http://playsense.nl/images/file/img_55ffef01546fd.jpg

Het is momenteel iets waar veel PS4-gamers mee kampen. Als we de PSX-Sense comments een beetje lezen en ook andere fora, dan komt er telkens één onderwerp weer ter sprake; ruimtegebrek op de PS4. Je zou denken dat mensen die alleen digitale games kopen hier meer last van hebben, maar niets is minder waar. Fysieke games vragen ontzettend veel ruimte om te kunnen installeren, bijna net zoveel als de digitale versie. Enkele fysieke games die het absoluut veel te bont maken met installaties zijn onder andere Battlefield 4 met 36.4GB en Killzone: Shadow Fall met 38.2GB. Als je dan bedenkt dat hierna ook nog een hoop patches zijn uitgebracht, dan loopt de benodigde ruimte al heel snel op.

Met name de release van day-one patches, soms zo groot als 3.5GB, gooien vaak nog een schepje bovenop de enorme initiële installatie van de game, om over downloadbare content nog maar te zwijgen. Dit alles zorgt ervoor dat wanneer je enkele grote games installeert, de harde schijf van de PS4 behoorlijk snel vol kan raken. De grote installaties zijn vaak vooral te wijten aan slechte compressie en trage leessnelheden van de Blu-ray discs. Men wil natuurlijk dat alles in een game zo soepel mogelijk geserveerd wordt en een harde schijf is hier vaak veel sneller mee dan een disc. Er zijn ontwikkelaars die soms wel iets meer moeite doen om de installatie te beperken, zo vraagt MGS V 25.1GB van de harde schijf in je PS4.

Met de vele games die dit najaar uitkomen zullen een hoop gebruikers weer genoodzaakt zijn om hun PS4 HDD op te schonen, maar een betere keuze is toch het upgraden van je HDD. Het installeren van een nieuwe harde schijf betekent niet dat je alles kwijtraakt, want zoals Sony hier in de gebruiksaanwijzing aangeeft kun je dit makkelijk back-uppen. Voor slechts 65 euro kun je al een HGST Travelstar 7K1000 1TB aanschaffen en installeren, die de opslagruimte van je PS4 verdubbeld (als je een console hebt met 500GB).

Dit geeft je al iets meer ademruimte, maar als je van plan bent nog lang van je PS4 gebruik te maken, dan raden we je toch aan eerder voor een 2TB schijf te kiezen, mits je budget dit toelaat. Dit is namelijk wel iets prijziger, want je betaalt er al snel tegen de 150 euro voor. Met 1TB heb je in ieder geval al wel een enorme winst als je van een 500GB schijf komt, maar het voelt misschien wel als ‘sneu’ geld, omdat je hier ook een game voor had kunnen kopen. Toch is het een verstandige uitbreiding, want de patches zullen alleen nog maar groter worden, installatiegroottes nemen toe en dan is er ook nog de nodige downloadbare content die je graag zou willen spelen.

Gelukkig heeft Sony voor de nieuwkomers die nog zonder een PS4 zitten wel een 1TB-bundel op de markt gebracht. Mocht je dit najaar een PS4 aanschaffen, wees verstandig. Koop een 1TB PS4.

We zijn ook wel benieuwd of jij je PS4 al voorzien hebt van een grotere HDD? Mocht je dit nog niet gedaan hebben, wat houdt je tegen?