Blog: De Wii gaat de kast in, hallo PlayStation Move!

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b615ace8a5bd.jpg

Bowlen op de Wii lijkt straks verleden tijd, de PlayStation Move staat namelijk voor de deur. Alhoewel ik een echte ‘hardcore controller’ fanatiekeling ben vind ik het af en toe ook wel leuk om even te wapperen met mijn Wii. Maar dit is straks, zoals het er nu naar uitziet, volledig overbodig. Ik zit vol smart te wachten op de pers invite waar we straks even de PlayStation Move kunnen uitproberen. Veel mensen reageren nu alleen een beetje hetzelfde op de controller als op de iPad. “Wat moet je ermee?” is een vraag die je regelmatig voorbij ziet komen. Zonder erbij na te denken vergeten de mensen echter wat voor impact de Wii heeft gehad. Miljoenen exemplaren van de Wii-console gingen over de toonbank en zelfs opa’s en oma’s stonden Red Steel te spelen, en de kans is groot dat we dit straks ook op de PS3 gaan krijgen.

Met inmiddels een grotere install base als de Xbox 360 in Nederland qua PS3’s, gaat de console naar mijn verwachting straks harder rocken dan ooit tevoren. Mensen zien straks de Wii als een overbodige aanschaf met functies die ook de PS3 beschikbaar zijn, plus meer. De Blu-ray speler, media center functies en straks PlayStation Move gaan ervoor zorgen dat mensen straks massaal een PS3 gaan halen.

http://www.psx-sense.nl/plaatjes/img_4b985522c2dbe.jpg

Nintendo is er echter niet helemaal tevreden over, zo liet Reggie van Nintendo het volgende weten:

So, if imitation is the most sincere form of flattery then I am blushing I’m so flattered.

You know, I didn’t see the announcement. I did spend some time at the booth and saw some of what they were demonstrating and I think the question isn’t how will we react — I think the question is, so what is it that’s going to be compelling to the consumer in what they’re doing? From our standpoint, motion control is core to what we do. We believe that we’ve brought a range of different experiences that utilize the motion controller and we pride ourselves on being innovators in the space and we’re going to continue to innovate. I think the key question is, how will they respond when we continue to innovate if this is their best effort?

Tja, wat moet je daar nu over zeggen. Beter goed gejat als slecht bedacht is wellicht een beetje een cliche, maar waar is het wel. Ik zou als Nintendo zijnde ook maar even slikken als je core-product straks ook beschikbaar is op een andere console, plus meer. En nee, natuurlijk vergeet ik hun ijzersterke Mario-franchise niet, maar is dat straks nog wel genoeg om die console over de toonbank te krijgen? Mijn persoonlijke verwachting is van niet. Maar in hoeverre dat waar gaat zijn, zal de toekomst ons leren.

Waar ik ook benieuwd naar ben is wat jij, als lezer van deze ontwikkelingen vindt. Is Sony verkeerd bezig door Nintendo als het ware 1-op-1 te kopiëren of is dit nu eenmaal hoe het werkt in het bedrijfsleven?

17 reacties

 1.    11 XP
  Razor's avatar

  Ik vind het spijtig dat ze het regelrecht gekopieërd hebben. Niets origineels aan toegevoegd ofzo, maarja ze doen maar.

 2.    98 XP
  deddentje's avatar

  maar in de ps3 controller zat ook iets wat sony had bedacht en dat het nintendo toch in de wii controller gestopt? daar was 2jaar gelden ofz een heel gedoe over. en wat is er nou zo erg aan dan, kijk naar de game’s ze kijken heust wel naar wat die game meer bied, en dat jatten ze als het waren alleen tweaken ze het meer.

 3.    1562 XP
  dikked's avatar

  de Wii blijft altijd verkopen doordat het bij kinderen heel populair is met super mario enz.

  maar ik denk wel dat de verkoop van de Wii sterkt achteruit gaan

 4. crew Redacteur -    1887 XP
  GlobalSoldier's avatar

  @dikked: Dat denk ik ook, maar ModNation kan ook een groot succes worden als die dit zal gaan ondersteunen denk ik.. alleen die is helaas niet zo bekend bij de kids.

  Als ze dit veel zullen gaan promoten dan kan dit nog erg groot worden, en ook bij de kids

 5.    673 XP
  Younistyle's avatar

  Gekopieerd?
  Je ziet toch duidelijk dat de PS3 gewoon veel beter is… ivm met tracking grafische kwaliteit games etc.
  Nintendo heeft zijn tijd gehad… punt

 6. Anoniem -   
  gewoon's avatar

  @younistyle

  worden deze games dan ook gewone kwaliteit ( geen tijd om alles te lezen, so don’t blame me ). lijkt me wel lastig om een super kwaliteit spel te maken met van die beweging controls.

  maar ik vind sowieso toch dat dit allemaal veel te overdreven is, heel vaak bij posts op ps3-sense is het gewoon veel te onrealistisch. de ps3 gaat nu echt niet meer verkocht worden, en de xbox ook niet. op zen minst niet zo erg als hier gezegd word. de wii was zo veel gekocht omdat het nieuw was, en 2 jaar later is zoiets niet meer nieuw.

 7.    515 XP
  Dead-M's avatar

  Gast, dit is misschien te vergelijken met de wii zooi
  MAAR, de ps move WERKT, als je een wii hebt, dan weet je dat die wiimote zegmaar niet altijd even goed werkt… -_- Zoals een frkn zwaar flippende aanwijzer die over het scherm glitcht.
  Dit heeft dat niet (denk ik) anders failen ze allebei

  BTW, dat van : goed gejat, dan slecht bedacht… –> -_-”

  hoe lang is die stomme wii er nou al, 3 of 4 jaar?
  dan kan je wel verwachten dat iemand je na gaat doen ja :s
  net zoals tv’s, gaan ze toch ook niet over van: JA, IK heb de tv uitgevonden of weet ik veel wat… of mobieltje..

 8. Anoniem -   
  George's avatar

  Als Nintendo nu Sony wil terug pakken , moeten ze gewoon een console uitbrengen met een blu-ray drive , 32-core real-time raytracing capable cpu met een GF 100 fermi grafische kaart erin en games om je vingers van af te likken :-P.

 9.    117 XP
  CasperH's avatar

  Ik word bijna treurig van de fanboys hier.
  Als Sony iets kopieert dan is het prima maar als een ander bedrijf iets van Sony kopieert barst de hel los

 10.    84 XP
  LaRego's avatar

  De Move is zeker van toegevoegde waarde voor de PS3. Maar we moeten zeker niet vergeten dat de Wii een gigantische installbase heeft. Ook gezien het aantal Wii’s op Marktplaats hebben veel meer mensen een Wii gehad dan de koude cijfers aangeven. Mensen die willen “wapperen” hebben dat al lang gedaan.

  De Move zal dus zeker niet de impact (meer) hebben, als het een jaar, of meer, geleden gehad zou kunnen hebben. Veel mensen zullen geen spelcomputer meer kopen voor deze techniek. Mocht men twijfelen, helpt het natuurlijk wel. De grootste winnaars zullen denk ik gewoon de huidige PS3 bezitters zijn (dat zijn wij :-D)!

 11.    428 XP
  Djives's avatar

  De Wii heeft voor mijn gevoel een hoop potentieel laten liggen.
  Hopelijk pakt de Sony dit op.
  Maar ik ben zelf helemaal niet enthousiast over de “Move” want het idee is gewoon oud geworden en verkracht door de imago wat Nintendo eraan heeft gegeven.

 12.    169 XP
  nWo_PsyKoMaNiaK's avatar

  Sony: Stick to the hardcore forget the mainstream.

 13.    2623 XP
  nis-gens's avatar

  @CasperH: dit is toevallig geen ps3 site he nee lijkt maar zo dat dit een site is voor alle platforms :I
  logisch dat het hier fanboys zijn dit is ps3 only !
  logisch

 14.    4204 XP
  afca-yuri's avatar

  goed gejat en nog beter door ontwikkeld ook. wat wil je nog meer 😛

 15. Anoniem -   
  robin's avatar

  dit is niet eens gejat kijk dit maar aub. http://www.youtube.com/watch?v=JbSzmRt7HhQ&feature=related als je dit hebt gekeken zeg dan dat je het fout hebt gehad aub.

 16.    927 XP
  ChristiaanvdG's avatar

  dit ziet er veel beter uit dan dat wii dingetje

 17.    121 XP
  Qim0's avatar

  Is dan iedereen vergeten dat er Eyetoy voor PS2 was die veel van de zaken die de Wii doet, toen al deed.. daar had je ook stuurtje, zwaard etcetera bij.. Het werd alleen niet zo groot als Wii, omdat motion control voor een groot publiek nog in de beginfase zat. Wii kopieert er van Wii???

  +
  Sony Move ziet diepte, de Wii niet (bv. bowlen, tennis: beweeg je pols alsof of je badminton speelt en je wint gegarandeert.
  Move zal voor realistische bewegingen gaan, althans dat moet mogelijk zijn als er geen goedkope ports worden gemaakt door Wii-devs.
  Sony Move icm PS Eye kan head- en bodytracking doen, gaat op de Wii ook niet. Ook kan de Eye als microfoon gebruikt worden voor online co-op gamen, er zit zelfs speech recognition op… om maar even iets te noemen.