Alle stofwolken van de Gamescom zijn nog niet helemaal opgetrokken, aangezien je nog de nodige geschreven previews en video previews kan verwachten op PSX-Sense. Het onderwerp Gamesom laten we in deze Jouw mening echter achter ons en in plaats daarvan focussen we op een onderwerp dat de voorbije week in een artikel langskwam. Daar ging het namelijk om firmware update 3.00 die al in beta schijnt te zijn en hiervan waren een aantal details gelekt. Wij willen daar in deze Jouw mening op voortborduren en dan met name de balans opmaken wat betreft de firmware updates en features die er inmiddels voor de PS4 zijn verschenen. Daarom droppen we bij deze gelijk de stelling van deze week en die luidt: ‘Sony voegt weinig gewilde features aan firmware updates toe.’

Features als ‘Events’, (het bekijken van, ontdekken van en tevens deelnemen aan evenementen), de mogelijkheid om live uit te zenden via YouTube, of het kunnen aanpassen van het automatisch scrollen op je scherm… het klinkt best aardig. Moet Sony zich alleen niet eens een keer gaan richten op het toevoegen en verbeteren van features die fans graag willen? Waarom kunnen we bijvoorbeeld nog steeds geen automatisch bericht krijgen wanneer er iemand uit je vriendenlijst online komt of offline gaat? Dit kon op de PlayStation 3 immers wel. Het verzenden van berichten aan je vrienden is daarnaast ook een feature die nog altijd niet even vlot loopt.

Wat je op de PS3 ook kon doen, was bijvoorbeeld je status aanpassen van ‘online’ naar ‘offline’ of naar ‘away’. Deze hierboven genoemde features zien we ook nog steeds niet terug op de PS4. Het zou daarnaast ook leuk zijn om direct korte video’s over het PSN naar je vrienden te kunnen sturen. Tevens zou het niet gek zijn als we in het hoofdmenu van de PS4 een melding konden zien die aangeeft dat het PSN uit de lucht is wanneer er bijvoorbeeld onderhoud plaatsvindt. Zo kunnen we natuurlijk nog wel even doorgaan, maar voor nu willen we ook nog wijzen op de positieve punten.

Sony heeft in de tussentijd natuurlijk wel al een behoorlijk aantal features toegevoegd die de ervaring wel degelijk hebben verbeterd. Het hier al genoemde versturen van berichten naar vrienden is zo’n feature die nog niet perfect, maar wel al een stuk vlotter werkt dan voorheen. De Suspend/Resume feature is daarnaast ook erg handig (weten we uit eigen ervaring) om te gebruiken. Die stelt je tenslotte in staat om een game precies op hetzelfde punt te starten als waar je daarvoor was gestopt.

Tevens is het gaaf dat je via de Share Play feature met één van je vrienden mee kan kijken of zelfs zijn controller over kan nemen wanneer diegene een game aan het spelen is. Zo kunnen we ook de Share Factory nog benoemen die er inmiddels bij is gekomen; via de Share Factory kan je zelf toffe gameplay video’s in elkaar monteren. Dit was bij de lancering van de PS4 immers nog niet mogelijk. Hetzelfde geldt voor de feature waarmee je je digitale game of updates gewoon kan blijven downloaden wanneer je de PS4 in de rustmodus hebt draaien.

Tot slot willen we toch nog met een enigszins kritische noot wijzen op de frequentie waarmee deze firmware updates en bijbehorende features worden toegevoegd. Sony lanceert eens in de paar maanden een firmware update waar Microsoft dit voor de Xbox One bijvoorbeeld min of meer elke maand doet. Wij vragen ons af waarom Sony niet ook bijna elke maand een firmware update voor de PS4 uitbrengt of anders gewoon periodiek, zodat je weet wanneer je wat kan verwachten. Hierdoor zou de algehele ervaring wellicht nog meer verbeterd kunnen worden en bovendien zou dit het systeem tevens nog stabieler kunnen maken.

Vanaf waar de PS4 nu staat willen we in deze Jouw mening echter vooruit kijken en daarom hebben we ook gekozen voor deze stelling. We zijn dan ook erg benieuwd naar jouw mening over dit onderwerp. Ben je tevreden met de features die er tot nu toe bij zijn gekomen of mis je nog een aantal specifieke features die voor jou de gebruikservaring nog beter zouden maken? Laat ons daarom vooral weten welke optie(s) Sony volgens jou nog moet toevoegen en mocht je tevreden zijn over hoe Sony hier nu mee omgaat, dan vernemen we het ook graag.

Drop vooral je mening weer in de reacties onder dit artikel en let daarbij wel op de huisregels, zoals altijd willen we daar afsluitend weer de nadruk op leggen. Respecteer elkaar, dan kunnen we er weer een gezellige en sportieve discussie van maken!