Het is weer zondag en dus is het weer tijd voor een nieuwe ‘Jouw mening’. Deze keer gaan we het hebben over de verschillende speciale edities die van sommige games worden uitgegeven. Uitgevers lijken het daarmee steeds bonter te maken en de stelling van deze week luidt dan ook: ‘Uitgevers slaan door in het exclusief maken van content voor bepaalde edities’.

Wat je vaak ziet, is dat uitgevers bij duurdere edities van een game extra content stoppen die (in de eerste instantie) niet beschikbaar zijn voor spelers die de ‘gewone versie’ van de game in de winkel kopen. Neem bijvoorbeeld de Hardened Editon en de Juggernog Edition van Call of Duty: Black Ops III. Alleen zit bij de zojuist genoemde twee versies van het spel de extra Giant Zombies map inbegrepen. Fans die de gewone versie van het spel kopen, krijgen deze map er niet (gelijk) bij.

Dit is natuurlijk niet het enige voorbeeld, want er zijn meer uitgevers die precies hetzelfde doen. Denk bijvoorbeeld aan Ubisoft met exclusieve Assassin’s Creed missies die via verschillende pre-orders te verkrijgen zijn. Die verschillen dan ook weer per retailer om het nog wat ingewikkelder te maken. Aan de andere kant valt hier ook wel weer iets voor te zeggen, want je betaalt immers fors meer geld voor een Special – of Collector’s – Edition van een game. Dan mag je er dus ook wel iets voor terug verwachten in plaats van dat je enkel wordt afgescheept met wat extra skins voor je personage of andere kleine in-game items. Toch kan je dit ook weer van een andere kant bekijken, want waarom zou je bij de release van een game een groep fans in de kou willen laten staan?

Games zijn sowieso al niet goedkoop en bovendien heeft niet iedereen hetzelfde budget om uit te geven aan games. Dat betekent dus dat er heel veel fans van een game zijn die vanaf de release wel de volledige ervaring willen hebben, maar niet kunnen krijgen, juist omdat een uitgever ervoor kiest om extra missies of bijvoorbeeld een multiplayer map in het begin alleen bij een versie stoppen die duurder is. Heb je wel genoeg geld en wil je wel gelijk een Special Edition van een game aanschaffen, dan is die vaak alweer uitverkocht omdat er te weinig exemplaren van beschikbaar zijn.

Vaak stellen uitgevers na verloop van tijd alsnog dergelijke content voor iedereen beschikbaar, maar dan betaal je er natuurlijk ook weer extra geld voor. Zoiets staat los van extra DLC die later nog verschijnt en waarvoor je óók weer extra geld moet betalen om het aan te schaffen. Terwijl jij in het begin wél het volledige aanschafbedrag betaalt, kan je je eveneens afvragen of je bij de release van een game ook de volledige ervaring ervoor terugkrijgt.

We hoeven je niet te vertellen dat dit weer zo’n onderwerp is dat je van verschillende kanten kunt bekijken. Ben je iemand die altijd een Collector’s Edition van een game koopt en vind je het daarom terecht dat jij wél gelijk extra missies of andere extra’s krijgt? Of koop jij altijd de standaardversie van een spel en vind je het verder wel prima? Wij zijn wederom erg benieuwd naar wat jullie hier nu van vinden!

Drop daarom ook vooral weer je mening als reactie onder dit artikel, zodat wij er weer een leuke discussie van kunnen maken. We verzoeken je daarbij vriendelijk om het wat je reactie betreft alleen bij dit onderwerp te houden en je niet negatief uit te laten ten opzichte van andere bezoekers. Laten we elkaar dus vooral blijven respecteren en het gezellig houden!