Gespeeld: LEGO Marvel’s Avengers – Er zijn de afgelopen jaren behoorlijk wat LEGO games verschenen en ook de komende jaren zullen we ongetwijfeld nog meer games binnen het LEGO universum zien verschijnen. Eén van de games waar we straks mee aan de slag kunnen, is in ieder geval LEGO Marvel’s Avengers, een spin-off van het bijna twee jaar geleden verschenen LEGO Marvel Super Heroes. LEGO Marvel’s Avengers (de naam zegt het al) draait om de avonturen zoals die plaatsvinden in de twee Avengers films die inmiddels zijn uitgekomen. Op de afgelopen E3 zagen wij kans om ons superheldenpak aan te trekken om zo het eerste gevaar alvast te bezweren.

The Battle of New York

Deze demo begon ergens in de straten van New York; dit gedeelte van het avontuur waar we ons in bevonden loopt gelijk met het einde van de eerste Avengers film. Dat is het moment waarop Loki met zijn leger van Chitauri (een buitenaards alien-ras) vanuit een portaal in de lucht op Aarde aankomt. Hij heeft daarbij maar één doel en dat is om de Aarde compleet over te nemen, maar daarbij stuit hij uiteraard op felle weerstand van de Avengers.

Aangezien de game nauwgezet dezelfde verhaallijn volgt als de film, zul je tijdens een aantal scenes ook niet met alle Avengers te maken krijgen. Dit bleek ook toen wij onze intrede deden in het verwoeste gedeelte van Manhattan. Daar konden we eerst alleen met Black Widow, Captain America en Hawkeye aan de slag. Of de nadruk er tijdens de hele game zo dik opligt, weten we nog niet, maar we merkten ook gelijk dat goed samenwerken hier de sleutel is tot succes. De levels zijn er namelijk zo op ingericht dat de Avengers (of spelers) wel met elkaar zullen moeten samenwerken om telkens voorbij een bepaald punt te komen. Een goed voorbeeld hiervan was gelijk de eerste missie, waarin we de opdracht kregen om een aantal burgers te redden die allemaal ergens vastzaten.

Samenwerken met elkaar

Zo kwamen we dus terecht bij een ravage van allemaal rotsblokken waar zo’n hulpeloze ziel onder lag. Eerst pakten we met Black Widow onze scanner erbij om een aantal ‘zwakke plekken’ in deze ravage te ontdekken. Vervolgens schakelden we over naar Hawkeye. Met hem schoten we uit onze boog een touw op zo’n zwakke plek, waarmee we deze rotsblokken weg konden trekken en degene die eronder lag konden redden. Dat is slechts één van de vele situaties waar je in terecht zult komen en waarin je het met één superheld niet zal redden.

Het is dan ook niet voor niets dat je met een team van superhelden speelt. Het is een kwestie van snel schakelen tussen alle personages en gelukkig ging dat bij ons zeer soepel. Naast het puzzelen legt de game ook op andere vlakken de nadruk op het samenwerken en op het combineren van elkaars eigenschappen. Zo konden we met Hawkeye bijvoorbeeld zijn boog als een soort trampoline gebruiken om Black Widow de lucht in te lanceren. Daardoor kon zij weer zwevend in de lucht om zich heen schieten en zo een aantal vijanden uitschakelen.

Platformen en het verzamelen van Studs

Het platformelement wordt daarbij niet uit het oog verloren en ook daar komt het belang van goed met elkaar samenwerken weer om de hoek kijken. Door op de juiste locatie te staan, konden we bijvoorbeeld met Captain America ons schild gebruiken om wederom Black Widow de lucht in te lanceren. In plaats van te knokken kon zij nu makkelijker hoger gelegen plekken bereiken, waardoor we weer eenvoudiger verder konden komen. Het werkt allemaal prima en deze manier van teamplay sluit dan ook perfect aan op de gameplay. Naast dat je aan het platformen en aan het knokken bent, is het – zoals gewoonlijk – ook belangrijk om zoveel mogelijk studs te verzamelen. Deze kan je weer gebruiken om allerlei nieuwe items mee te kopen, zoals nieuwe personages en meer. Het is in dat opzicht het bekende LEGO principe waar Traveller’s Tales weinig van afwijkt.

Zij komen er ook nog bij

Op pakweg de helft van ons avontuur deed Thor opeens zijn intrede en daar waren we bepaald niet ongelukkig mee. Thor heeft immers altijd zijn grote hamer en daarmee kan hij meer dan alleen maar vijanden uit de weg ruimen. Dat bleek wel uit het gameplay moment dat daarop volgde, waarin alle helden bij een plek aankwamen waar allerlei wrakstukken van een raket op de grond lagen. Eerst was daar Captain America nodig om alle losse stukken weer bij elkaar te voegen totdat het weer een complete raket was. Deze beschikte echter niet over de nodige stroom.

Gelukkig wist Thor ook hier raad mee, want met zijn hamer was de raket te voorzien van elektriciteit, welke hierna gelanceerd werd richting een grote truck die voor ons de weg blokkeerde. Wat er daarna gebeurde, laat zich raden, want de truck ontplofte, waardoor de weg weer open was en onze helden hun reis konden voortzetten. Kort daarop liet Iron Man zijn gezicht zien, wat uiteraard weer precies voor ons op het juiste moment gebeurde. Op dat moment werden we namelijk weer belaagd door verschillende door de lucht zwevende vijanden die ons aan het bestoken waren en zodoende konden we Iron Man’s hulp goed gebruiken. Al zwevend kon hij voor ons alle vijanden aan gort knallen, zodat we nadien onze weg opgelucht konden vervolgen.

Coöp!

LEGO Marvel’s Avengers is een game die bij uitstek zeer geschikt is om met meerdere vrienden samen te spelen. Wij hebben dat helaas niet kunnen doen, maar je zal straks met maximaal vier man tegelijk kunnen spelen. Iedereen zal dan uiteraard een eigen superheld kunnen uitkiezen. Dan zal het voor jezelf en voor je vrienden wellicht ook makkelijker worden om de levels door te komen. Je zal elkaar immers aanwijzingen kunnen geven waardoor je bijvoorbeeld weer makkelijker puzzels op kunt lossen. Als je het daarbij zat bent om met een bepaald personage te spelen, dan kun je onderling gewoon met elkaar ruilen.

Voorlopige conclusie

We kunnen hier nog wel even doorgaan over alle toffe combinatie-aanvallen die je met de verschillende personages kan uitvoeren. Dat gaan we echter niet doen en in plaats daarvan breien we er hier een eind aan. Het is immers veel leuker om straks zelf allemaal te ontdekken wat je nog meer kunt doen en dat is een hoop, zo kunnen we je vertellen. Het wisselen tussen de verschillende personages werkt soepel en zorgt vanzelfsprekend voor afwisseling. Daarbij is dit deel, los van de setting en het verhaal, in grote lijnen qua structuur vergelijkbaar aan alle andere LEGO games van de laatste paar jaar. Dat is een bewezen concept, dus dat zit wel goed. Verder haalt de game – na onze eerste hands-on ervaring – ook de nodige punten op het audiovisuele vlak, want dat steekt prima in elkaar. Ben je een fan van de Avengers en van LEGO games in het bijzonder? Dan is dit zeker een (coöp)game die je in gaten moet houden!