http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55e9793b3a02d.jpg

Er wordt vaker over geroddeld dat bepaalde mensen in de industrie, die genieten van de nodige status, worden betaald voor positieve verhalen over een product. Zo roept men weleens dat een bepaalde site geld aanneemt voor een positieve review, of dat een YouTuber een bedrijf in het zonnetje zet zonder erbij te vermelden dat hij hier voor wordt betaald en dat het eigenlijk promotioneel is. Nu komt er heel af en toe een praktijkvoorbeeld naar buiten die deze roddels bevestigd, zo ook nu.

Machinima is namelijk op de vingers getikt door de US Federal Trade Commission toen bleek dat zij YouTubers tienduizenden dollars hebben betaald om de launch van Microsoft’s Xbox One te promoten. Deze promotie moest echter wel onopvallend en nergens was bij de video’s terug te vinden dat het inderdaad om promotie ging en dat mag dus niet.

De deal was simpel, “showcase Microsoft products in positive light” en ontvang een leuk zakcentje. YouTuber Syndicate wist de grootste zak met geld binnen te slepen, hij kreeg maar liefst $30.000 voor een positieve Xbox One review. SkyVsGaming mag ook niet klagen, hij kreeg $15.000.

Machinima then paid more YouTubers a total of $25,000 to create videos that “could not contain anything negative or disparaging regarding Machinima, Xbox One, or any launch title” and “keep confidential at all times all matters relating to [the] agreement.”

De video’s die zij vervolgens voor dit bedrag moesten maken mochten niets negatiefs bevatten over Machinima, de Xbox One of een launch titel van de console. Verder moesten de content creators de deal geheimhouden te allen tijde. Wel hadden zij de keuze de deal niet aan te nemen als ze het ethisch onverantwoord vonden, maar iedereen heeft zijn prijs, zo ook de YouTubers.

De US Federal Trade Commission was dan ook heel duidelijk over deze zaak, dit soort dingen mogen niet gebeuren en als straf is de zaak nu openbaar gemaakt. Iets wat een negatief effect kan hebben op Machinima en haar YouTubers.

“In numerous instances, [Machinima] has failed to disclose, or disclose adequately, that the individuals who posted the reviews were compensated in connection with their endorsements,” it said.

“This fact would be material to consumers in their purchasing decisions regarding Xbox One and the Launch Titles. The failure to disclose this fact, in light of the representations made, was, and is, a deceptive practice.”