http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55a914a914e3c.jpg

Column: Een Curved TV is nog grotere onzin dan een 3D-TV – Twee jaar geleden was een TV kopen stukken gemakkelijker. 4K was nog niet interessant en reteduur, en curved werd gezien als iets voor de rijken om mee te kunnen showen. Tegenwoordig is dit anders; een beetje goede 4K-TV is voorzien van een curve en een 55-inch model scoor je eigenlijk al voor een bedrag van rond de 1500 euro. Maar wat is dat toch met die curve? Waarom proberen TV-fabrikanten ons ervan te overtuigen dat we een gebogen televisie in de huiskamer moeten hangen? Heeft dit dan echt zoveel meerwaarde voor het kijken van TV en het spelen van games?

De hype rondom curved TV’s begon eigenlijk pas echt rond de CES van 2013. Samsung, LG en Sony toonden hier hun eerste modellen, die overigens nog redelijk fors aan de prijs waren. Nu is het 2015 en kan iedereen met elk budget een Curved TV in huis halen. De vraag is alleen: waarom zou je dit willen? Het is toch veel mooier om een TV plat aan de muur te hebben hangen zonder dat er uitstekende ‘vleugels’ zijn? De reden dat TV-fabrikanten Curved TV’s zo aan het pushen zijn met talloze beloftes is simpelweg omdat iedereen inmiddels wel een leuke TV aan de muur heeft hangen.

Met de komst van LCD-TV’s en Full HD zagen TV-fabrikanten enorme stijgingen in het aantal verkopen. Menigeen wilde op termijn zijn of haar CRT-TV vervangen en je kunt inmiddels in geen enkel huishouden meer binnen lopen zonder er een platte TV te zien hangen of staan. Dit was gunstig voor de markt, want vroeger deed men al snel 5 tot 8 jaar of langer met een televisie omdat er geen reden was voor een upgrade. Met de komst van HD, platte TV’s en Smart TV was er opeens een enorme innovatiespurt en aantrekkingskracht voor mensen om een betere TV in huis te halen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55a91b170c246.jpg

De bump van SD naar HD was erg groot, zichtbaar en je kon er gewoonweg niet omheen. Tegenwoordig is er aanzienlijk minder reden om je TV te upgraden. Smart TV wordt wel steeds meer ontwikkeld, maar is allesbehalve interessant omdat het qua snelheid, bediening en efficiëntie toch nog aardig achterloopt. Een beter alternatief is dan de Nvideo Shield, welke ik onlangs onder mijn TV heb geïnstalleerd en qua werking, efficiëntie en gebruik elke Smart TV uit de weg blaast.

Een 4K TV is leuk, vooral als je een goede bron hebt zoals Netflix waar je al menig 4K-serie mee kunt bekijken. Dit alles is alleen niet interessant genoeg voor de consument om die TV van een aantal jaar geleden weer te vervangen, dus moeten TV-fabrikanten creatiever worden. Dit heeft men al geprobeerd met 3D-TV, maar dit kwam totaal niet van de grond en is eigenlijk zo goed als weer verdwenen uit het ‘straatbeeld’. Dus is er iets nieuws nodig. Het resultaat? De curve!

Zoals ik in de eerste zinnen al vertelde, is een beetje goede TV vaak voorzien van een curve. Samsung’s SUHD line-up, de betere televisies, zijn eigenlijk allemaal curved. Ook Sony’s topmodellen hebben een curve en als je een betaalbare OLED-TV van LG wilt scoren? Daar-is-ie-weer, de curve. Ik wil alleen helemaal geen curve, aangezien het eigenlijk meer nadelen dan voordelen heeft. Puur omdat het nu mogelijk is om een gebogen TV te maken, betekent namelijk niet dat je dit ook daadwerkelijk moet gaan doen.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55a91b439664c.jpg

Dat moeten we natuurlijk van enige nuance voorzien. Ten eerste is een curve ontzettend irritant wanneer je met meerdere mensen voor de TV zit. Bij een hoek buiten 20 graden heb je al snel een aantal ‘cheap seats’ in je huiskamer waar niemand wilt gaan zitten. Als je namelijk buiten de 20 graden kijkhoek vanuit het centrale punt gaat, krijg je al snel een raar beeld te zien. Ten tweede, heb je wel eens een voetbalwedstrijd op een Curved TV bekeken? Dan wordt de kijkhoek nog kleiner, of het veld lijkt wel rond; de lijnen van het voetbalveld zie je steeds krommer worden hoe verder je uit het centrale punt gaat.

Voor gamers is een Curved TV niet zo heel lastig, die zitten immers vaak redelijk dichtbij de TV en precies in het midden, maar ook al zou je hier zitten, het levert niet echt voordelen op. Het hele verhaal over hoe het beeld breder lijkt en hoe de kijk-ervaring wordt verbeterd, klopt wel, maar niet bij TV’s van 55 inch of kleiner. Een curve gaat pas echt voordeel opleveren bij TV’s boven de 70 inch, precies de maten waarin de eerste Curved TV’s werden aangekondigd. Nu is dit allemaal leuk en aardig, maar weinig mensen zullen het geld hebben voor een 70 inch Curved TV, noch de vrouw ervan kunnen overtuigen dat dit leuk staat in de huiskamer.

Daarnaast hangt een Curved TV als een belachelijk misvormd object aan de muur. Zodra je een opgehangen Curved TV ziet, weet je weer waarom TV’s in de eerste instantie plat gemaakt werden, omdat dit esthetisch veel prettiger is. De zijkanten van een Curved TV steken uit waardoor je erachter kunt kijken en niemand wil de achterkant van een TV zien, die zijn nog nooit mooi geweest. Sterker nog, het hele voordeel aan het verdwijnen van die oude CRT’s was dat we niet meer die hele toeter hoefden te zien en nu wil men weer een uitstekend voorwerp in de huiskamer brengen? Lekker is dat.

Trap niet in al die leuke verhaaltjes die fabrikanten je proberen te vertellen. Je wilt namelijk – naar mijns inzien – echt geen Curved TV hebben. Sommige claims over ‘gebogen schermen’ zijn inderdaad waar, maar dit geldt eerder voor schermen waar je of heel dicht op zit of schermen die heel groot zijn, zoals in een bioscoop. De reden dat men een gebogen scherm gebruikt in een bioscoop is echter heel anders dan wat TV-fabrikanten je proberen te vertellen. Door het scherm te buigen kan de projector namelijk tegelijkertijd op het hele scherm het licht laten weerkaatsen. De projector doet er namelijk iets langer over om de buitenste hoeken op het scherm te raken, want die afstand is groter dan recht vooruit. Als je een scherm dus buigt, raakt het licht het scherm overal tegelijk voor een beter en scherper beeld, iets dat bij een TV natuurlijk niet aan de orde is.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55a91b7a28d80.jpg

Waarvoor curved wel kan werken in de zin van een prettigere kijkervaring is bijvoorbeeld een monitor. Maar hier komt weer bij dat je hier relatief dicht op zit, dichter dan bij een TV. Wanneer je een 30 inch monitor hebt waar je vlak voor zit, wordt het licht aan de zijkanten meer geblokkeerd, waardoor de focus op het scherm beter is. Dit kan erg prettig zijn als je veel op een PC werkt. Een TV daarentegen, daar zit je alleen maar voor en in bijna alle gevallen op een grotere afstand dan wanneer je tegenover een monitor zit. In feite worden claims van verschillende producten aangeprezen als feiten voor een Curved TV, maar werkt dat in de praktijk ook zo? Niet echt, als je het mij vraagt.

Die MediaMarkt medewerker die jou gaat vertellen dat ‘hoe langer je er naar kijkt, hoe meer bijzonder het wordt’ moet eigenlijk gewoon zeggen, ‘wanneer je er lang naar kijkt, zie je de curve niet meer, waardoor het prettiger wordt’. Ik zal er dan ook niet raar van opkijken als Curved TV’s net als 3D TV’s weer snel zullen verdwijnen. Het is immers gewoon een slecht idee en puur omdat het kan, betekent nog niet dat het moet. Dit is weliswaar gebaseerd op eigen ervaringen, waardoor ik stel dat het nonsens is. Heb jij een andere ervaring? We horen het graag.