Special: De online modi van PES 2016 nader bekeken


Special: De online modi van PES 2016 nader bekeken – In onze review van vorige week heb je al kunnen lezen dat PES 2016 weer helemaal terug is en wij beloonden deze footie dan ook met een zeer mooi cijfer. Dat cijfer was echter gebaseerd op het totale offline gedeelte van de game, maar nu PES 2016 inmiddels is verschenen, zijn de servers live en hebben wij de verschillende online modi uitgebreid kunnen spelen. Om het geheel compleet te maken, hebben we daarom deze special opgesteld om ook onze bevindingen met de online modi van PES 2016 met je te delen.

Niet anders dan de vorige keer

Ten opzichte van PES 2015 is er aan het aantal beschikbare modi niets veranderd. Je kan nog steeds ‘snel zoeken’ om tegen iemand anders online een wedstrijd te spelen, maar je kan ook in een vriendschappelijke lobby gaan om daar een tegenstander uit te nodigen. Tevens heb je nog de online competities waar je je op bepaalde tijden voor kunt inschrijven en de online divisies waarin je kunt promoveren of degraderen. Tot slot heb je nog Teamspel en MyClub. Die laatste is eigenlijk de tegenhanger van FUT (FIFA) en hierin moet je proberen om een team op te bouwen door spelers te trainen of betere spelers aan te trekken.

Weinig lag en verschillende tegenstanders

Te beginnen met Teamspel, hier ben jij één speler op het veld terwijl alle andere posities worden ingenomen door menselijke tegenstanders. Zodra de host van je team de club heeft gekozen heb je de gelegenheid om zelf een positie op het veld te kiezen. Onze ervaring leert dat je hier wel snel moet zijn met het kiezen, aangezien er meer mensen zijn die bijvoorbeeld in de spits willen spelen.

Dit is niet onze meest favoriete modus en als we heel eerlijk zijn komt dit doordat je hier als individu niet de controle hebt over het gehele spel. Je bent hier van tien (of minder) andere mensen uit je team afhankelijk en je moet goed met elkaar communiceren om wedstrijden te winnen. Zo kan je onderling tactieken bedenken en het spel op elkaar afstemmen. Tijdens de potjes die wij in deze modus hebben gespeeld voelde de verbinding ook met enige regelmaat wat ‘laggy’ aan, iets wat niet het geval was in de andere modi die we speelden.

Hou je aan de tijd en scoor punten

Dan over naar de opzet van de online competities, die is eveneens ongewijzigd gebleven. Nog steeds kan je op bepaalde tijdstippen toegang krijgen tot een competitie. Je krijgt dan een bepaalde tijd om een aantal potjes te spelen waarbij je moet proberen om in drie opéén volgende wedstrijden zoveel mogelijk punten te behalen. Heb je meer punten behaald dan een flink aantal andere spelers, dan ga je door naar de knock-out fase en kan je proberen om de finale te bereiken.

Scoor punten en tref pittige tegenstanders

Net als in FIFA heb je ook in PES 2016 verschillende online divisies waarin je kan spelen. Bij het begin start je in de laagste divisie en moet je punten zien te behalen om uiteindelijk te kunnen promoveren. In de onderste regionen is dit wat eenvoudiger. Wanneer je een paar winstpartijen boekt en verder niet al te veel meer verliest lig je al op koers voor promotie. Verlies je onderweg echter teveel punten, dan gaat je ‘prestatielijn’ weer omlaag en daardoor kan je weer onder de promotiegrens terecht komen of zelfs degraderen. Je kan het jezelf echter hier ook gemakkelijker maken.

Als je eenmaal het benodigde aantal punten hebt gehaald, dan kan je er namelijk voor kiezen om gelijk in een volgend seizoen in een divisie hoger te starten. Het niveau gaat hier steeds omhoog naarmate je in een hogere divisie terecht komt, dan tref je ook tegenstanders die meer ervaring hebben. Fijn aan deze modus is verder dat je niet (zoals dit vaak met FIFA het geval is) voornamelijk wedstrijden speelt tegen Real Madrid, Barcelona of Bayern München. Wij zijn hier bijvoorbeeld ook teams tegengekomen als AC Milan, Napoli, AS Roma of Arsenal.

MyClub

De laatste online modus die we hier bespreken is MyClub wat min of meer dus de tegenhanger is van FUT. Je begint hier met een team van nietszeggende spelers die allemaal vrij matige statistieken hebben. Je hebt hier als doel om je team beter te maken en dat doe je uiteindelijk door spelers met betere statistieken aan te trekken. Eerst begin je met het kiezen van een trainer die je later overigens ook weer kan vervangen. Het is daarbij tevens belangrijk om de teamgeest te verhogen, hierdoor gaat je gehele team beter functioneren.

Je teamgeest versterken doe je onder andere door spelers te selecteren die meer affiniteit hebben met de teaminstructies van de trainer. De teamgeest wordt hier echter ook beïnvloedt door de speelstijlen van de spelers en door hun geschiktheid voor de posities waarop je ze neerzet. Andere spelers aantrekken doe je onder andere door gebruik te maken van scouts en van zaakwaarnemers. Daarbij krijg je betere spelers wanneer je gebruik maakt van de diensten van een ‘speciale zaakwaarnemer.’

Hiervoor heb je weer MyClub munten of GP nodig, daarmee kan je scouts of zaakwaarnemers inhuren, maar je kan met deze valuta tevens andere spelers vastleggen. Spelers kan je zelf ook weer beter maken door ze te trainen en dat doe je door een speler aan te wijzen als hulptrainer. De statistieken van spelers worden echter ook automatisch beter naarmate je veel wedstrijden achter elkaar speelt. Wedstrijden met je team speel je hier tegen de CPU of tegen andere mensen. Je kan er ook voor kiezen om een wedstrijd te simuleren waarbij beide teams dan door de CPU bestuurd worden.

Conclusie

PES 2016 biedt met zijn online modi weinig vernieuwing. Dit betekent echter niet dat je geen plezier zult beleven aan het online voetballen. Met name de online divisies zijn nog steeds behoorlijk verslavend. Teamspel is wat ons betreft de minst aantrekkelijke modus, MyClub is dan echter weer verrassend leuk en ook niet ingewikkeld qua opzet. Deze modus is samen met de online divisies voor ons ook de reden waarom je PES 2016 online wil spelen. Belangrijk hierbij om aan te geven is dat op wat lag bij Teamspel na verder alles als een zonnetje werkt. We hebben tijdens het spelen nagenoeg geen problemen gehad, wat de speelervaring natuurlijk ten goede komt.

Boxshot Pro Evolution Soccer 2016

Pro Evolution Soccer 2016

Releasedatum:
17-09-2015
Genre:
Sport
Uitgever:
Konami
Ontwikkelaar:

6 reacties

 1.    227 XP
  arian's avatar

  Weten jullie of je net als bij Fifa ook samen met een vriend (local en/of online) co-op tegen een ander kunt spelen? Voor ons ‘vriendengroepje’ tot dusver de dealbreaker geweest om niet over te stappen op PES…

 2.    4935 XP
  tyger1's avatar

  Ik blijf erbij PES16 is de beste voetbalgame , ik heb geen last gehad online en jullie niet dus zoveel te beter .
  Btw ze hebben al die online problemen gepatcht , daarom zal het tranfersrooster ofline maar op 29 ocktober een update krijgen voor online word die 1week ocktober verwacht .

 3.    4935 XP
  tyger1's avatar

  @arian: Oja op je vraag er staan 8 ps4 bakjes op het scherm voor je begint te spelen , ik denk dat je het in co-up kan maar ik ben het niet zeker .
  Waarom zouden er zoals bij FiFa 4 x 2 bakjes met thuis en uit op staan .

 4.    2123 XP
  Mrduckie88's avatar

  Ik wou niet een fifa of pes halen, win k er potver 1 bij een like actie op FB (fifa 16 ps4)

  Maar tot dusver alles behalve onder de indruk…

 5. Anoniem -   
  84.83.180..xxx's avatar

  Waarom hebben plaatjes zon rare verhouding op de mobiele site?

 6.    361 XP
  Denders's avatar

  @arian: ja dat kan alleen wel omslachtig. Dat moet je een teamgame aanmaken waar 4 spelers in kunnen. Dan kan je allebei any kiezen. Je bent dan eigenlijk een teamgame aan het spelen maar het speelt zoals bij FIFA een 2vs2 game speelt. Je kan dan ook 1 poppetje kiezen. Dan voelt het weer aan als clubs.

Sony en Konami brengen in juni een UEFA Euro 2016 PS4 bundel uit
Euro 2016 palmt vanaf nu volledig gratis PES 2016 in
PES Euro 2016 (EK) downloadbare content aangekondigd en voorzien van details
Vijfde deal in de 12 Deals of Christmas actie geeft korting op PES 2016