Deze zondag hebben we weer een Jouw mening voor jullie, één die ditmaal draait om speciale uitgaves van games. We behandelen dit onderwerp uiteraard niet hetzelfde zoals we dat hier recent enigszins al deden met pre-order bonussen. Het gaat nu ook niet om de exclusieve content die je bij de ene editie wel krijgt en bij de andere editie niet. Ditmaal houden we Special Edition of Collector’s Edition tegen het licht. Als je een speciale uitgave van je favoriete game koopt, dan betaal je daarvoor veelal veel geld. Maar is dat het eigenlijk wel waard op termijn? De stelling van deze week luidt dan ook als volgt: ‘Special Editions van games zijn het niet waard om te kopen’.

Dergelijke uitgaves van games zijn dus niet goedkoop en dat zit hem vaak in een beeldje of in een ander fysiek object wat je er dan bij krijgt. Op het moment dat zo’n editie wordt aangekondigd zijn de fysieke objecten natuurlijk echte hebbedingen, maar vroeg of laat zal het ergens op de plank of in de la belanden. In andere woorden, je doet er uiteindelijk niets mee. Je kan natuurlijk naar zo’n item gaan zitten staren, maar rechtvaardigt dat een aankoop hiervan? Een ander voorbeeld is dat een populair object een artwork boek is. Leuk om een keer door te bladeren, maar verder? Het is niet dat je zo’n boek tien keer gaat zitten lezen, toch?

Dan is er nog het stukje van de prijs in verhouding met andere mogelijkheden. Als je voor de echt dure uitgaves gaat, dan kan je voor datzelfde geld ook twee losse games of soms zelfs drie losse games kopen. Wanneer je krap bij kas zit en de keuze moet maken tussen het kopen van een paar losse games of het aanschaffen van een Collector’s Edition van je favoriete spel, dan weten we het wel toch? Dan kan je beter je geld besteden aan meer games, zodat je ook meer verschillende ervaringen kunt opdoen…

Tóch valt er aan de andere kant wel iets voor te zeggen dat er nog steeds speciale uitgaves van games op de markt komen. Wanneer je weinig verschillende games speelt en jezelf min of meer focust op een bepaalde titel of een bepaald genre, dan is de keuze om wél een Special Edition aan te schaffen makkelijker gemaakt. De reden dat je een Special Editions of Collector’s Editions aanschaft kan echter ook zijn dat je deze speciale uitgave wil gaan verkopen om er winst op te maken, hoewel dat met de oplages van tegenwoordig amper nog voorkomt.

Het stukje van onze stelling, dat een speciale uitgave het niet meer waard is tegenwoordig zit hem eigenlijk in twee punten. Zo zijn de objecten leuk, maar veelal doe je er eigenlijk niets mee. Aan de andere kant word je anno 2015 doodgegooid met speciale uitgaves en dan vaak zat ook nog in meerdere varianten. De magie van een speciale editie lijkt daarmee een beetje verloren. Keerzijde is wel dat als je zo’n enorme fan bent, dat het weer een verlengstuk van je hobby is in de zin van een verzameling. Maar weegt dat nog steeds voldoende op tegen de kosten?

Er zijn goed redenen om een speciale editie wel aan te schaffen, maar er zijn ook goede redenen om het niet meer te doen. Ofwel, de edities zijn het niet meer waard om aan te schaffen. Kortom, voldoende voor en tegen argumenten die we je hier geven. Nu is het aan jullie om daar weer je mening over te geven, want we zijn erg benieuwd. Koop je wel (regelmatig) een speciale uitgave van een game of kies je toch vaak voor de standaard versie? Zijn dergelijke speciale edities – bij elke grote release inmiddels – niet een beetje teveel van het goede? En wat speelt voor jou een rol in je overweging om iets wel of niet aan te schaffen?

Drop vooral je mening in de reacties onder dit artikel zodat we er hopelijk weer een gezellige discussie van kunnen maken. Onthou echter wel dat het belangrijk is om elkaar daarbij te blijven respecteren.