Gespeeld: Mega Man Legacy Collection – Mega Man, het is alweer lang geleden dat daar nog een nieuw deel van verscheen, maar fans van de franchise en deze held kunnen later dit jaar toch weer met hem aan de slag. Helaas zal dit niet gebeuren in een nieuwe game, maar in een heuse collectie die Capcom als één totaalpakket naar onder andere de PlayStation 4 brengt. Wij gingen er even mee aan de slag en dat brengt ons tot een ietwat korte preview, waarin we je graag vertellen hoe onze eerste ervaring was.

Oeroude en aartsmoeilijke, maar leuke gameplay

Mega Man stamt natuurlijk nog uit de tijd waarin platform het dominante genre was. In die tijd was het tevens een stuk lastiger om een game uit te spelen, want toen waren games niet zo vergevingsgezind als de games die vandaag de dag uitkomen en je bedelven onder een shitload levens. Met onze ervaring dachten we wel even een leveltje uit te spelen, maar zo zie je maar weer, dat was een foute benadering. Mega Man is nog steeds lekker verdomd lastig om te spelen, maar wel in het perspectief van degelijke gameplay.

We hebben twee van de zes aanwezige games in deze collectie kunnen spelen en in beide games hadden we aardig wat moeite om heelhuids enigszins verder in een level te komen. Gelukkig baart oefening kunst en lukte het op een gegeven moment wel, maar desalniettemin moet je er rekening mee houden dat dit moeilijker is dan de gebruikelijk platformer. Dat gezegd hebbende, de gameplay is als vanouds uitdagend en leuk, want daar is geen steek aan veranderd, behalve dat het nu met een DualShock 4 werkt. Capcom hanteert hier ook geen speciale behandeling of wat dan ook. Nee, dit is pure fanservice waarin men de eerste zes Mega Man games krijgt en dat precies in de vorm zoals ze ooit waren.

De heruitgavemeester

Iedereen die enigszins bekend is met Mega Man weet wat hij of zij kan verwachten en doordat Capcom geen fundamentele veranderingen heeft aangebracht, is het pure nostalgie. Natuurlijk zijn de graphics opgepoetst en daardoor ziet het er haarscherp uit, ondanks dat de games nog steeds hetzelfde kleurenpalet evenals leveldesign van toen kennen. Dat is prima uiteraard, want juist dat moet je niet veranderen, alleen een stuk scherper maken, zodat zowel fans als nieuwkomers de game op de klassieke wijze kunnen ervaren.

Capcom heeft zich in de afgelopen twee tot drie jaar weten te ontwikkelen tot een uitgever die uitstekend weet hoe ze met heruitgaven om moeten gaan en dat bewijzen ze nu weer met Mega Man. De klassieke gameplay, vibe en stijl in ere houden, maar tegelijk wel een stuk scherper en fatsoenlijk speelbaar maken op de PS4, en een shitload extra’s toevoegen, zodat de collectie ook daadwerkelijk een collectie genoemd mag worden. Denk hierbij aan concept art en allerlei tekentafelmateriaal uit die tijd. Als extra bevat deze collectie trouwens ook nog een ‘Challenge modus’ die allerlei willekeurige uitdagingen op je af gooit, gebaseerd op de zes aanwezige games.

Voorlopige conclusie

De Mega Man Legacy Collection is niet echt iets waar we heel lang over uit hoeven te wijden. De boodschap van deze tekst is dat de collectie een prima compilatie is van klassieke games. Capcom weet wat het doet en dat maakt het voor fans absoluut interessant, mede door de aanwezigheid van een museum met daarin allerlei oud Mega Man materiaal, evenals de toevoeging van een Challenge modus waarin willekeurige levels of fragmenten op je af gegooid worden met als doel de uitdaging te halen. Kortom, nieuwe leuke toevoegingen, zes delen en behoorlijk uitdagende – doch goed werkende – gameplay als een mooi totaalpakket… dat kan haast niet fout gaan.