Gespeeld: Sébastien Loeb Rally Evo – Sébastien Loeb Rally Evo, de game die werd uitgesteld naar begin 2016 omdat de ontwikkelaar meer tijd nodig had om de perfecte rally ervaring te gaan bieden. Of het uitstel goed voor de game is geweest, zien we volgend jaar. Nu is het tijd om voor het eerst een meer inhoudelijke blik op de game te werpen. Voor het eerst werd de game namelijk getoond en wel op de Gamescom achter gesloten deuren.

Milestone heeft eerder verschillende WRC games ontwikkeld en die waren ofwel erg matig ofwel best oké. Die licentie hebben ze nu van de hand gedaan om zich te kunnen focussen op een nieuwe IP, waarin het draait om Sébastien Loeb, de levende legende met maar liefst 9 titels op zijn naam. Dat hij centraal staat, zien we terug in een speciale modus die aan hem gewijd is, de ‘Sébastien Loeb Experience’. Hierin zul je vanaf de start van zijn carrière tot aan zijn laatste race de hoogtepunten kunnen ervaren en dat in de meest natuurgetrouwe vorm. Denk dan aan locaties, auto’s en de actuele stand van zaken op dat moment.

Het is niet direct een hele originele modus, maar voor zover wij weten is het nieuw voor een rally game en dat maakt het natuurlijk tot een interessante extra. Zeker omdat het nog even afwachten is hoe Milestone dit precies invult, want veel details wilden ze op het moment van presenteren nog niet kwijt. Wel konden ze al wat meer over de carrièremodus van de game kwijt en die is eigenlijk redelijk traditioneel van opzet, hoewel het meer richting de eerste DiRT games neigt dan richting bijvoorbeeld een WRC game die eerder door hen werd gemaakt.

Beginnen als rookie

In de carrièremodus begin je namelijk als een rookie, waarna je jezelf opwerkt naar de top. Daar waar dat normaal in de laagste klasse van de rallysport gaat, gebeurt dat nu op een ietwat andere manier. De game biedt naast de traditionele rally namelijk ook andere disciplines, zoals rallycross. De verschillende disciplines zullen zich gedurende je carrière afwisselen, waardoor het een wat minder eentonige ervaring is dan normaal bij de WRC games het geval is. Of dat ook goed uitpakt en werkt, is wederom een vraagstuk waar we op dit moment nog geen antwoord op hebben.

Wel kunnen we je nog wat anders over deze carrièremodus vertellen en dat is dat je een soort centrale basis hebt van waaruit je deelneemt aan de races. Deze zogenoemde ‘Playground’ kent een pand van waaruit je alle zaken regelt en hier omheen is een rally track te vinden om op te oefenen. Je kunt ook vrij rondlopen om een meer interactieve ervaring te krijgen naast het racen zelf, maar de vraagt blijft nog wat hier de mogelijkheden bij zijn en wat dan de toegevoegde waarde precies is. Desalniettemin klinkt het interessant en we zijn benieuwd naar wat dit nog meer zal huisvesten.

Mengelmoes

Je merkt dat er nog veel details in nevelen gehuld zijn, maar gezien de ontwikkelaar sowieso nog wel een half jaar bezig is, zullen we ongetwijfeld meer gaan horen in de komende maanden. De genoemde aspecten zijn niet bijster origineel, maar geven wel voldoende enthousiasme om uit te kijken naar meer informatie. Dat zit tevens in nog een ander punt en dat is dat de game uitblinkt in variatie; althans, dat tracht de game te doen. Zo beloofde de ontwikkelaar maar liefst 300 kilometer aan routes waarop je los kunt gaan, met daarbij 30 verschillende rally’s en rallycross races. Interessanter is misschien nog wel de variatie aan auto’s.

De auto’s beperken zich niet meer tot het meest recente aanbod, maar zijn een verzameling van racemonsters vanaf de jaren zestig tot het heden. Met meer dan 50 verschillende auto’s is dat sowieso iets voor de autofanaat om naar uit te kijken, want dit betekent dat ook de iconische bakken van vroeger hun opwachting zullen maken. Als kers op de taart komt daar dan ook nog eens Pikes Peak als locatie bij en je begrijpt dat Milestone echt een gevarieerde, van alles wat rallygame probeert te maken die een net wat andere – zij het al wel eens vaker gedaan – benadering hanteert. Wat mij betreft, is dit alvast prima.

Voorlopige conclusie

De presentatie van Sébastien Loeb Rally Evo was vooral een korte uitleg van alles wat de game bevat en daarom moeten we je nog een hoop antwoorden schuldig blijven. Het klinkt zo op het eerste gezicht best interessant allemaal, maar het is natuurlijk de vraag wat Milestone als ontwikkelaar met een wisselvallige reputatie ervan gaat maken. Ook stapten we nog even achter het stuur en hoewel het racen erg moeilijk was, was het wel vermakelijk en bovendien ziet de game er visueel best mooi uit. De eerste indruk is vooralsnog positief, zij het positief omdat veel details nog bekendgemaakt moeten worden. In de nabije toekomst krijgen we ongetwijfeld meer informatie.