Gespeeld: Enki – Een game spelen doe je op je gemak, ter ontspanning en om even aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen. Games met een tijdslimiet, dat is iets dat we niet vaak zien en ontspannen… neen, ook dat doe je niet in Enki. Enki is een survival horror game die jou slechts 30 minuten de tijd geeft en je nog flink de stuipen op het lijf jaagt ook. We konden er uitgebreid mee aan de slag en ja, dit kan wel eens heel erg tof worden.

30 minuten

In Enki ben je opgesloten in een kelder van een duister pand waar je bent gedumpt door een seriemoordenaar die er een nogal occulte en lugubere levensstijl op nahoudt. Hij is slechts een halfuurtje afwezig en om niet het einde te moeten ervaren middels een gruwelijke dood, dien je uit te zoeken hoe je kan ontsnappen. Je krijgt hier slechts 30 minuten de tijd voor en het is aan jou om alle puzzels op te lossen wil je voor het aflopen van de timer de buitenkant van het gebouw zien. Lukt je dat niet? Dan ben je de sigaar en kan je vanaf nul opnieuw beginnen.

Dat klinkt als een klein en snel vervelend wordend concept, maar wonderwel slaagt Enki erin om je langer dan slechts één speelsessie te boeien. Dat zit hem dan niet zozeer in de puzzels of de gameplay an sich, maar meer in het gegeven dat je benieuwd bent wat je gaat ervaren als je dat ene obstakel bij een nieuwe playthrough wel overwint. Dat is ook gelijk de kracht van Enki, want het draait juist om het telkens opnieuw spelen en dingen ontdekken, zodat je steeds verder komt – iets wat we een paar keer hebben kunnen ervaren.

De sleutel is opeens weg

Enki is dus in zeker zin wel een relatief kleine game en ook het opnieuw spelen is de moeite waard, zo lijkt het na onze hands-on ervaring. Wat hier bovendien aan bijdraagt, is dat in elke playthrough de situatie anders is. Zo klommen we uit de kelder om in een nieuwe ruimte uit te komen die afgesloten was door een aardig dikke deur. De enige manier om deze deur te openen, is met behulp van een sleutel, die de eerste keer op een plank in één van de kasten langs de muur lag. Bij de tweede playthrough lag diezelfde sleutel echter in een la van een bureau.

Voor veel puzzels heb je allerlei objecten nodig die je her en der in het pand kan vinden. Als je eenmaal uit de kelder en de daaropvolgende kamer bent, krijg je flink wat meer ruimte tot je beschikking om daar op onderzoek uit te gaan. De puzzels laten zich oplossen met voornamelijk objecten, maar de uitdaging zit hem natuurlijk in het gegeven dat de benodigde objecten keer op keer op een andere plek liggen. Daarbij is de game ook nog eens zeer duister, zodat het soms moeilijk is om te zien waar wat ligt. Maar maak je geen zorgen; in bijna elke kamer is een schakelaar te vinden, maar ja… ook die moet je daadwerkelijk zien te vinden.

Creepy sfeer

De gameplay is dus niet direct heel bijzonder, maar wel de moeite waard op basis van de playthrough die keer op keer anders is. Daar komt dan nog de tijdslimiet bij kijken en ook al zet je de game op pauze, de timer loopt gewoon door. Dus op een gegeven moment weet je de juiste stappen te nemen, maar ben je alsnog aan het zoeken om alles binnen de tijd klaar te spelen. Een halfuur lijkt veel, maar reken maar dat dit snel voorbij is als je koortsachtig op zoek bent naar de benodigde objecten. En dan helpt een creepy sfeer ook niet echt.

Als er haast geboden is, kijk je snel rond en wil je niet gehinderd worden, maar de game wil je nog wel eens flink de stuipen op het lijf jagen doordat er een lamp springt of een gezicht in beeld wordt gebracht doordat je net een verkeerde kant op kijkt en de bliksem inslaat, enzovoort. Het is duister, ergens wat eng en toch moet je flink opschieten door de tijdslimiet en dat levert een concept op dat op basis van de hands-on ervaring eigenlijk best wel goed werkt. Sterker nog, dit smaakt naar meer playthroughs, maar daar moeten we nog even op wachten.

Voorlopige conclusie

Enki is een aparte game doordat het werkt met een tijdslimiet en objecten die telkens op andere plekken liggen. Dat alleen al maakt het tot een leuke ervaring, hoewel de vraag natuurlijk blijft hoelang je dit daadwerkelijk blijft spelen totdat je het beu wordt. Het concept is in ieder geval interessant, de puzzels zijn leuk en de sfeer is erg goed aanwezig. Wanneer Enki precies op de PlayStation 4 verschijnt, is nog niet bekend, maar men mikt op een release begin 2016. De eerste indruk was in ieder geval erg positief en we zijn dan ook zeer benieuwd naar wat komen gaat.