http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55deea73c3f68.jpg

Special: Hitman: Agent 47 – Vanaf 3 september draait de nieuwe Hitman film in de Nederlandse bioscopen en daarmee is het de tweede film die uitkomt gebaseerd op de populaire game franchise ‘Hitman’. De eerste film kwam uit in 2007 en was behoorlijk saai met een simpel plot en actie, waarvan je eerder moest gapen dan dat je er lyrisch over werd. Met de nieuwe film ‘Hitman: Agent 47’, gooit men het dit keer over een iets andere boeg. Wij hebben de film inmiddels mogen zien en alhoewel het niet heel spectaculair was, bleek het toch een vermakelijke film te zijn. We reviewen bij PSX-Sense natuurlijk games en geen films, maar toch willen we de film even bespreken.

Trailer

Veel meer actie, maar weinig spanning

Er zit in deze nieuwe Hitman film gelukkig een stuk meer vermakelijke actie dan dat er in de vorige zat. De moorden die Agent 47 maakt zijn bruut, technisch hoogstaand en spannend om naar te kijken. Ook het stealth aspect kwam zo nu en dan naar voren waarop Agent 47 ineens uit het niets opdook om vervolgens iemand om het leven te brengen. De moorden waren gevarieerd met combat, messen, handpistolen, wurgtouwtjes en eigenlijk alles wat we ook in de games terugzien. Wat alleen wel ontbrak was die opbouw van spanning wanneer je in de games met stealth bezig bent, om vervolgens helemaal los te gaan. De film weet dit helaas niet heel goed over te brengen.

Neem bijvoorbeeld het moment in Hitman: Absolution waar je in de bibliotheek heel langzaam manoeuvreert om politieagenten te ontwijken. Op zo’n moment zit je op het puntje van je stoel en is er heel veel spanning, je wilt immers niet gesnapt worden. Dat is misschien wat saai voor de film, maar dit is toch wel een kenmerkend aspect van de games. In de film zie je Agent 47 vooral vaak als een Rambo te werk gaan met zo hier en daar momenten waarop de ‘stealth expert’ naar boven komt. Dit is echter wat willekeurig zonder enige opbouw, dus dat is wat jammer.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55df14c209132.jpg

Hitman’s Agent 47 blijft een interessant figuur

Het hele verhaal achter Hitman blijft enorm interessant, maar ook in deze film weet men het helaas niet heel mooi te vertellen. Je komt er wel een beetje achter wie Hitman is en hoe hij ontstaan is, maar verder blijft het toch meer een vermakelijke actiefilm zonder een diepgaande achtergrond. Het ontstaan van Hitman wordt bijvoorbeeld wel in deze film uitgelegd, maar de nuance ontbreekt hierin. Er wordt kort vertelt wie hij is, wat hij doet en hoe hij dit allemaal kan doen en dat is het dan ook wel.

Dat is jammer, want Hitman’s Agent 47 is in principe een heel interessant personage, die het verdient om uitgebreider qua persoonlijkheid belicht te worden. Dat hele traject vooraf – om zo Hitman beter te leren kennen – is te vlakjes en men kiest hier voor de makkelijke weg door enkel de harde actie en brute kills te laten zien. Hitman is één van de weinige franchises die ook op het witte doek goed zou kunnen presteren, mits het goed uitgevoerd wordt en dat is niet altijd het geval in deze film. Ook omdat het stukje stealth van cruciaal belang is in de games, maar niet de boventoon voert in de film.

http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55df14f2ed2b4.jpg

Geen blockbuster, maar op zich wel de moeite waard

Is het dan heel slecht? Nee, hoor, allesbehalve. Heb je iets met de Hitman franchise en draag je Agent 47 een warm hart toe? Dan kan het geen kwaad de film eens te checken. De film is niet al te lang met 97 minuten, maar het biedt wel een vermakelijke ervaring. Het staat misschien ietwat ver van de games af door de overhand aan de actie, maar dat neemt niet weg dat de actie erg tof in beeld wordt gebracht. We hebben met Hitman: Agent 47 dus geen blockbuster in de bioscopen dit najaar, maar de film is desondanks wel de moeite waard om te checken.