In actie gezien: Destiny – The Taken King – De maand september komt dichterbij en dat betekent dat Destiny binnenkort haar eerste verjaardag mag gaan vieren. Bungie en Activision laten dit natuurlijk niet zomaar passeren en zullen op 15 september de volgende uitbreiding, genaamd The Taken King, gaan uitbrengen. Dit is na The Dark Below en House of Wolves het derde DLC pakket dat er voor Destiny zal verschijnen en de fans zullen dan ook ongetwijfeld reikhalzend uitkijken naar het moment waarop ze met deze nieuwe content aan de slag kunnen gaan. Tijdens de afgelopen E3 was Bungie daar uiteraard ook aanwezig om ons alvast kennis te laten maken met The Taken King DLC en in deze preview gaan we je vertellen hoe deze kennismaking ons is bevallen.

Eerst de beknopte opzet van het verhaal

Toen Destiny een jaar geleden uitkwam, was één van de kritiekpunten dat het verhaal te zweverig werd gebracht en daardoor vooral lastig te volgen was. Spelers speelden Strikes, verhaalmissies en Raids door elkaar heen, wat het soms lastig maakte om de rode draad van het verhaal te blijven zien. Met het verschijnen van The Dark Below en later ook House of Wolves ging dit al beter en kreeg je al sneller in de gaten waarom je binnen het verhaal bepaalde opdrachten moest uitvoeren. Met The Taken King trekt Bungie die lijn gelukkig door en presenteert het de spelers een verhaal dat weliswaar vrij simpel is qua opzet, maar daardoor wél goed te volgen bovendien ook goed aansluitend op het verhaal van The Dark Below.

In The Taken King zul je namelijk afreizen naar een basis van de Cabal op de Maan van Phobos, alwaar je erachter komt dat de Cabal zelf op de vlucht is geslagen. Dat is niet zonder reden, want een Hive King, genaamd Oryx, komt er met zijn leger van corrupte ‘Taken’ aan om wraak te nemen voor de dood van zijn zoon Crota. Deze baas heb je immers kunnen verslaan tijdens het spelen van The Dark Below en daarom zul je nu met Oryx moeten zien af te rekenen. Daarbij zul je ook nog eens op zoek moeten gaan naar de speciale krachten van je voorouders. Met dat laatste doelen we op de nieuwe sub-classes die je door het volgen van de verhaallijn vrij kunt spelen.

Nieuwe sub-classes

Met het verschijnen van The Taken King krijgt elk ras waar je in Destiny mee kunt spelen er een nieuwe sub-class bij. Te beginnen met de Hunter, zijn nieuwe sub-class heet Nightstalker. Met een speciale boog die je krijg wanneer je je Super uitvoert, kan je void damage aan vijanden toebrengen. Wanneer je deze boog gebruikt, schiet je daarmee direct pijlen af richting je tegenstanders. Op zo’n moment krijg je wel een toffe animatie te zien, want dan spring je met je Hunter een gat in de lucht en zonder dat je tijd hebt om te mikken, schiet je je pijlen vervolgens weg. Voor zover we hebben kunnen ondervinden, is deze aanval krachtiger om te gebruiken wanneer je cöop-missies speelt in plaats van dat je het in de online multiplayer opneemt tegen anderen. De boog van de hunter kan je op meerdere manieren gebruiken, want je kan tegenstanders natuurlijk zelf proberen te raken, maar je kan de pijlen ook ergens in de buurt van hen op de grond schieten.

Wanneer je dat doet, ontstaat er een paarse lichtbol op de grond waarmee je tegenstanders onder andere kan vertragen. Elke sub-class kan je daarnaast ook weer uitbreiden. Zo kan je met de Hunter bijvoorbeeld een Slash granaat gooien en hiermee kan je een horizontale muur van brandend ‘void-licht’ laten ontstaan. Dit kan vooral handig zijn wanneer je een modus speelt waarin je een bepaalde plak moet zien te verdedigen. Je kan deze muur van licht (om het maar even zo te zeggen) immers voor een bepaalde uitgang plaatsen. Wanneer vijanden daar weer doorheen lopen, worden ze zwakker en jij kan ze dan makkelijker verslaan. De Warlock daarentegen beschikt over een sub-class genaamd ‘Stormcaller’ waarmee je ‘arc damage’ kan doen.

Wanneer je met je Warlock vervolgens je Super gebruikt, schiet je al zwevend over de grond een soort elektrische straling op je tegenstanders af en dat ziet er echt tof uit. Binnen de sub-class van de Warlock kan je je wapenarsenaal natuurlijk ook uitbreiden; zo zal je granaten kunnen afschieten die tijdelijke bliksemflitsen afgeven. Dit komt min of meer overeen met de granaat die je ook met de Titan kan gebruiken. De Titan’s sub-class, Sunbreaker genaamd, oogt tevens niet minder spectaculair. Wanneer je met de Titan je Super volledig hebt geladen dan kun je de vlammende hamer of Hammer of Sol in je handen. Die kan je naar je tegenstanders gooien en je kan er ook flink rake klappen mee uitdelen van dichtbij. Als uitbreiding heb je hier onder andere een Fusion granaat die we kennen van de Sunsinger (Warlock) die als hij blijft kleven aan een vijand meteen dodelijk is.

Wat nog meer?

Als unieke granaat krijgt de Titan de Match granaat die een vuurgolf in één rechte lijn geeft welke heen en weer gaat. Zo krijgen alle nieuwe sub-classes wat van de andere type Guardians wat betreft de granaten. Naast de nieuwe sub-classes krijg je er met The Taken King nog meer extra content bij. Zo bevat deze uitbreiding onder andere nieuwe maps en twee nieuwe modi voor de Crucible. Die nieuwe modi zijn ‘Mayhem’ en ‘Rift’. De eerste modus van bestaande modi waaronder Clash en hierbij laden de vaardigheden, zoals de Super sneller continu waardoor je het vaker kunt gebruiken. Dat zal ongetwijfeld voor heel veel chaos gaan zorgen. Wij kregen zelf de kans om in één van de nieuwe maps de modus Rift te spelen en dat kan je het beste vergelijken met Capture the Flag.

Hier vecht je met twee teams om één spark die aan het begin van een potje in het midden van de map ligt. De speler die de spark in handen krijgt, moet hiermee naar de vijandige Rift gaan om die te vernietigen. Daarbij scoor je zelf ook punten en je kan je punten zelfs verdubbelen wanneer je met een gruwelijke achterwaartse salto de spark in de Rift weet te deponeren. Rift vinden we tof om te spelen omdat de actie hier zeer dynamisch is, aangezien er overal in de map wel iets gebeurt. Drop je de spark, dan pakt iemand anders hem weer op en verschuift alle aandacht naar die andere persoon. Ben jij de Spark runner, dan voel je de druk op je schouders om punten te scoren voor jezelf en voor je team en het liefst beëindig je je run dan ook met een achterwaartse salto!

Nieuwe missies en Exotics

The Taken King uitbreiding bestaat niet alleen uit nieuwe sub-classes voor de verschillende personages waar je mee kan spelen, want zo kunnen we straks ook aan de slag met nieuwe verhaalmissies, nieuwe Strikes en we krijgen er ook een nieuwe Raid voor zes spelers bij. Bungie heeft beloofd om ons de meest uitdagende Raid tot nu toe voor te schotelen. Dat klinkt vooraf natuurlijk heel positief, al moeten we natuurlijk nog afwachten of dit straks echt waargemaakt zal worden. PlayStation fans kunnen straks in ieder geval wel weer aan de slag met een (tijdelijk) exclusieve Strike, genaamd Echo Chamber. Tevens kunnen Destiny fans met een PS3 of PS4 aan de slag met -wederom (tijdelijk) exclusieve – Exotic wapens, zoals een Scout Rifle die de naam ‘The Jade Rabbit’ draagt.

Nog enige twijfel vooraf

Naast nieuwe sub-classes, nieuwe missies en nieuwe wapens zullen we straks minstens ook nog één nieuwe plek mogen gaan verkennen. Als nieuwe locatie is er namelijk een schip, The Dreadnaught, waar je onder andere Patrol kunt spelen en waar tevens de nieuwe Raid plaats zal vinden. Wat we echter nog niet weten, is hoe groot deze nieuwe locatie precies zal zijn en of je hier bijvoorbeeld ook door een aantal verschillende omgevingen kan reizen. De wereld van Destiny, zoals we die nu kennen, is artistiek gezien prachtig vormgegeven; het ontbreekt zo nu en dan alleen nog aan enige variatie in de omgevingen waar je doorheen kunt gaan. Hoe mooi vormgegeven het gedeelte van de wereld in The Taken King ook mag zijn, als je er snel doorheen bent, dan zou dit toch een kleine teleurstelling teweeg kunnen brengen.

In het verlengde daarvan zijn we tevens benieuwd hoeveel nieuwe content Bungie met The Taken King nog aan Destiny zal toevoegen. Alles wat we tot nu toe van The Taken King hebben gezien zag er spectaculair uit, maar de hoeveelheid content moet wel in verhouding zijn met de prijs die je ervoor betaalt – zeker als je kijkt naar de voorgaande uitbreidingen, The Dark Below en House of Wolves. Die kostten beiden apart € 20,- (of je schafte ze samen aan voor €35,-) en voor The Taken King mag je straks €40,- neertellen. Als je als hardcore fan echt alles wilt hebben, dan mag je ook nog eens €20,- extra gaan betalen voor drie Exotic Class items, drie per ras verschillende emoties en drie verschillende armor shaders. Bij elkaar ben je dan dus €60,- kwijt, wat gewoon de prijs is van een nieuwe game.

Als straks blijkt dat The Taken King DLC dezelfde omvang heeft als The Dark Below of House of Wolves, dan kan je je afvragen of het niet teveel is wat je betaalt, gezien hetgeen je ervoor terug krijgt. Bungie houdt de lippen momenteel nog stijf op elkaar en we weten dus nog niet of The Taken King nóg meer extra content zal gaan bevatten of dat het hierbij blijft. Dit is ongetwijfeld iets waar we op de Gamescom achter zullen gaan komen, aangezien Bungie al beloofd heeft om daar meer van The Taken King te gaan laten zien. Als we straks in Keulen (hopelijk) meer gezien hebben van The Taken King, zullen we ongetwijfeld beter weten waar we aan toe zijn. Dan zal het ook eenvoudiger zijn om te bepalen of The Taken King het aanschaffen waard is.

Voorlopige conclusie

Voor wie het nog niet duidelijk was na het lezen van deze preview, onze eerste kennismaking met The Taken King uitbreiding voor Destiny bestond hoofdzakelijk uit een presentatie. Zelf hebben we ook even de nieuwe modus Rift kunnen spelen, al kunnen we op basis van onze korte speelsessie nog niet zeggen of deze modus echt een succes gaat worden. Daarnaast hebben we alle andere hierboven beschreven zaken enkel uit de presentatie opgestoken. Dat neemt niet weg dat we heel enthousiast zijn over wat we daar allemaal gezien hebben van The Taken King. We blijven ons gezien het prijskaartje echter afvragen hoeveel nieuwe content we straks met The Taken King voorgeschoteld gaan krijgen. We kijken dan ook erg uit naar onze volgende kennismaking, zodat we hier hopelijk meer duidelijkheid over zullen krijgen.