Tien redenen om uit te kijken naar Call of Duty: Black Ops III – Eén van de grote games die dit najaar nog gaat verschijnen is natuurlijk Call of Duty: Black Ops III. Over deze shooter heb je hier op PSX-Sense al het één en ander kunnen lezen én kunnen bekijken. Tevens was er de multiplayer beta waaraan je kon deelnemen. Heb je de beta niet kunnen spelen of heb je voor jezelf nog niet bepaald of je deze game in huis gaat halen, dan doe je er zeker goed aan om deze special te lezen. In de top tien hieronder geven we je namelijk tien redenen om uit te kijken naar Call of Duty: Black Ops III.

10. De ondersteuning van eSports!

Meer dan ooit zal Call of Duty: Black Ops III zich gaan focussen op de competitieve speler en dan in het bijzonder op eSports. PlayStation fans mogen zich daarbij in de handen wrijven, want met Call of Duty: Black Ops III zal de PlayStation 4 ‘the new home’ worden voor Call of Duty eSports. Alle officiële Call of Duty eSports wedstrijden zullen met ingang van Black Ops III namelijk op de PlayStation 4 gespeeld gaan worden. Daarnaast heeft Treyarch inmiddels een sloot aan features bekendgemaakt waarmee de competitieve gamer zich straks helemaal uit kan leven. Zo keert League Play, de overkoepelende competitieve modus uit Call of Duty: Black Ops II, terug onder de naam ‘Arena’ en tevens wordt het nieuwe ‘Ban and Protect’ systeem geïntroduceerd. Hier kunnen spelers voorafgaand aan een competitief potje Black Ops III items selecteren die gebanned worden of juist behouden moeten blijven. Dan is er ook nog de Specialist Draft, waarbij iedereen uit één team met een andere Specialist moet spelen.

9. De Call of Duty: World League

In het verlengde van het onderwerp dat we hierboven beschreven ligt de Call of Duty: World League, een competitie voor zowel amateurs als voor profs. Deze competitie komt ter vervanging van de voorgaande Call of Duty kampioenschappen en kent een meer open benadering. Call of Duty: Black Ops III zal de eerste game zijn waarmee je de kans krijgt om aan de Call of Duty: World League deel te nemen. Er zullen meer regionale competities zijn die weer zijn onderverdeeld in twee divisies. Zo is er een Pro Division en een Challenge Division. De Pro Division is opgedeeld in twee seizoenen en in de Challenge Division, die gericht is op amateurs, zullen gamers het tijdens verschillende LAN-evenementen tegen elkaar op kunnen nemen. Vanuit beide divisies bestaat er een kans om door te stoten naar de uiteindelijke finale van de Call of Duty: World League. Als je dus al van plan was om competitief Call of Duty te gaan spelen, dan heb je nu nog meer reden om straks flink wat speeluren in Call of Duty: Black Ops III te gaan steken!

8. Een spectaculair verhaal met intrigerende personages

Herinner je je nog het begin van de eerste Black Ops? De scène waarin het je doel was om de ex-president van Cuba, Fidel Castro, te vermoorden? Of die scène uit Call of Duty: Black Ops II waarin je tijdens een geheime missie met je wingsuit samen met maten door de jungle vliegt? Treyarch heeft met de eerste twee delen uit de Black Ops serie absoluut bewezen dat ze spelers een spannend en explosief verhaal kunnen voorschotelen. Ditmaal speelt het verhaal zich ver in de toekomst af. De technologie is ons inmiddels zover vooruit gesneld dat we in staat zijn om van onszelf supersoldaten te maken en dat is precies waar het nu fout gaat. Een interessante insteek voor een verhaal waarin we wellicht onder hoogspanning weer een aantal memorabele missies zullen moeten zien te voltooien.

7. Coöp campagne voor vier spelers

Net als destijds met Call of Duty: World at War zul je de verhaallijn van Call of Duty: Black Ops III weer met anderen online samen kunnen spelen. Elk level waar je tijdens een missie in terecht komt, zal een ‘open opzet’ kennen. Het leuke aan dit concept is dat je als groep met elkaar een missie samen kan spelen, terwijl je daarbij wel je eigen tactiek kan hanteren en je eigen route kan uitstippelen. Zo kan je, ondanks dat je samen speelt, toch een (gedeelte van een) missie op een andere manier beleven dan één van je vrienden. Tevens kun je ook nog eens op elk moment instappen bij je vrienden, ook al spelen zij een andere missie dan jij. Dit klinkt interessant, al is het natuurlijk nog even afwachten hoe dit precies uitpakt. Wel valt er natuurlijk nog meer lol te beleven wanneer je samen met je vrienden het verhaal van Call of Duty: Black Ops III kan ervaren.

6. The Safe House

Binnen de singeplayercampagne heb je als speler de mogelijkheid om je soldaat geheel naar eigen inzicht te voorzien van allerlei gadgets en nieuwe wapens, zo kan je je uitrusting en je klasse tussen elke missie door aanpassen. Je hebt nu echter niet langer een eenvoudig menu, maar letterlijk een veilige haven (lees: basis) waar je even tot rust kan komen. Deze basis heet ‘The Safe House’ en dient tevens als een soort hub waar je interactie met andere spelers kan hebben. Zo kan je van daaruit makkelijk andere spelers joinen tijdens missies en je kan op die plek ook met elkaar overleggen welke tactiek er gebruikt gaat worden tijdens de volgende missie. The Safe House dient ook als plaats waar je naar online matches kunt zoeken. We zijn dan ook erg benieuwd naar hoe groot zo’n Safe House is en wat je er nog allemaal in kan doen.

5. De Cyber Cores

Doordat er een stukje hardware in het hoofd van je personage zit geïmplementeerd, ben je een supersoldaat die gebruik kan maken van speciale eigenschappen. Deze eigenschappen worden Cyber Cores genoemd en geven je een specifiek voordeel op het slagveld. Met het gebruik van Cyber Cores kan je bijvoorbeeld vijandelijke robots en drones hacken of een zwerm nanobots in brand steken én je kan jezelf daardoor ook sneller voortbewegen en wapens nog sneller gebruiken. Tegenstanders elektrocuteren, tijdelijk verblinden of zelfs even onzichtbaar zijn, behoren ook nog tot de mogelijkheden. Je hebt dus behoorlijk wat opties om de strijd geheel op je eigen wijze aan te gaan. Dit maakt de actie nog dynamischer en het nodigt uit om missies vaker opnieuw te spelen, zodat je dan andere Cyber Cores kan gebruiken.

4. De uitgebalanceerde multiplayer maps

Call of Duty: Black Ops III bevat natuurlijk weer een multiplayer segment en dat is wellicht ook de hoofdreden voor de meesten van jullie om deze game aan te schaffen. Herinneren jullie je bijvoorbeeld nog de maps uit Call of Duty: Black Ops, zoals ‘Villa’, ‘Summit’ en natuurlijk ‘Nuketown’? Of memorabele maps uit Call of Duty: Black Ops II, zoals ‘Hijacked’, ‘Carrier’ of ‘Raid’? Deze maps leenden zich uitstekend voor de klassieke gameplay waar Call of Duty zo om bekend staat. Wat Black Ops III betreft, hebben we met de beta al de maps ‘Hunted’, ‘Combine’, ‘Evac’ en ‘Stronghold’ kunnen spelen en ook deze vier de maps kenmerken zich door hun specifieke opzet waarin de gameplay van Call of Duty: Black Ops III volledig tot zijn recht komt. Daarmee staan deze nieuwe maps in de traditionele lijn van kwaliteit door de gehele Black Ops franchise heen.

3. De nieuwe ‘moves’

Binnen de zo gekende gameplay zijn er ook een aantal zaken veranderd. Zo kan je zijwaarts tegen een muur van een gebouw oplopen en dat bijvoorbeeld combineren met een double-jump. Nadien kan je er nog even een power-slide achteraan gooien en het vervolgens afmaken door zijwaarts te ‘dashen’, om zo vervolgens je vijanden met een mêleeklap uit te schakelen. Je kan in bepaalde maps zelfs onder water zwemmen, terwijl je nog steeds je wapen kan trekken om andere spelers af te knallen. Tevens kan je als je over rotsen of andere objecten heen klimt zelfs nog tijdens je klim op tegenstanders blijven schieten. Iets dat niet mogelijk was in de voorgaande Call of Duty games. Treyarch wil je hiermee continu in de actie houden. Dit is een kleine, maar toch zeker unieke feature die de gameplay verder moet verfijnen.

2. De Specialisten

Wie de beta gespeeld heeft, is hier al mee bekend. In de multiplayer speel je namelijk niet langer de anonieme soldaat. Nu stap je in de schoenen van één van de negen zogenaamde specialisten. Voor wie de beta niet gespeeld heeft of voor wie hier sowieso onbekend mee is, klinkt dit wellicht wat abstract. Dus hier volgt even een korte toelichting: specialisten zijn verschillende soldaten die in de game elk een eigen verhaal kennen en over verschillende specifieke eigenschappen beschikken. Ook verschillen de specialisten van elkaar als het op de wapens aankomt en door vooral veel vijanden overhoop te knallen, loopt er een meter op. Zodra deze vol is, kan je de speciale aanval die per specialist verschilt inzetten, zodat je meer spectaculaire kills kunt maken. Je bent daarmee ook voor korte duur even in het voordeel. Dit is een interessante twist die wordt toegevoegd en dat lijkt de gameplay gelijk een stuk dynamischer te maken.

1. De Zombies modus

Niet de multiplayer modus, maar de Zombies modus zetten we hier op één. Dit is dé modus waarmee Treyarch vanaf Call of Duty: World at War zijn faam heeft opgebouwd. Miljoenen gamers van over de hele wereld spelen nog steeds de Zombies modus uit de vorige Black Ops games, wat wel iets zegt over de populariteit van deze modus vandaag de dag. Wat deze modus verder interessant maakt, is dat het een op zichzelf staande verhaallijn met intrigerende personages kent. Uit de beelden die we tot nu toe van de Zombies modus van Call of Duty: Black Ops III hebben gezien, blijkt bovendien dat we het straks weer mogen opnemen tegen een breed scala aan bijzondere vijanden. Fans gaan met het spelen van deze modus ongetwijfeld opnieuw veel plezier beleven. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat Treyarch ons de beste Zombies ervaring tot nu toe zal gaan voorschotelen.

Zijn er voor jou nog andere redenen om naar Call of Duty: Black Ops III uit te kijken? Laat het dan hieronder zeker even weten! Call of Duty: Black Ops III verschijnt op vrijdag 6 november op onder andere de PlayStation 3 en PlayStation 4.