De E3 ligt nu zo’n kleine twee maanden achter ons en inmiddels kunnen we ons alweer opmaken voor het volgende grote evenement dat op het punt staat om te beginnen. Vanaf komende donderdag opent in Keulen de Gamescom haar deuren, dé plek waar elk jaar weer duizenden bezoekers samenkomen om onder andere de nieuwste games te kunnen spelen. Uitgevers die aanwezig zijn brengen echter niet altijd nieuwe builds mee van hun games en ook is het qua aankondigingen meestal wat minder in vergelijking met bijvoorbeeld een E3. Dat bij elkaar vonden wij reden genoeg om hier een onderwerp van te maken voor deze Jouw mening. De stelling van deze week luidt dan ook als volgt: ‘De Gamescom is niet zo interessant meer’.

Er zit al nooit veel tijd tussen een E3 en een Gamescom, en dit jaar is deze tussenliggende periode nog korter dan anders. Tussen het einde van de E3 en het begin van de Gamescom zit dit jaar slechts een periode van zeven weken. Voor een ontwikkelaar is deze periode veelal te kort om nog een nieuwe demo van een game te produceren speciaal voor de Gamescom. Zoals we in de inleiding al aangaven, kiezen sommige uitgevers er daarom voor om een ‘E3-demo’ mee te nemen naar deze beurs. Dat is dus in veel gevallen iets dat je reeds gezien hebt, dus echt nieuw is het niet, ondanks dat je het nu wellicht wel kan spelen.

Een ander punt is ook dat bijvoorbeeld een Sony wel een stand op de beursvloer heeft, maar verder niets doet. Geen persconferentie en ook geen perspresentaties, waardoor het vanuit dat kamp bijzonder stil zal zijn. Helemaal stil blijft het niet, want de persconferentie zal nu tijdens de Paris Games Week gehouden worden.

Zoals hierboven ook al aangegeven, vinden er op de Gamescom ook minder aankondigingen plaats en dat is ergens ook wel logisch. De meeste uitgevers en ontwikkelaars kondigen hun nieuwe projecten liever aan op een E3 dan op een Gamescom. Je zou een E3 in dat opzicht best kunnen vergelijken met een prijsuitreiking als de Oscars, die voor de filmindustrie elk jaar het belangrijkste evenement vormen. Dat wil echter weer niet zeggen dat er tijdens of voorafgaand aan een Gamescom helemaal geen aankondigingen worden gedaan. Neem bijvoorbeeld uitgever 2K, die doodleuk even Mafia III gaat onthullen volgende week. Dat is echt een grote aankondiging die ook op een E3 zeker niet had misstaan, maar als consument heb je er niet zoveel aan, want buiten de trailer om zal je de game niet op de beursvloer gaan zien. Toch is het wel mooi dat niet elke uitgever al haar kruit verschiet op een E3 en dus ook wat voor een Gamescom bewaart.

De Gamescom heeft ook weer een voordeel ten opzichte van de E3 en dat is simpelweg dat deze beurs veel toegankelijker is voor de gewone bezoeker. Je hoeft enkel een dagkaart of een pas voor vier dagen te kopen en je kan gewoon naar binnen. Daar schuilt echter tegelijk ook een nadeel in en dat is dat er zoveel bezoekers op een Gamescom afkomen dat je vaak amper iets te spelen krijgt. Door de drukte sta je vaak drie uur of soms langer in een rij te wachten totdat je aan de beurt bent om een game te spelen. Zo’n speelsessie duurt dan een kwartier tot twintig minuten en je kan je dan ook afvragen of zoiets het lange wachten wel waard is. Gelukkig is de Gamescom meer dan alleen maar een beurs waar je elk jaar nieuwe games kan checken en spelen.

Er is tegenwoordig veel meer te doen, want zo wordt er bijvoorbeeld elk jaar ook een evenement voor cosplayers gehouden. Tevens kan je ook vaak genieten van wedstrijden uit de eSports scene waarin professionele gamers het tegen elkaar opnemen. Daarnaast zijn er altijd nog zat kraampjes aanwezig waar je de tofste figurines kan aanschaffen of waar je de beste gear voor je console of PC kan kopen. Het is daarnaast ook een beetje de gemoedelijke sfeer die over een Gamescom hangt die aanspreekt. Hoewel je niet altijd de games kan spelen die je wil spelen, ontmoet je er wel andere mensen die net als jij dezelfde passie hebben, namelijk het spelen van en het praten over games. Tegelijk grijpen veel bezoekers de Gamescom ook aan om er met een groepje heen te gaan en er een dagtrip of korte vakantie van te maken, gezelligheid alom.

Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom de Gamescom voor jou juist wel of juist niet interessant is. Dat maakt dit daarom ook een uitstekend onderwerp voor deze Jouw mening. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar hoe jij tegen de Gamescom als beurs aankijkt. Het is immers voor de gezelligheid dé beste plek, zeker als je met een groep vrienden afgesproken hebt om naar Keulen te gaan de komende week. Als je echt naar de beurs gaat puur om games te spelen, dan is het weer niet de beste plek, simpelweg vanwege de enorme drukte ieder jaar. Of doet de Gamescom je niet zoveel en laat je daarom deze beurs voornamelijk links liggen? Het kan natuurlijk ook zijn dat je de Gamescom juist wel interessant vindt, maar dat je al het nieuws hier vanuit Nederland gaat volgen. Laat ons daarom vooral weten hoe interessant jij een Gamescom vindt en dat kan zoals gewoonlijk weer in de reacties hieronder.

Zoals altijd willen we de nadruk leggen op de huisregels. Blijf elkaar respecteren, dan kunnen we er met zijn allen weer een gezellige en sportieve discussie van maken!