Kerst 2014 was voor de gamer niet echt een fijne periode om aan terug te denken. Mensen van Lizard Squad vonden het op dat moment nodig om een grootschalige DDoS aanval op het PlayStation Network uit te voeren, waardoor het geheel praktisch de gehele kerst nauwelijks tot niet functioneerde.

Het gevolg was dat games online spelen niet echt mogelijk was evenals dat digitaal aangeschafte games kuren vertoonde, in verband met het netwerk dat de grootste moeite had om alles te verwerken. Het goede nieuws na deze aanval was dat de verantwoordelijken waren opgepakt en één hiervan was Julius ‘zeekill’ Kivimaki.

Deze Finse jongeman wordt gezien als één van de belangrijkste spelers achter het inzetten van de aanval en hij heeft voor de rechter moeten verschijnen. Hier kreeg hij te horen dat hij voor – schrik niet – 50.700 ‘computer crimes’ was aangeklaagd.

Hij heeft echter geluk gehad, want omdat hij 17 jaar oud is loopt hij net aan een gevangenisstraf mis. Wel krijgt hij een tweejarige voorwaardelijke straf en de Finse autoriteiten zullen al zijn online activiteiten gaan monitoren, waardoor hij zich sowieso niet opnieuw met een DDoS aanval in kan laten.

Hieronder het interview dat Sky News eind vorig jaar Julius Kivimaki had. De ‘Ryan’ in de video als aanduiding bij zijn verschijning is één van zijn aliassen.