Dat Call of Duty een grote stap in een andere richting heeft genomen de laatste jaren is wel duidelijk. Qua verhaal gaat het nu meer over de toekomst dan over het heden en verleden. In Call of Duty: Black Ops III zien we dan ook futuristische wapens, mechs en augmentations bij soldaten. Deze setting heeft een verhaal nodig en volgens de baas van Treyarch, Mark Lamia, hebben ze daar nog meer aandacht aan gegeven dan voorheen.

Sprekend met Polygon legde Lamia uit dat ze allerlei fictie hebben ontwikkeld die logisch past in de verhaallijn van Black Ops. Zo heeft de techniek zich ontwikkeld waardoor drones sneller gedetecteerd worden en hierdoor de actie zich meer op de grond afspeelt. De actie daar is ook anders, zoals door het gebruik van robots. Het verhaal van de game is verder zo uitgebreid dat er een soort Wiki in de game is verwerkt om alles van achtergrond info te voorzien, aldus Lamia.

Er is dus genoeg te ontdekken om er achter te komen wat er door de jaren heen is gebeurd en wat de staat van alles op dit moment (in-game) is. Het lijkt er dan ook op dat ze de speler veel zelf willen laten exploreren, want Lamia zegt ook dat ze het deze keer aan de speler ‘geven’. Je krijgt zo meer toegang tot de fictie en de setting van de game. Door veel onderzoek te doen en samen te hebben gewerkt met experts kwamen ze tot deze setting.

“We’re giving it to the player this time. This is stuff we usually do anyway, with our research,”

“How do we come up with these settings? We literally just did our research and project out. We’re fortunate to have experts we can talk to. We’ve become futurist experts ourselves, living in this subject matter for so long. That’s going to be there for the player. It’s important.”

Hoe zich dat precies zal vertalen naar de game moeten we nog afwachten, maar het lijkt erop dat er meer nadruk is op de setting en het verhaal. Hierdoor word je als speler wellicht sneller gemotiveerd om de wereld te verkennen in plaats van een achtbaanrit te beleven, waarbij je snel van het ene naar het andere punt gaat. We zullen het weten in november, wanneer Call of Duty: Black Ops III verschijnt op onder andere de PlayStation 3 en PlayStation 4.