Review: Destiny: The Taken King


Review: Destiny: The Taken King – Destiny verscheen zowat een jaar geleden en om de game hing toen een aardige hype. Het was de nieuwe IP van Bungie na Halo en dan mogen de verwachtingen hoog zijn. De game had zijn sterke kanten bij de lancering, zoals de gameplay, interessante stijl, goede coöp en de eerste Raid, Vault of Glass. Zwakke kanten waren er ook zeker met een niet al te vriendelijke economie en het gevoel dat er net wat te weinig content in zat. Met de twee uitbreidingen, The Dark Below en House of Wolves, werd de game al meer uitgebreid, maar ook daar gingen er toch nog wat zaken mis. Met Destiny: The Taken King gaat Bungie een nieuw jaar in, waar ze alle kennis en ervaring van het afgelopen jaar in hebben gestopt. Deze versie van Destiny moet als geheel een stuk robuuster en beter aanvoelen en na vele uren spelen kunnen we zeggen dat dit gelukt is en dat The Taken King echt een platform is waar Bungie op door kan bouwen.

Oryx´s wraak en de invasie van de Taken

Iets dat samen ging als iemand kritiek had op Destiny was het argument dat er amper een verhaal in de game zat en dat het ook erg wazig werd gebracht. Veel van het verhaal kwam niet duidelijk naar voren en dat was zonde. De lore is namelijk erg boeiend en gelukkig heeft Bungie voor de verhaallijn van The Taken King een andere aanpak gekozen. Als je de game nu koopt en de normale missies speelt van het origineel én de twee uitbreidingen, dan valt te merken dat er steeds meer verhaal in komt en dat de presentatie ervan beter wordt.

Een klein voorbeeld is dat de Ghost nu anders is doordat Nolan North de stem in heeft gesproken. Dit was even wennen, maar na een tijdje realiseerden we ons dat dit beter bij de game past. Dit is al een ietwat andere aanpak, maar ook nieuw is dat de missies in The Taken King meer volwassen overkomen. Je bent ook niet meer constant computers aan het scannen, zoals voorheen, om zo door te kunnen gaan, want het draait nu meer om actie en mysterie. Scannen met de Ghost kan overigens nog wel, maar dan krijg je meteen in-game meer achtergrond informatie, wat een leuk accent is.

Bij de start van de verhaallijn wordt meteen duidelijk wat er gaande is en dat de mensheid opnieuw bedreigd wordt. Het is Oryx die zint op wraak na de moord op zijn zoon, Crota. De gevleugelde Hive god is van plan om alles uit te roeien wat er op zijn pad komt. Hierbij gebruikt hij Cabal, Vex en Fallen, die hij naar zijn eigen dimensie trekt om er Taken van te maken. Jij zult als speler moeten onderzoeken wat de Taken is, maar vooral het leger een halt toe moeten roepen. Het uiteindelijke doel is om Oryx te verslaan en daarvoor dien je eerst de missies te doorlopen, die stuk voor stuk erg vermakelijk zijn.

Eerst verkenden we de nieuwe, grote en mooie locatie, The Dreadnaught, om vervolgens op de andere planeten in allerlei shoot-outs te belanden. De missies zijn gevarieerd en hoewel deze af en toe oude locaties aandoen, hebben we ons daar niet echt aan gestoord. De reden hiervoor is dat alles meer episch en filmisch aanvoelt. Dit komt door de nieuwe muziek, maar ook doordat meer karakters uit de Tower erbij betrokken zijn. Alle leden van de Vanguard, die over de bewoners op Aarde waken, hebben een rol in het verhaal. Zo heeft Eris Morn, die geïntroduceerd werd in The Dark Below, ook een aandeel. Zij vertelde bijvoorbeeld meer over Oryx, maar de ster van het geheel is toch wel Cayde-6. De Exo, die vertolkt wordt door Nathan Fillion (Firefly), maakt komische en sarcastische opmerkingen waardoor het niet te serieus wordt, maar waarmee ook de verhaallijn van meer sfeer wordt voorzien.

Daarnaast zijn de scènes tussen de missies verzorgd, net als de voice-acting van de overige personages. Het is dan wel een beetje jammer dat je eigen Guardian een stille blijft, maar er echt wakker van liggen, doen we niet. Het verhaal en de sfeer zorgen ervoor dat we gedurende het avontuur erg geboeid bleven en dat is wel eens anders geweest in de normale missies van Destiny. De missies, quests en de vier nieuwe Strikes bevatten bovendien veel mechanieken die we kennen uit eerdere Raids, waardoor het niet alleen maar knallen is, maar ook samenwerken. In sommige Strikes heb je ook afwisselende vijanden, zodat ook daarin meer variatie aanwezig is. De introductie van de Taken zorgt ook voor diversiteit, omdat ze andere eigenschappen en tactieken hebben. Ze teleporteren, zijn agressiever, gedragen zich een stuk slimmer en zijn zo vaker onvoorspelbaar dan de andere rassen. Door deze facetten is er meer diepgang en dynamiek ontstaan.

Een boel toffe quests

De verhaallijn van The Taken King bevat in totaal acht missies, die voor een redelijke speelduur zorgen. Nadien kun je aan de slag met een reeks van quests. The Taken War is zo’n quest, waarin je op Aarde, Venus en Mars af moet zien te rekenen met de Taken. Hiervoor dien je zowel verschillende vijanden als eindbazen af te maken. Door het spelen van deze quests ontvang je nieuwe wapens en armor, maar ook tijdens het spelen zal je voorzien worden van aardig wat loot. In vergelijking met vroeger word je dan ook meer beloond voor je acties, waardoor de quests nu meer aanvoelen als missies. In die zin val je als nieuwe speler echt met je neus in de boter en dat is een positieve vooruitgang.

Veel van de quests zijn echt de moeite waard en dienen tevens als aanloop naar de nieuwe Raid. Maar er zitten ook quests tussen die wat gemakkelijk en onnodig aanvoelen. Verder biedt de game natuurlijk de mogelijkheid om oudere quests op te pakken, waardoor je als speler voldoende tijd kwijt kunt aan dit onderdeel. Een andere toffe nieuwe toevoeging is het zwaard. Met House of Wolves bracht Bungie sidearms als wapentype naar de game en nu kun je er met zwaarden op los gaan rammen, die bovendien belangrijk zijn voor de endgame. Dit zwaard is behoorlijk vet, want je hakt alles in een lekker tempo erg vlot kapot.

Om nog een ander voorbeeld van een quest te geven: de quest van de wapensmid in de Tower. Normaal was hij niet veel waard, maar nu kun je reputatie bij hem verdienen door wapens te testen in het wild, om zo uiteindelijk exotische wapens te verdienen. Deze zijn specifiek bedoeld voor de Titan, Warlock en Hunter. Het is iets nieuws en het is voldoende ingevuld om je een langere tijd bezig te houden.

King´s Fall toont de kracht van Destiny

Voordat we gaan kijken naar de nieuwe subklassen, hebben we het nu eerst over de nieuwe Raid, King’s Fall. Vault of Glass was geweldig en daar waar Crota’s End wat tegenviel, is deze nieuwe Raid erg geslaagd. Het weet bepaalde sterke elementen van beide vorige Raids te combineren en toch daarbinnen een eigen identiteit te behouden. Het bevat mysterie, puzzels en delen waarbij timing, samenwerking en communicatie van groot belang zijn. De Raid begint bij het gedeelte waar ook de nieuwe publieke arenamodus, Court of Oryx (lees er hier meer over), te vinden is en hier werd voor ons al duidelijk dat je deze Raid niet solo kan beginnen, zoals met Crota´s End, waardoor ook het element van samenspel weer meer terugkomt.

De Raid bouwt zich rustig op, maar langzaam aan wordt het qua schaal steeds groter. De Raid voelt dan ook net zo groot aan als Vault of Glass, maar het is wel iets meer direct. Het gaat vooral om de mechanieken die je door moet zien te krijgen. Het start met wat puzzels waarbij je snel van het ene naar het andere platform moet springen waarbij timing natuurlijk een belangrijk rol speelt. Vervolgens tref je wat bazen en nadien weer wat puzzels om zo langzaam maar zeker bij het einde te komen en het gevecht met Oryx aan te gaan, nadat je eerder al een grote knight, ogre en een tweetal wizards hebt verslagen.

Door de mechanieken en nieuwe eigenschappen van de Taken moet je afspreken met je medespelers wie wat doet en hierbij is adequaat communiceren van cruciaal belang. Wat betreft de verschillende confrontaties tijdens deze Raids, daar willen we niet te veel over vertellen, want dat zou zonde zijn. Wat we mee kunnen geven, is dat elke eindbaas echt een gevecht op zich is, waarin je uit moet zoeken wat de juiste manier om deze te verslaan is. Waar het dan uiteindelijk op neerkomt, is dat King’s Fall een zeer geslaagde Raid genoemd mag worden, waarbij timing, communicatie en effectief spelen belangrijke elementen voor succes zijn.

De nieuwe subklasses zijn fantastisch

Na de eerste missie van de verhaallijn kun je met elke Guardian de nieuwe subklassen vrijspelen en deze zijn werkelijk fantastisch en voegen veel toe aan de gameplay. De Titan krijgt met Sunbreaker (Solar als element) een vlammende hamer die je kan gooien naar vijanden. Dat is niet het enige, want je kunt er natuurlijk ook lekker mee rond gaan meppen. Deze hamer is in PvE en PvP zeer effectief en het voelt vooral erg gaaf aan om deze Super te gebruiken. Je waant je zowat Thor.

De Warlock krijgt Arc als element en de Stormcaller subklasse is ook een feest om te hanteren. Je geleid met de Super Stormtrance stroom via je handen en hiermee kun je grote groepen vijanden ineens omleggen. Het is een erg agressieve Super en dat kan ook gezegd worden van Shadowshot, de Super voor de Hunter. Deze Super is een boog van Void, waarmee je vlug vijanden kan doden en tevens een hele groep kunt verlammen, zodat je even op adem kunt komen. Een ander belangrijk detail is dat deze ondersteunende aanval effectief is tegen bazen, zodat jij en je team extra schade aanrichten in een heftig gevecht.

Conclusie

Er valt over The Taken King zo ontzettend veel te vertellen dat we eigenlijk nog lang niet klaar zijn. Alleen al de nieuwe subklassen zijn in onze ogen een reden om de uitbreiding te kopen. Maar ook de missies, quests, Strikes en de Raid, King’s Fall, bevatten zoveel vernieuwing en verbetering dat het gehele pakket eigenlijk per definitie een aanrader is voor elke liefhebber van shooters met RPG-elementen. Toch hadden we graag gezien dat Vault of Glass, Crota´s End en Prison of Elders wat betreft loot een update hadden gekregen, want voor nieuwe spelers is daar weinig reden voor om dat nu te spelen. Fijn is het nieuwe levelsysteem en Infusion (hier meer), omdat het logischer en handiger is. Daarmee is het voor nieuwkomers de beste instap, want het biedt hen de ultieme ervaring. Ervaren spelers krijgen met deze uitbreiding alles wat ze willen hebben en dit legt voor Bungie de perfecte basis om het geheel verder uit te bouwen.

Notitie: We willen even vermelden dat we de PvP content op een later tijdstip nog even inhoudelijk gaan behandelen. De nieuwe modi, Rift, Mayhem Clash en Zone Patrol zijn tot zover erg vermakelijk, maar we wachten liever even Trials of Osiris af, welke momenteel inactief is. In het komende artikel gaan we in één keer alles behandelen op het gebied van de multiplayer.

Pluspunten

 • Prachtige stijl en universum
 • Meer sfeer in het verhaal dan voorheen
 • Veel quests en content
 • Fijne besturing en goede actie
 • Meer mechanieken in activiteiten
 • De Taken zijn slim en uitdagend
 • Nieuw arsenaal met fraaie wapens
 • Verbeterd levelsysteem
 • Nieuwe subklasses spelen heerlijk

Minpunten

 • Oude Raids en Prison of Elders irrelevant
 • Sommige quests wat inspiratieloos

op Metacritic
Boxshot Destiny

Destiny

Releasedatum:
09-09-2014
Genre:
First Person Shooter
Uitgever:
Activision
Ontwikkelaar:

17 reacties

 1.    1320 XP
  nis156's avatar

  Vind het aan de ene kant jammer dat ik niet zo veel meer heb aan mijn gear van voor The Taken King. Aan de andere kant is het juist leuk omdat je dan nieuwe gear moet vinden.

 2.    477 XP
  Dragonborn's avatar

  Ik was eerst erg boos dat alle voorgaande dlc waardeloos was geworden en dat de mensen die the taken king niet kochten eigenlijk benadeeld worden. Maar ik vind destiny echt een supergame dus heb the taken king toch maar aangeschaft. Game on Guardians!

 3. Anoniem -   
  194.171.51..xxx's avatar

  Ik wacht wel op de onvermijdelijke GOTY editie…

 4.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @nis156: Had ik eerst ook, maar om nu altijd maar met de Fatebringer de schieten wordt ook snel saai. De nieuwe wapens zijn best tof en vooral de exotics.

  Daarnaast is dit ook een proces wat je bij andere mmo’s ook ziet. Je krijgt nieuwe speeltjes, maar de echte raid wapens hou ik wel. Handig voor de oude raids.

 5.    880 XP
  WoofeR's avatar

  —> Oude Raids en Prison of Elders irrelevant ????

  Snap niet dat dit een minpunt is, want ze zijn juist voor nieuwe spelers juist enorm belangrijk om te doen, dus wat jij aangeeft in de review juist niet (!), ze zijn namelijk misschien minder interessant voor de spelers die langer Destiny spelen…

 6.    1959 XP
  Faunus's avatar

  @WoofeR: De wapens en armor die je krijgt zijn niet van het juiste light level en om die reden irrelevant voor oude en nieuwe spelers. Men moet de raids zeker proberen, maar voor de loot is het amper van belang.

 7. Anoniem -   
  84.241.213..xxx's avatar

  @WoofeR: exact, ik vind het wel erg smerig dat ik bijvoorbeeld niet meer gewoon ‘control’ kan kiezen… Ze dwingen je gewoon om ttk te kopen, maar ik geef niet toe! Ik speelde destiny tot januari en doe nu alleen nog maar crucible! Lekker lopen in mn crota gear lvl 34 met de oude suros en fatebringer lol 😉

 8. Anoniem -   
  62.140.132.xxx's avatar

  @WoofeR: zodra je ttk heb aangeschaft zul je weinig tot geen tijd spenderen aan het Looten in the prison of elders, je kan enkel ‘oude’ loot vinden wat het irrelevant maakt inderdaad.

  Verder een goede review, Destiny is nu de game die het bij de release had moeten zijn.

 9.    2392 XP
  peyj's avatar

  Ik speel hoofdzakelijk alleen, dus dan zijn Raids sws niet te doen. Clans e.d. voelt direct aan als een verplichting om mee te doen als ze online zijn. Dus de oude Raids heb ik zelf ook nooit gedaan (mede doordat mn level te laag was). De nieuwe wil ik wel een keer proberen.

  Ik vond het zelf jammer dat ik een week voor de update een nieuwe exotic helm had gekocht die nu waardeloos is (gelukkig alweer een nieuwe kunnen krijgen). Grootste minpunt vind ik dat mn vanguard points in rook zijn opgegaan. Volgens mij krijg je daar wel rep. voor terug, maar ik had liever legendary points gehad.

 10.    1178 XP
  chris65's avatar

  Goede review. Ik speel de ttk met veel plezier. Eerder twijfelde ik nog om hem aan te schaffen. Nu alleen maar plezier.

 11. Anoniem -   
  84.85.9.xxx's avatar

  Dit allemaal had het bij de launch moeten zijn.

  Door destiny heb ik de overstap gemaakt van ps3 naar ps4 maar ondanks dat destiny heerlijk wegspeelt en fijn aanvoelt was ik er na een paar dagen al op uitgekeken. Ik geloof dat ik level 12 of 13 ofzo ben.

  Ben ook niet van plan om nog al die uitbreidingen er bij te kopen. Al met al een flink bedrag boven op de 60 euro die destiny bij launch kostte. Jammer dat je zo dik moet betalen om het gevoel van een volledige game te verkrijgen.

  Beter pakken ze dit de volgende keer anders aan, ps4 zit nu braaf te wachten tot fallout 4 uitkomt.

 12.    8 XP
  DNCNN's avatar

  Mensen die nu Destiny kopen zijn veel voordeliger uit dan mensen die al sinds “Year One” meedoen, Destiny kost nu 60 euro inclusief, House of Wolves, The Dark Below en The Taken King. Erg jammer.

  Ik heb verder zelf het gevoel (zoals veel andere Destiny spelers) dat Destiny nu pas echt een spel is en we in “Year One” slechts een beta hebben gespeeld.

 13. Anoniem -   
  84.30.90..xxx's avatar

  Voor mij is destiny een zoethouder tot fallout 4 en battlefront uit komt.
  de volgende 2 dlc zal ik niet meer kopen.
  Kijk wel hoe destiny 2 wordt.

 14. Anoniem -   
  86.84.228.xxx's avatar

  Over dat irrelevant van de oude content, aan de ene kant is dat zo maar aan de andere kant, een echte destiny speler is up to date en heeft de oude content al zovaak gespeeld dat ze niet eens meer zoveel zin hebben om elke week de oude raids en de poe te spelen.
  Daarbij moet ik zeggen dat de nieuwe content erg vet is en ik totaal geen zin meer heb in de oude content. Ik denk dat bungie zich heel erg richt op de die hard detiny spelers wat jammer is voor de casuals, maar beter voor de echte destiny spelers.

 15. Anoniem -   
  31.201.47..xxx's avatar

  Ik heb het voor 90 euro gekocht en vindt het waard!
  Ik vindt letterlijk alles leuk en aardig maar helaas heb ik geen vrienden/bekenden die destiny spelen waar door ik nooit raids kan spelen je bent verplicht om met 3-4-5-6 spelers tegaan spelen. En mensen die wel veel bekenden hebben en raids spelen lopen dus automatisch ook altijd voor met armor/attack tenminste dankzij de beloningen die ze krijgen van raids
  Hoop dat hier mensen zijn Waar we een team kunnen vormen
  Ps4-psn : turkpower010

 16. Anoniem -   
  77.248.194..xxx's avatar

  @31.201.47..xxx:

  Www.destinylfg.com

 17. Anoniem -   
  83.163.99.xxx's avatar

  @DNCNN: Nee, mensen die nu Destiny kopen missen een jaar ervaring en plezier. Die zullen nooit weten hoe het was om voor het eerst voet te zetten in Vault of Glass of moeite hebben met Crota. Die spelen de main story en missies tot level 25 en dan gaan ze TTK levelen. Invasie van Crota’s mensen op de patrols zijn weg en vervangen door de Taken.

  OT: Grootste pluspunt is je fysieke level en light level apart.
  Grootste minpunt vind ik de moeilijkheidsgraad. Ze hebben het te simpel aangepakt. Gewoon meer beestjes met tracking, aimbot en wallhack en voila moeilijker. Had voor mij wel wat beter gekund. Vooral de laatste Echo of Crota missie is absurd. Of course is het moeilijk maar wel een beetje de simpele weg gekozen om iets moeilijk te maken.

Destiny is dit weekend in de aanbieding in de PlayStation Store
Age of Triumph live-event voor Destiny toont zich in launch trailer
Bungie geeft details over de loot die je krijgt via Destiny’s Age of Triumph
Bungie introduceert wekelijkse rituelen voor Destiny met Age of Triumph