijk wat je aan dat laatste precies hebt.

Wie er meer moeite mee heeft om als eerste te eindigen, hoeft daarom niet te wanhopen, want met het maken van speciale acties verdien je ook punten, zelfs als je ergens in de middenmoot vertoeft of als je helemaal achterop ligt. Dat doet ergens een beetje denken aan het principe van Driveclub, waar ook elke type speler op een bepaalde manier belangrijk kan zijn. Of je nou in een crew speelt of niet, het kan dus lonend zijn om jezelf te specialiseren in een specifiek onderdeel zoals het driften. Wanneer je bijvoorbeeld tijdens een race succesvol bent met driften, dan kan je ook nog een bericht via Twitter (niet echt) binnenkrijgen van een virtueel personage (dit is alleen tijdens het spelen van verhaalmissies) dat je een compliment geeft.

Van alles kan je tunen en de grote open wereld

In deze Need for Speed kan je ook weer van alles aanpassen aan je wagen en dat gaat best ver. Zo kan je simpel de spoilers van je auto veranderen, kan je tevens je ramen van een donkere tint voorzien en de kleur of maat van je wieldoppen veranderen. Aan werkelijk van alles op je wagen, van je voor – tot achterwielen (inclusief je nummerplaat), kan je iets aanpassen. Voor het eerst kan je zelfs je ‘handling’ naar keuze instellen. Je kan zo voor een iets meer ‘serieuzere’ manier van racen kiezen waarbij je met je wagen meer grip zult hebben, of je kiest voor een rijstijl waarbij je zoveel mogelijk door elke bocht heen kan driften.

De wereld waarin je kan racen is echt gigantisch. Hij is qua opzet tweemaal zo groot als de map van Need for Speed: Rivals, zo lieten we ons vertellen. Tijdens het racen kan je in deze wereld direct schakelen tussen verhaal – en online missies. Tevens kan je overal verspreid over de map speciale evenementen vinden die je ook weer extra punten opleveren wanneer je die weet te voltooien. Om het geheel dynamisch te houden, zal de game (als we de makers mogen geloven) tevens dagelijkse uitdagingen bevatten die elke dag weer anders zullen zijn. Het sociale aspect wordt daarbij niet uit het oog verloren, want je zal heel eenvoudig je vrienden uit je lijst kunnen aanspreken. Verder zal je tevens ‘snapshots’ kunnen maken van toffe momenten uit de game, die je vervolgens heel eenvoudig via sociale media kan delen met de rest van de wereld.

Audiovisueel absoluut degelijk

Op audiovisueel vlak weet Need for Speed een degelijke indruk te maken. Zo zien de wagens er gelikt uit en het is tevens genieten wanneer te zien is hoe het licht van de straatverlichting natuurgetrouw weerkaatst op de bolides en ook in de plassen die op grond liggen. Dat zijn de kleinere details, want de omgeving – een nachtelijke stad – wekt minder indruk. Die komt wat inspiratieloos op ons over, wat hem wellicht zit in het feit dat we een dergelijke omgeving al meerdere malen hebben gezien in voorgaande Need for Speed delen. De kanttekening die we daar wel bij willen plaatsen is dat wij slechts een klein gedeelte van de spelwereld hebben gezien. Wie weet raken we meer onder de indruk van de omgeving zodra we de hele map kunnen verkennen. Met de audio daarentegen is zeker niks mis, want die is dik in orde. Het klinkt overtuigend hoe de wagens over het asfalt scheuren én ook de soundtrack klinkt vermakelijk, al is dat laatste natuurlijk meer gebaseerd op een persoonlijke voorkeur.

Voorlopige conlusie

Onze eerste kennismaking met Need for Speed heeft ons positief gestemd en we hebben dan ook goede hoop dat dit deel je straks de meest complete speelervaring tot nu toe zal gaan bezorgen. De game zal tjokvol content zitten en men wil het geheel zo dynamisch mogelijk houden door je onder andere elke dag te gaan voorzien van andere uitdagingen die je aan kan gaan. De hoofdrolspelers, wat natuurlijk de wagens zelf zijn, laten zich prima besturen, waarbij het tof is dat er aan iedere wagen ongelooflijk veel te sleutelen valt. Wat minstens zo prettig aanvoelt, is dat de game je volledig vrij laat om je eigen manier van racen te kiezen, plus dat Need for Speed op audiovisueel vlak bij momenten zeker weet te imponeren. Dit is absoluut een racer om in de gaten te houden; dat is één ding dat zeker is.