Gespeeld: Dying Light – The Following – Techland wist destijds met het ontwikkelen van de eerste paar Dead Island games nog niet te overtuigen, maar daar kwam met het verschijnen van Dying Light verandering in. Hoewel Dying Light over de gehele lijn niet perfect was, waren veel elementen wel een stuk beter uitgewerkt in vergelijking met Techland’s Dead Island games. Hier op PSX-Sense kreeg Dying Light, dat begin dit jaar verscheen, dan ook volkomen terecht een zeer verdienstelijk cijfer opgeplakt. In de tussentijd is de ervaring tevens uitgebreid met een aantal DLC-pakketten, die inmiddels zijn verschenen. Dying Light zal echter nóg een uitbreiding krijgen en die heet The Following. Deze nieuwe content hebben wij tijdens de Gamescom alvast kunnen spelen en in deze preview kan je lezen hoe ons dit bevallen is.

Verklaring van de titel en het verhaal

In Dying Light speel je nog steeds met het personage uit het hoofdverhaal, Kyle Crane, en je bevindt je daarbij nog steeds in een grote open wereld waarin het krioelt van de zombies. Het verhaal draait ditmaal om een mysterieuze sekte waar je mee in aanraking komt. De aanleiding van je ontmoeting met deze vreemde occulte groepering kunnen we je nog niet vertellen. Wel kunnen we je alvast meegeven dat het straks jouw taak zal zijn om het vertrouwen te winnen van de leden van deze sekte. Dat laatste lukt je bijvoorbeeld het best wanneer je leden van deze groep weet te redden wanneer ze worden belaagd door zombies of bandieten. Naarmate je meer en meer het vertrouwen van de bevolking weet te winnen, zul je tevens meer missies vrijspelen

De meer open wereld en het rijden in je buggy

Anders dan in het origineel is het nieuwe gebied in deze uitbreiding, dat vooral veel weidser en vlakker is qua opzet. Je hebt er weliswaar een grote rotspartij (hier begonnen wij de demo), maar zodra je eenmaal via de rotsen naar beneden bent geklauterd, kom je in een groot en open veld terecht. Dit landschap doet vooral denken aan de idyllische Franse boerenvelden, alleen is de omgeving ditmaal verre van rustgevend. Dat komt omdat het om je heen stikt van de zombies die in grote getale aanwezig zijn en dus moet je er iets op zien te vinden om langs hen heen te komen. Je hebt daar natuurlijk de standaardwapens voor die je kent uit Dying Light zelf, maar daar alleen ga je het niet mee redden.

De ontwikkelaar introduceert hier echter iets nieuws en dat zijn namelijk voertuigen. Volgens de ontwikkelaar was dit een erg veel gevraagde feature onder de fans. Vandaar dat men er uiteindelijk toe heeft besloten om voertuigen in de game te stoppen. Wijzelf hebben vooralsnog enkel kennis kunnen maken met buggies, maar wellicht dat we straks ook nog andere voertuigen mogen verwachten, al wilde de ontwikkelaar hier nog niks over zeggen. Na een aantal bandieten omver te hebben geknald en twee buggies te hebben gestolen, rijden onze twee hoofdpersonen met gierende banden door het weidse land. Deze voertuigen blijken niet alleen een verademing om in te rijden, ze zijn ook een waardevolle toevoeging aan de gameplay. Het geeft een flinke kick wanneer je met een ronkende motor vol inrijdt op een grote groep zombies en die vervolgens al gorgelend te pletter ziet vallen op de grond.

De ontwikkelaar vertelde tevens dat je straks net als bij je wapens de mogelijkheid zult hebben om je voertuigen uit te bouwen, zodat je zombies nog meer ‘pijn kan doen’. Helaas wilde men ook daar niet verder op ingaan, over hoe je je wagen dan kan uitbouwen, hier zullen we dus later pas duidelijkheid over krijgen. Op onze vraag of het straks mogelijk zal zijn om binnen de wereld direct naar één van de gebieden uit het origineel te gaan (je kan jezelf in Dying Light immers ook van het ene gebied naar het andere verplaatsen) wilde de ontwikkelaar ook nog geen duidelijk antwoord geven. ‘We zijn wel aan het onderzoeken of dit straks mogelijk zal zijn’, is het enige wat we hier te horen kregen. Wel maakte men duidelijk dat je straks de voertuigen alleen in dit nieuwe gebied zult kunnen gebruiken en niet in de gebieden die al in Dying Light zelf zaten.

Nieuwe wapens

Voertuigen zijn niet de enige nieuwe elementen die zullen worden toegevoegd aan de gameplay van Dying Light. Techland heeft namelijk ook een aantal nieuwe wapens in deze uitbreiding gestopt. Zo zul je straks onder andere aan de slag kunnen gaan met een SMG en met een kruisboog. Vooral dit laatste wapen is zeer dodelijk en tevens nauwkeurig in het gebruik, alleen kost het telkens weer redelijk wat tijd wanneer je van pijl verwisselt. Deze kruisboog is dan ook met name handig om te gebruiken wanneer je op een iets grotere afstand van een aantal zombies staat. Voor een meer directere confrontatie raden we een schietwapen of je buggy aan, met die laatste kan je zoals eerder genoemd groepen zombies omver rijden.

Voorlopige Conclusie

Na deze kennismaking zijn we enthousiast geworden om straks met deze uitbreiding aan de slag te gaan. The Following brengt je in tegenstelling tot het originele Dying Light een meer open gebied waarin je voor het eerst met voertuigen rond kunt rijden. De buggies waarin wij hebben kunnen rijden laten zich prima besturen waarbij het een kick geeft wanneer je met je wagen groepen zombies platrijdt. Je kan jezelf hierdoor nog sneller door de spelwereld heen verplaatsen en dit voegt tevens meer dynamiek toe aan de gameplay. Met de SMG en de kruisboog zijn er daarnaast twee toffe nieuwe wapens bijgekomen die je kan gebruiken. Tot slot zijn we tevens benieuwd naar hoe het verhaal van deze vreemde occulte sekte waar we mee te maken krijgen, zich verder gaat ontwikkelen.