Gespeeld: Sébastien Loeb Rally Evo


Gespeeld: Sébastian Loeb Rally Evo – Sébastien Loeb Rally Evo zou dit najaar tegenover WRC 5: FIA World Rally Championship komen te staan. Grappig genoeg een franchise waar de ontwikkelaar van Sébastien Loeb Rally Evo tot 2013 aan heeft gewerkt. Milestone achtte het echter verstandig om de game naar begin 2016 uit te stellen, omdat het nog wat meer werk nodig had. Of het ook daadwerkelijk zinvol is geweest gaan we pas volgend jaar zien, maar een nieuwe hands-on indruk heeft ons in ieder geval positief gestemd.

Intense beleving

Op de Gamescom kon ik voor het eerst met Sébastien Loeb Rally Evo aan de slag en daar heb ik op zich redelijk kennis kunnen maken met deze game. Het enige ‘probleem’ was echter dat ik in een veel te kleine playseat gepropt werd om te kunnen racen, met als gevolg dat mijn stuurmanskunsten niet bijster goed uit de verf kwamen. In mijn recente hands-on, van een meer uitgebreide demo overigens, kon ik gelukkig gewoon met de controller aan de slag waardoor de ervaring gelijk een stuk beter aan te voelen was.

Wat gelijk opviel bij de hands-on was dat de ervaring vrij intens te noemen is. Naast een gewone rally reed ik ook nog een race in Rally Cross en in beide races kwam het vooral neer op adequaat reageren en goed met je auto omgaan. Deze game is namelijk allesbehalve een gemakkelijke racer en dus dien je goed de auto onder de knie te krijgen, anders ga je hopeloos de mist in. Nu is het ook weer niet zo dat het praktisch onbestuurbaar is, het is simpelweg een kwestie van de feeling krijgen en goed opletten. Deze feeling lijkt goed te zitten, want het was een verademing om te racen.

Dat zit hem voornamelijk in het gegeven dat het rijgedrag en de feedback die je krijgt nog natuurlijker aanvoelt dan in het recent verschenen WRC 5. Daarbij heb je niet alleen te maken met je eigen kunnen, maar ook met secundaire factoren. Iets wat goed merkbaar was bij Rally Cross, waar we op sommige momenten geen hand voor ogen zagen. Dat is niet omwille van een matige visuele kwaliteit, maar omdat andere auto’s dermate veel stof deden doen opstuiven dat het soms lastig was om de baan te zien. Uitdagend is het zeker, realistisch des te meer wat dus voor een intense beleving zorgt.

Goed begin is de weg tot succes?

Een eerste indruk is veelal cruciaal voor de meningsvorming rondom in dit geval een entertainmentproduct. Op de Gamescom verlieten we de presentatieruimte met erg veel vragen, maar wel met een positieve indruk. Nu we de game op een meer prettige manier hebben kunnen spelen ontstaat de indruk dat ook de gameplay in orde lijkt te zijn. Toch moeten we altijd wat voorzichtig zijn bij studio’s met een wisselvallige reputatie. Dat is ook aan de orde bij Milestone, maar toch geef ik ze in het geval van Sébastien Loeb Rally Evo een goede kans van slagen.

Zeker na het vrij matige WRC is dit echt letterlijk een stap vooruit om te spelen en dat puur op basis van de gameplay. Dat is dus al een flinke streep voor hebben op de concurrent en dat is voor liefhebbers natuurlijk goed nieuws. Het hangt echter van meerdere factoren af, want gaat de structuur van de game interessant genoeg zijn en weet het voldoende variatie – of belangrijker nog – nieuwigheden te brengen? Je merkt het, we zitten nog steeds met vragen, maar na twee keer een flinke race te hebben gereden ontstaat het gevoel dat het wel goed zit met deze racer.

Aangenaam spektakel

Dan is er nog het visuele aspect en ook daar lijkt de game succes in te boeken, want het ziet er over het algemeen behoorlijk netjes uit. Details, zoals opstuivend stof dat je beeld doet verblinden, voegen bovendien veel toe aan de authenticiteit en het ruwe dat met rally gepaard gaat. Dan is er nog het lekkere motorgeluid dat goed aansluit bij de beleving en een besturing die uitdagend is, maar wel voldoening biedt als je met succes je auto door een lastig parcours heen stuurt.

Een andere interessante toevoeging die des te meer aan een authentieke ‘Sébastien Loeb’ ervaring bijdraagt is de speciale modus onder de noemer ‘Sébastien Loeb Experience’, waarin je diverse momenten uit de rallygeschiedenis gaat herbeleven. Aanvullend hierop zal de game bestaan uit verschillende modi, maar echt heel bijzonder zullen die niet zijn. Denk aan een carrière modus, een thuisbasis waar je de rallykneepjes onder de knie zult krijgen – hopelijk en stuk toegankelijker dan WRC 5 trouwens – en meer van dat soort aanvullingen om het tot een mooie rally game te gaan maken.

Conclusie

Sébastien Loeb Rally Evo hebben we nu twee keer mogen bekijken. Op de Gamescom was het vooral kort even duidelijk maken wat we van de game mogen verwachten plus een onhandige speelervaring. De tweede hands-on was een stuk beter en meer comfortabel, waardoor we pas echt goed de besturing hebben kunnen ervaren en die lijkt goed in elkaar te zitten. Toch is het uiteindelijk even aanzien wat Milestone er mee gaat doen, maar tot dusver zijn we eigenlijk best positief gestemd over deze rally game. Dat mag ook wel, want het is al veel te lang geleden dat er een echt goede rally game is verschenen. Hopelijk gaat deze titel dat gemis opvullen.

Boxshot Sébastien Loeb Rally Evo

Sébastien Loeb Rally Evo

Releasedatum:
29-01-2016
Genre:
Racen
Uitgever:
Milestone
Ontwikkelaar:

2 reacties

 1.    2122 XP
  Mrduckie88's avatar

  Ik hou mn hart vast…. Want het is milestone.

  Wrc5 ga ik nog 2ehands kopen. Of na een flinke prijs daling…. Maar goed, dit soort games zakken altijd snel genoeg. Zelfs nieuw koop je ze na 2 maand voor nog geen 30.-

  Ik zou overigens best graag een DAKAR game willen zien… Alleen, de ASO (dakar organisatie) doet zijn naam eer aan, en is echt daadwerkelijk aso… Met alle rechten, etc etc. Die gaat er niet komen.

 2. Anoniem -   
  188.204.190..xxx's avatar

  @Mrduckie88: Helemaal mee eens. De enige goede WRC games waren op PS2. Milestone heeft het echt verprutst ook met de Moto GP games. Ik vind zelf WRC5 nu het door een ander gemaakt is beter dan 3 en 4, maar nog niet helemaal top. Ze zouden Evolution of een andere betere ontwikkelaar op deze franchise moeten zetten!

Sébastien Loeb Rally Evo patch lost stuurwiel problemen op
Review: Sébastien Loeb Rally Evo
Sébastien Loeb Rally EVO krijgt een demo op kerstavond
Verschillende racemonsters trotseren Pikes Peak in nieuwe Sébastien Loeb Rally Evo trailer