Het is weer zondag en dus krijg je hier een nieuwe Jouw mening voor je kiezen. Ditmaal wil ik eens kijken of het lukt om een sportieve discussie te voeren over de PlayStation 4 en de Xbox One. We mogen dan wel een PlayStation-georiënteerde website zijn, het is best interessant om dit onderwerp hier eens te behandelen. De stelling voor deze week luidt daarom als volgt: ‘Een sportieve discussie voeren over de PlayStation 4 en Xbox One is wel degelijk mogelijk’.

Beide consoles hebben een trouwe schare fans achter zich staan die zweren bij hun favoriete spelcomputer. Zo zijn er hardcore PlayStation fans die er nooit over zullen peinzen om op een Xbox One te spelen en andersom zijn er weer hardcore Xbox fans die nooit op een PlayStation console zullen gamen. Het is interessant om een dergelijk discussie over de voor – en nadelen van beide platformen op internet te volgen, alleen wordt het soms wel erg fanatiek. Dan ontaardt zo’n discussie in een verbaal gevecht waarbij men elkaar dan onaardige bewoordingen gaat toeschuiven en dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Ik vind het juist interessant om nu eens te kijken of we hier met elkaar een gezonde en vooral sportieve discussie over kunnen voeren. Persoonlijk heb ik zelf een lichte voorkeur voor het gamen op de PlayStation 4. Ik vind de DualShock 4 controller namelijk prettiger om mee te spelen en bovendien wil ik PS4-exclusives – zoals The Last of Us: Remastered en straks ook Uncharted 4: A Thief’s End – zeker niet missen. Aan de andere kant zijn er ook op de Xbox One mooie exclusives, zoals (tijdelijk) Rise of the Tomb Raider, Forza 6 en meer.

Wat betreft het online netwerk kan Sony in mijn ogen echter nog veel leren van Microsoft. Xbox Live is over het algemeen veel stabieler vergeleken met het PlayStation Network. Ook Xbox Live ligt er wel eens uit, maar dit komt bij het PlayStation Network toch regelmatiger voor – iets te vaak, eigenlijk. Daarnaast zijn de trage downloads vanaf het PlayStation Network mij persoonlijk een doorn in het oog en dit is bij Xbox Live (ik spreek uit ervaring) toch een stuk beter geregeld. Ondanks mijn lichte voorkeur voor de PS4, is er bij mij echter geen sprake van enige afkeer richting de Xbox One en ikzelf voel die rivaliteit dan ook niet.

Het is dus ook een beetje mijn persoonlijke perceptie op de ‘consoleoorlog’. Ik voel geen rivaliteit of enige afkeer, maar misschien heb jij dat juist wel. Misschien speel je juist liever op de Xbox One en kom je toevallig net voorbij surfen. Misschien speel je wel op beide platformen. Kortom, dit is een altijd actueel onderwerp om eens met elkaar te gaan bediscussiëren. Beide platformen hebben zo hun voor – en nadelen, maar het blijkt alleen soms toch lastig om die voor- en nadelen in een sportieve discussie met elkaar te kunnen bespreken. Desalniettemin wil ik hier graag een poging wagen en ik hoor daarbij graag jullie mening.

Daarbij ben ik benieuwd wat jullie vinden van de rivaliteit die er heerst tussen de PS4 en de Xbox One gamers. Vind je ook dat die rivaliteit soms te ver doorslaat en wat zijn voor jou persoonlijk de redenen om juist voor de PS4 of om voor de Xbox One te kiezen? Of misschien heb je wel beide consoles in huis, dan mag je het natuurlijk ook laten weten! Drop dus vooral je mening in de reactiesectie onder dit artikel, maar let er wel goed op dat je elkaar blijft respecteren. Vulgair en onfatsoenlijk taalgebruik richting andere bezoekers wordt niet getolereerd. Laten we er gewoon zoals altijd een gezonde en sportieve discussie van maken!