http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d8946bb4ca55.jpg

Review: Xperia Play – Je hebt onze Xperia Play-pagina inmiddels vast al bekeken, deze staat immers al een tijdje online. Deze informatieve pagina heeft je vast al op de hoogte gebracht met wat het apparaat allemaal kan en wat ermee mogelijk is, maar iets kunnen bewijst op zich eigenlijk nog helemaal niets, de manier waarop je het uitvoert daarentegen wel. Het idee om games te spelen op je telefoon met een PlayStation-gamepad is natuurlijk geweldig, maar hoe is de uitwerking er nu daadwerkelijk van? Naast dat komen ook andere aspecten van het apparaat aan bod en dat lees je allemaal in deze review!

Een kleine introductie

De Xperia Play is natuurlijk het best bewaarde geheim wat Sony ooit heeft gehad, niet dus. Naast de gelekte informatie over de PSPgo was ook de Xperia Play al ver van te voren gelekt. Sterker nog, voor de aankondiging hadden een paar Chinezen het apparaat al in handen. Het is ons dan ook nog steeds, tot op de dag van vandaag, een verrassing dat Sony de NGP geheim wist te houden, zo goed zijn er namelijk niet in. Maar terug naar de Xperia Play; een gaming telefoon die loopt op Android en een uitschuifbaar gamepad bevat met PlayStation toetsen. Het toestel loopt op Android 2.3, heeft een 4.0 inch scherm met multi-touch, een 1GHZ processor, 512mb geheugen en een 5 megapixel camera met flits.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d99e0ee1d5fb.jpg

Uiterlijk

De Xperia Play ziet er op het eerste gezicht goed uit, mooi afgewerkte behuizing en een glimmende achterkant. Wanneer je het toestel alleen wat van dichterbij bekijkt merk je al snel dat het prachtige-gadget-gevoel een beetje weggaat. Het scherm van de Xperia Play is scherp en prachtig qua kleurdiepte maar het is van plastic en als iets goedkoop aanvoelt zijn het wel touchscreens van plastic. De achterkant is ook van plastic, maar dit is iets minder ergerlijk, maar het had mooier geweest wanneer de keuze was gevallen op een materiaal als aluminium met een geborstelde finish. Het uitschuifbare gamepad is daarentegen zeer duurzaam, goede knoppen, prachtige vormgeving en zeer functioneel, hier niets anders dan lof over.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d9b6e93efb5e.jpg

De telefoon zelf bevat ook nog een paar knoppen, voor als deze dichtgeschoven is en daar zijn we niet zo te spreken over. Op de telefoon zelf, onderaan het scherm, vind je vier knoppen. Deze vier knoppen dienen voor de functies als teruggaan, homescreen, instellingen pop-up en zoeken. Deze knoppen voelen aan als goedkoop plastic en het indrukken voelt zeer ongemakkelijk vanwege de aparte dunne vorm.

De aan-en-uit knop is ook niet geweldig, deze geeft namelijk niet echt ‘feedback’ wanneer je deze indrukt zodat je nooit helemaal zeker bent of je wel goed hebt gedrukt. Ook is dit maar een heel klein iel knopje, deze had makkelijk beter gekund. De knoppen die wel redelijk ‘OK’ zijn, waren de schouder knoppen en de volume-knoppen vonden we ook tevens niet geweldig, omdat het heel lastig indrukken was gezien de positie. Wat we hier dus zien is dat de ’telefoonknoppen’ eigenlijk vreselijk zijn, maar dat de gamepad echt perfect in elkaar zit.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d99e25079f95.jpg

Qua dikte moet je van de Xperia Play geen iPhone 4 of een HTC-telefoon verwachten, gezien het uitschuifbare gamepad krijg je een vrij dik toestel maar dat is nu eenmaal de price-to-pay gezien de gamecontrols. De grootte van het toestel is prima en ongeveer net zo groot als een iPhone, de vorm van de Xperia Play is ook zeer goed en ligt lekker in de hand. Als je het toestel uitschuift zul je merken dat je het scherm makkelijk op je vingers kan laten rusten omdat deze net wat zwaarder is dan de onderkant. Dit geeft een lekkere grip en manier van vasthouden. Het open en dichtschuiven gaat vlekkeloos en werkt uitermate soepel.

Gaming

Waar het natuurlijk uiteindelijk omdraait bij de Xperia Play is gaming. Bij de aanschaf van de Xperia Play krijg je de Android-games Bruce Lee Dragon Warrior, Tetris, FIFA 10, The Sims 3, en de oude PlayStation games Star Battalion en Crash Bandicoot. Naast dat heb je ook recht op een gratis download van Asphalt 6 van ontwikkelaar Gameloft.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d9b6f438453b.jpg

Deze laatst genoemde ontwikkelaar is ongetwijfeld degene die de Xperia Play kan maken of breken, deze bekende mobile-platform gaming ontwikkelaar heeft dan ook een flinke line-up gepland voor de telefoon. Zo komt de bekende iOS-game NOVA 2, een first person shooter, ook nog naar de Xperia Play en daar verwachten we ontzettend veel van. De games kosten tussen de 3 en 15 euro, als het gaat om Xperia Play-optimized titels. Tevens komt PlayStation Suite later dit jaar, waar je PSone titels kunt downloaden voor ongeveer 5 euro per stuk.

Het gamen op de Xperia Play gaat qua besturing perfect en hoeven we eigenlijk geen kwaad woord aan vuil te maken, de frame-rate is daarentegen een verhaal apart. Met name Asphalt 6 wilde nogal droppen in de framerate wanneer er meerdere auto’s om je heen aan het rijden zijn. Star Battalion had ook overduidelijk last van framerate problemen en dat is toch wel jammer.

Het apparaat van Sony is namelijk snel genoeg om de games goed te kunnen draaien. Crash Bandicoot bijvoorbeeld liep vlekkeloos en zag er nog behoorlijk goed uit. Ook hadden we de game Reckless Racing gedownload van EA Games, deze zag er ontzettend goed uit en had geen enkele framerate problemen, aan het toestel lag het dus niet.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d9b6f93e600c.jpg

Andere titels voor de Xperia Play die je nog kan downloaden (tegen betaling) zijn bijvoorbeeld SplinterCell Conviction HD, Real Football 2011 HD en Assassin’s Altair’s Creed Chronicles HD. Titels die we zelf graag hadden gezien zijn GTA Chinatown Wars, Tony Hawk, Ridge Racer en Street Fighter, want dit zijn toch wel games die je graag op een handheld speelt.

Vrijheid van Android

Wat je niet moet vergeten is dat de Xperia Play verder gaat dan alleen maar de aangeboden Apps en games in de marketplace. Het is namelijk een open-source platform. Zo is het mogelijk om emulatoren te downloaden voor onder andere Nintendo 64 games, Gameboy games, NES, SNES en zelfs de PSone. Daarna is het een kwestie van de controls mappen en je hebt een alles-in-1 handheld en de framerate van de zojuist genoemde emulatoren is ook nog eens perfect.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d9b702069c6a.jpg

De PSone was de enige die het af en toe moeilijk had qua framerate in onder andere Tekken 2, maar de N64-emulator speelde onze Mario 3D perfect af. Dit is toch wel iets wat we niet mogen vergeten, want dankzij de gaming-controls is dit het meest geweldige apparaat om roms op te spelen. Tevens is het hacken wat je voorheen moest doen met je PSP om emulatoren af te spelen, niet meer nodig want met Android werkt dit gewoon out-of-the-box. Een groot pluspunt dus.

De Xperia Play als telefoon

Naast het feit dat je met dit toestel kan gamen, is het natuurlijk ook een smartphone. De hedendaagse concurrentie op smartphone gebied is enorm, je hebt HTC met enorm geweldige HTC-toestellen, de nieuwe Optimus van LG, Blackberry’s en natuurlijk de grote favoriet: iPhone. Deze laatst genoemde heeft naar onze mening nog steeds de beste kwaliteiten als het gaat om het hebben van een smartphone. En ook op al deze toestellen kun je gamen, vooral de iPhone is enorm populair als gaming-device. Je merkt alleen toch wel tijdens het hebben van een Xperia Play dat gamen met toetsen beter is dan welk touchscreen ook, of het nu Retina is of superdeluxe OLED versie 5, er gaat niets boven fysieke knoppen.

http://playsense.nl/plaatjes_2011/img_4d9b70c16b578.jpg

Maar om deze fysieke knoppen te hebben tijdens het gamen moet je toch een paar dingen opofferen. Zo is het toestel redelijk ‘lomp’ door zijn dikheid en qua uiterlijk verslaan de meeste smartphones de Xperia Play op elk vlak, echt slick is die namelijk niet. Naast dat is het toestel redelijk zwaar en dat is tijdens het bellen niet al te plezierig. Als je dus specifiek in de markt bent voor een ‘zakelijke’ of ‘goede smartphone’ dan raden we de Xperia Play af, ook als je graag een spelletje speelt. Een betere keuze zou dan de iPhone 4, LG Optimus 2x Speed of de nieuwe Sony Ericsson Arc zijn.

Conclusie

We hebben in deze review natuurlijk vooral gekeken naar de gaming functionaliteit en op dat gebied kunnen we wel stellen dat we tevreden zijn. De komst van de Xperia Play is in ieder geval een enorm goede ontwikkeling en mobiel gamen wordt met dit toestel dan ook flink op de kaart gezet. We hadden echter het gevoel dat de Xperia Play zich nog verder moet ontwikkelen. Mocht je in de markt zijn voor een Xperia Play is het wellicht een verstand idee om te wachten op de volgende versie van dit toestel. Sony gaat er ongetwijfeld meer mee doen en gezien de vele gebreken die dit toestel nog heeft, is het nog maar de vraag of het goed uit gaat pakken maar het idee is in ieder geval geweldig.