Special: Boungie toont Destiny’s nieuwe modus Court of Oryx – Gisteravond was de laatste livestream van Bungie voorafgaand aan de release van Destiny: The Taken King. Eerst had de studio het over de nieuwe economie en hoe alles in de Tower gaat werken om vervolgens één van de nieuwe Strikes te tonen. Vorige week kon je al een impressie krijgen van de nieuwe locatie in Destiny, The Dreadnaught, maar toen ging men snel het gebied in van de Strike. Ruimte voor exploratie was er niet en dus was er nog niet veel te zien van het grote Hive schip. Tijdens de livestream van gisteren ging men echter dieper in op wat je kan doen in de thuisbasis van Oryx.

Tour op The Dreadnaught

Net als de andere locaties, zoals Venus of Mars, kun je Patrol missies spelen waarbij je objecten moet scannen, vijanden moet doden en voorwerpen moet verzamelen. Deze opzet zal hetzelfde zijn in The Dreadnaught, alleen zullen de tegenstanders van een hoger level zijn. Zo was in de stream die je in z’n volledigheid hierboven kunt bekijken te zien dat de vijanden level 36 waren. In de Patrols van nu zijn de Vex of een ander ras ver beneden je eigen level, waardoor je zelfs bijna met een blinddoek rond kan huppelen en het nog kan overleven. Dat is nu anders.

In het schip zullen ook mysteries te ontrafelen zijn en zie je de Hive allerlei dingen ondernemen, zoals rituelen. Als Guardian kun je deze ruw verstoren wat resulteert in een vuurgevecht. De nieuwe locatie moet qua grootte ook voldoende motiveren om alles te onderzoeken. Zo zullen er meerdere ruimtes zijn waar je heen kunt gaan en nieuwe materialen kunt verzamelen. Zo kun je Wormspore vinden waar je bepaalde Legendary items mee kunt upgraden. Dat is op zich niet heel bijzonder, maar je kunt ook Runes vinden en deze zijn een stuk interessanter.

Court of Oryx is een nieuwe vorm van een Public Event

De Runes kun je overal vinden in The Dreadnaught en waarschijnlijk ook aanschaffen bij Eris Morn in de Tower. Deze items kun je gebruiken in de nieuwe modus die Court of Oryx heet. We noemen het zelf een nieuwe modus, maar eigenlijk is het een nieuwe vorm van een Public Event, zoals we vaker zien tijdens Patrol. De Court of Oryx bevindt zich op een vaste plek in het schip, alleen kunnen er willekeurig andere spelers meedoen met jouw fireteam. Je kunt dit betreden met een team van drie en uiteindelijk kunnen zes andere spelers en dus twee andere fireteams meedoen.

Court of Oryx kun je zien als een arenamodus waarin je golven aan vijanden moet zien te verslaan voor loot. Het geinige hieraan is dat degene die zijn Rune gebruikt de meeste loot krijgt. Zo help je elkaar dus aan nieuwe items. Het inzetten van je Rune doe je bij één van de zes beelden. Het eerste beeld staat voor Tier 1 en dit zijn de minder sterke vijanden. Bij elke Rune in het menu kun je zien wat het vereiste Light Level is. In The Taken King zal dit apart zijn van je level en bepaalt de aanvalswaarde van je wapens en de verdedigingswaarde van je armor dit niveau.

Het kan dus zijn dat je net onder het vereiste Light Level zit voor Tier 2, wat 240 is, en dan kan het overleven best pittig zijn. Afijn, even over wat je qua actie en gameplay kunt verwachten in de Court of Oryx. Zodra iemand een Rune heeft geplaatst, verschijnen de vijanden wat in dit geval een variatie zal zijn van Hive en Taken. De game geeft vervolgens aan je team een hint hoe je bepaalde vijanden kunt verslaan. Zo zagen we in de livestream dat er drie Wizards verschenen. De taciek hierachter was dat ze alle drie op zowat hetzelfde moment moesten sterven. Gebeurde dit niet, dan kwam er weer één tot leven.

Kleine arena, chaos en oogt vermakelijk

Doordat ze allemaal ongeveer gelijk gedood moeten worden dien je echt nauw samen te werken en te communiceren. Met vreemden gaat dit lastig, maar Bungie heeft als doel dat spelers elkaar dan uitnodigen voor elkaars chatparty en zo wil de studio het sociale aspect nog meer versterken. Door de opzet lijkt het vooral erg vermakelijk om te spelen, want de arena is niet heel groot terwijl er wel veel vijanden rondlopen. Hierdoor krijg je soms chaotische situaties, waarin je snel moet handelen. Zo was er ook een situatie in de livestream dat er twee Knights van de Hive verschenen en bij één daarvan kon alleen het schild eraf als die dicht bij de andere stond. Normaal loop je liever weg van dit type vijand, maar nu moesten de spelers de ene wel naar de andere lokken.

De actie tijdens de livestream zag er behoorlijk hectisch uit en hoe de vijanden aangepakt moeten worden leek best dynamisch. Toch wachten we af tot we dit zelf kunnen spelen, want we vragen ons wel af hoelang dit leuk en afwissend blijft. De opzet ervan oogt tof en het is iets nieuws. Nieuw is ook het gebruik van zwaarden wat veel te zien was in de livestream. Wederom introduceert Bungie een nieuw wapentype en we kunnen zelf niet wachten om hiermee te gaan hakken. Court of Oryx lijkt een leuke toevoeging te worden tot het normaal wat saaie Patrol en dat is mooi. Hiermee tracht Bungie toch ook meer variatie in de wereld te stoppen en over minder dan twee weken zullen we het zelf kunnen ervaren wanneer The Taken King verschijnt.