http://www.psx-sense.nl/images/file/img_55f02d67ede12.jpg

Een tijd terug publiceerden wij een column waarin ondergetekende uitlegde wat een grote onzin een ‘curved TV’ nu eigenlijk is. De reacties hierop spraken vervolgens ook nog eens boekdelen en bij aankondigingen op andere websites rondom ‘platte televisies’ zien we dezelfde negatieve toon over deze ontwikkeling terug. Het verkopen van curved TV’s zal ongetwijfeld lonen en er zullen genoeg mensen zijn die het wel waarderen, want je wordt ermee overspoeld in de lokale elektronicazaak.

Het grootste punt van kritiek was dat wanneer je een topmodel TV van bijvoorbeeld Samsung en ook andere fabrikanten wilde uitkiezen, je eigenlijk verplicht was om curved te gaan. Enkel de goedkopere modellen met een slechter paneel werden geleverd in een platte uitvoering, terwijl het paneel in de curved TV’s veel beter waren, maar als je geen curved TV wilde, had je een probleem. Dat gaat Samsung nu oplossen, ze gaan namelijk het topmodel, de Samsung JS9000, die curved is, nu ook uitvoeren in een platte variant met hetzelfde paneel onder de noemer JS8000.

Dit topmodel heeft nagenoeg hetzelfde uiterlijk als de JS9000, alleen de voet is net wat anders. Het scherm alsook het paneel zijn echter hetzelfde, alleen dan plat in plaats van gebogen. Het paneel heeft een 10bit-kleurdiepte en draagt hiermee Samsung’s premium label ‘SUHD’, de S staat eigenlijk voor niets en is er puur om aan te geven dat het een topmodel is. Het scherm is ook in staat om HDR-content weer te geven, alhoewel dat eigenlijk bijna niet beschikbaar is. Amazon Video heeft wat content in HDR en ook Netflix biedt onder andere Marco Polo aan in HDR, maar echt veel voordeel met HDR haal je er eigenlijk pas uit wanneer je een OLED-scherm hebt. Daarnaast biedt dit scherm geen full array local dimming, waardoor het kleurbereik hetzelfde blijft als bij andere LCD-panelen. Enkel de Samsung JS9500 (die fald-backlight heeft) ondersteunt dit en daarmee zal er dus daadwerkelijk een verschil te zien zijn met HDR-content.

Veel HDR-content is nog wat ver van ons af en nog een stap verder dan UHD, we zien wel steeds meer content in UHD, maar ook dit staat nog in de kinderschoenen. Voordat we ook überhaupt games in HDR gaan krijgen zijn we al veel verder, een uitgebreid informatief artikel over HDR kun je onder andere hier terugvinden.

De JS8000 zal in de Benelux alleen leverbaar zijn in het formaat 55 inch en de adviesprijs hiervan ligt op 2500 euro. Koop je deze TV voor 1 november? Dan krijg je er een Galaxy S6 bij. Er zijn winkels die niet aan deze actie meedoen, zonder deze actie betaal je dan zo’n 2100 euro.

Een ander leuk punt is dat de JS8000 geleverd gaat worden met een Gamefly app, die het mogelijk maakt om games te streamen. Deze dienst is te vergelijken met PlayStation Now, ook beschikbaar op Samsung TV’s, alleen helaas nog niet in de Benelux.

Naast de JS8000 heeft Samsung nog een populair Curved UHD-scherm uitgerust in een platte variant, namelijk de JU6800. De JU6800 bevat een 8bit-kleurdiepte en heeft hiermee niet zo’n diep bereik als de JS8000. Hier is de prijs ook naaar, een 55 inch JU6800 scoor je voor 1599 euro.

Samsung JS8000