http://www.psx-sense.nl/images/file/img_541427cfd9f46.jpg

Eerder bleek uit documenten die gebruikt zijn voor een rechtszaak rondom Destiny dat het originele plan was Destiny 2 deze maand uit te brengen. De documenten refereren naar Destiny onder de naam ‘Project Tiger’ en hiervan was een roadmap verschenen. Deze toonde aan dat het eerste deel aanvankelijk in 2013 had moeten verschijnen, maar dat werd uiteindelijk pas september 2014.

Dat zou betekenen dat de roadmap automatisch mee schuift en dat we dus volgend jaar mogelijk al Destiny 2 kunnen verwachten. De roadmap toont verder aan dat de derde game gepland stond voor 30 september 2017, wat nu waarschijnlijk 2018 is geworden. Uiteindelijk zou dan het vierde deel uitkomen in 2019, wat dan nu vermoedelijk 2020 is. Afsluitend volgt nog het grootste downloadbare content product in de historie van games en die zal worden uitgebracht na het vierde deel, slechts een jaar later.

Dat is tot zover niet heel veel nieuws na het bericht van gisteren, maar er is meer nieuws naar buiten gekomen. Dit alles vanwege de rechtszaak die Marty O’Donnell aanspande tegen Bungie nadat hij werd ontslagen. Hij heeft de rechtszaak gewonnen en dat brengt ons gelijk het nodige aan nieuws.

Marty O’Donnell werd ontslagen omdat hij woorden kreeg met Activision’s marketing team over het maken van de trailers, iets wat Marty normaal altijd deed voor de Halo games. Dit was echter iets wat Activision nu zelf wilde doen en dat zorgde voor spanning in de relatie tussen Bungie en Activision met zijn ontslag tot gevolg. De uiteindelijke reden van ontslag was dat hij niet betrokken genoeg was, wat niet overeenkomt met zijn bewering dat hij juist de trailers wilde maken, maar niet de kans daarvoor kreeg.

Dat is niet het enige, want er ontstonden verder ook nog problemen toen men besloot het verhaal van Destiny drastisch om te gooien in augustus 2013, een maand voor de oorspronkelijk geplande release. Dat zorgde in de al wat gammele situatie voor nog meer conflicten tussen O’Donnell en Bungie, toen werd hem ook (wederom?) verweten niet betrokken genoeg te zijn in zijn werk. Dat punt (zijn echte reden tot ontslag) – wat lang onduidelijk bleef – is nu enigszins opgehelderd.

“While Destiny was planned for a September 2013 release, the story was substantially revised in August 2013. That pushed the release date back to March 2014. O’Donnell returned to work after a vacation, but the audio team and his supervisor did not consider him to be fully engaged in his work. The release date of the game, meanwhile, pushed back to September 2014. Bungie set in motion a process to terminate O’Donnell.”

Dat laatste, betreffende het verhaal, daar is veel om te doen geweest. Het is een lange tijd onduidelijk geweest wat er precies mee was gebeurd en er waren geruchten dat er flink was gesneden op het laatst in het verhaal. Deze geruchten lijken nu onderbouwd en bevestigd te zijn. Zo meldde vroegere testers dat het beta product aanzienlijk anders speelde dan de uiteindelijke game. Er waren cut-scènes in trailers te zien die uiteindelijk nooit in de game zijn verwerkt. Om het blijkbaar ontstane gat in het verhaal enigszins op te vullen is besloten om ‘Grimoire Cards’ in de game te verwerken, om zo het verhaal verder te kunnen vertellen, maar echt een succes was het niet.

Wat helaas niet duidelijk wordt aan de hand van de documenten is waarom men de keuze heeft gemaakt om het verhaal zo drastisch om te gooien. Er is een theorie (met mogelijke spoiler) die uitlegt dat men mogelijk in het verhaal gesneden heeft om de game bij het eerste deel wat te versimpelen. De twist die in de eerste game had moeten zitten was dat de geliefde ‘Traveler’ een bad-guy bleek te zijn en dat in de game zijn ‘ondode instrumenten’ ingezet zouden worden voor alien genocide.

Deze twist zou alsnog kunnen komen, maar omdat men zoveel delen van Destiny uit wil brengen (zoals de roadmap aantoont) zou het kunnen dat dit opgeschoven is naar toekomstige delen. Het is nog steeds geen transparante verklaring waarom het verhaal nu enigszins leeg aanvoelde bij de release, maar het geeft wel enige inzicht op de zaken die hebben gespeeld destijds.